facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Το νέο σύστημα αξιολόγησης: Τέλος οι ποσοστώσεις, σύνδεση με τις προαγωγές

Τι θα περιλαμβάνει η «εσωτερική αγορά εργασίας» στο Δημόσιο

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε σε μια σειρά διοικητικών μεταρρυθμίσεων και άνοιξε τα χαρτιά της για το θέμα της αξιολόγησης. Μίλησε για «ένα νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης», χωρίς ποσοστώσεις, και δυσκολίες που είχε το… μεταβατικό σύστημα Κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι αυτό, θα συνδεθεί με τις προαγωγές.

Όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης που με τη συμφωνία και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εφαρμοσθεί από 1.12015 και να συνδεθεί και με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (από 1.1.2016) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Προεδρικό Διάταγμα 318του 1992 που υπογράφουν ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος και ως υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Σωτήρης Κούβελας! Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει βεβαίως βαθμολογία «κάτω από τη βάση», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ορίζει, όπως το παρών σύστημα του υιού Μητσοτάκη, ότι υποχρεωτικά το 15% των υπαλλήλων θα πρέπει να βαθμολογούνται με αυτή.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου διαβεβαίωσε επίσης πως η διοικητική μεταρρύθμιση δεν αφορά περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα Ανοιχτά Δεδομένα – «Διαύγεια» στις ΜΚΟ, τα οργανογράμματα των Υπουργείων, τα ΚΕΠ, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία μιας… «εσωτερικής αγοράς εργασίας» στο δημόσιο.

Αναλυτικά η ομιλία της κας Χριστοφιλοπούλου:

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τελειώνει ένα επώδυνο πρόγραμμα με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Ακούσαμε εδώ μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι… «εκλιπαρούμε την τρόικα»!!! Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει από το 2012 Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ελάτε, έστω ως παρατηρητές εσείς της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να δείτε ένα θρίλερ για γερά νεύρα. Θα πρέπει να έχετε πολύ γερά νεύρα για να μπείτε μέσα στη διαπραγμάτευση, να δείτε τι γίνεται εκεί μέσα, να δείτε πόσα επιχειρήματα επί επιχειρημάτων λέγονται, πολιτικά, τεκμηριωμένα, με νούμερα, αλλά και με ουσία. Δεν είναι απλή η διαπραγμάτευση. Πολύ εύκολα εκτοξεύονται μέσα στη Βουλή «παρόλες».

Με σκληρή, λοιπόν, διαπραγμάτευση η ελληνική Δημόσια Διοίκηση δεν χρειάζεται να μικρύνει άλλο διότι δεν υπάρχουν πλέον ποσοτικοί στόχοι για επιπλέον απολύσεις και διαθεσιμότητες. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε επένδυση στην ποιότητα.

«Διαύγεια» στις ΜΚΟ – Ανοιχτά δεδομένα

Περνάμε, λοιπόν, σε μια φάση όπου δρομολογούνται πολύ μεγάλες αλλαγές. Δύο από αυτές τις ψηφίσαμε- και θέλω να εκφράσω πραγματικά εδώ την ικανοποίησή μου που το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε με ελάχιστες εξαιρέσεις, αφού ψήφισαν και η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης- τις διατάξεις για τα Ανοιχτά Δεδομένα του δημοσίου και για την επέκταση του προγράμματος «Διαύγεια» στις ΜΚΟ.

Βέβαια το πρόγραμμα «Διαύγεια» ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταψηφίσει τότε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι τις σχετικές διατάξεις τις ψήφισαν σήμερα τα περισσότερα κόμματα. Αυτές οι διατάξεις για την Διαύγεια και τα ανοιχτά δεδομένα ανοίγουν τον ορίζοντα για ένα κράτος ανοιχτό, ένα κράτος διαφανές, ένα κράτος που με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας μπορεί να δώσει την πληροφορία, την στήριξη, τελικά την ενημέρωση, αλλά και την τεκμηρίωση που χρειάζεται ο νέος επενδυτής, ο νέος επιστήμονας, ο επιχειρηματίας, ο απλός πολίτης που αναζητά τη γνώση.

Οργανογράμματα των Υπουργείων

Δεύτερο και πολύ σημαντικό σκέλος της αλλαγής του κράτους είναι ότι επιτύχαμε τον εξορθολογισμό των δομών-γιατί είχαμε δεκαετίες να αλλάξουμε τα οργανογράμματα των Υπουργείων- περνάμε λοιπόν σε δομές πιο λιτές, πιο ορθολογικές, αλλά και πιο ουσιαστικές, όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στόχος: Η πλήρης παρακολούθηση της συνταξιοδότησης να γίνεται από τα ΚΕΠ

Και συνεχίζουμε, μεταβιβάζοντας περισσότερες αρμοδιότητες σε ένα θεσμό που έχει αγαπήσει ο ελληνικός λαός, σε έναν θεσμό που ο ελληνικός λαός τον ξέρει, γιατί είναι θεσμός της γειτονίας του και δίπλα στον πολίτη, ένα θεσμό που το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε, τα ΚΕΠ. Ο στόχος μας είναι όχι μόνο οι αιτήσεις συντάξεων, αλλά και η πλήρης παρακολούθηση της συνταξιοδότησης να γίνεται πλέον από τα ΚΕΠ. Να μεταφερθούν δηλαδή όχι μόνο τα πιστοποιητικά και οι φορολογικές ενημερότητες, αλλά “όλο το κράτος στα ΚΕΠ”. Πρέπει να υπάρξει η απόλυτη δυνατότητα στον πολίτη να έρχεται σε επαφή αποκλειστικά με την υπηρεσία του ΚΕΠ.

Επιλογή των προϊσταμένων στο δημόσιο – Αξιολόγηση

Η μεγάλη ποιοτική αλλαγή θα έλθει από την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό: από τη δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο, με το νέο τρόπο που νομοθετήσαμε χωρίς παραταξιακές λογικές και σε συνδυασμό με το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα συνδέεται, με τις προαγωγές τους.

Δημιουργούμε ένα νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης, λοιπόν, χωρίς ποσοστώσεις, χωρίς τις δυσκολίες που το μεταβατικό σύστημα επέδειξε και χωρίς τις αδυναμίες. Με ασφάλεια για τους υπαλλήλους, γιατί δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι, δεν υπάρχει πια διαθεσιμότητα και κινητικότητα.

Εσωτερική αγορά εργασίας στο δημόσιο

Τέλος δημιουργούμε μια εσωτερική αγορά εργασίας στο δημόσιο, όπου οι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια, χωρίς διαθεσιμότητα, εκεί όπου τους χρειάζεται περισσότερο η δημόσια υπηρεσία, εκεί που τους χρειάζεται ο πολίτης.

Όλες αυτές οι αλλαγές δεν έχουν να κάνουν ούτε με μνημόνια ούτε με τρόικες. Έχουν να κάνουν με ένα κράτος, το οποίο σέβεται τον πολίτη, είναι διάφανο και απλοποιεί τις διαδικασίες του για να εξυπηρετήσει τον επιχειρηματία. Ένα κράτος το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο όχι μόνο μέσα από τα ελεγκτικά σώματα, αλλά τον έλεγχο από κάθε πολίτη, κάθε στιγμή. Θυμίζω ότι έχουμε αυτήν τη στιγμή αναρτημένες μέσω του «Διαύγεια» πάνω από 11 εκατομμύρια πράξεις του κράτους και της αυτοδιοίκησης για πλήρη έλεγχο απ’ όλους μας».

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news