facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Από κόσκινο τα Δ.Σ. των ασφαλιστικών

Σε αλλαγές στα Διοικητικά τους Συμβούλια ίσως υποχρεωθούν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες ενόψει την εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας Solvency II. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας ήταν «καθαρός» στην άποψη του κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στα γραφεία της (Ξενοφώντος 10).

Πέραν των κεφαλαίων, η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή και η ελληνική (Τράπεζα της Ελλάδος) δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του θεσμού της εταιρικής διακυβέρνησης που σημαίνει πρώτα από όλα συμπλήρωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με ανθρώπους εγνωσμένης αξίας και ικανοτήτων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να περάσει από κρησάρα όλα τα μέλη των Δ.Σ. των ασφαλιστικών εταιρειών.

Επισημαίνεται ότι tο άρθρο 41 της Οδηγίας Solvency II αναφέρεται στην υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιριών να διαθέτουν αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης που θα εγγυάται τη σωστή και συνετή διαχείριση των δραστηριοτήτων τους.

Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει διαφανή οργανωτική δομή καθώς και μηχανισμό διασφάλισης της μετάδοσης των πληροφοριών εντός της εταιρίας.

Επίσης, το σύστημα διακυβέρνησης θα υπόκειται σε τακτική εσωτερική εξέταση και θα πρέπει να είναι ανάλογο προς τη φύση, την πολυπλοκότητα και την κλίματα των εργασιών της επιχείρησης. Είναι υποχρεωτική η γραπτή τήρηση των πολιτικών που θα υιοθετήσει η επιχείρηση σε σχέση με την διαχείριση κινδύνων, των εσωτερικό έλεγχο αλλά και τον εσωτερικό λογιστικό έλεγχο καθώς και για τις εξωτερικές αναθέσεις ανά περίπτωση. Οι καταγεγραμμένες πολιτικές θα πρέπει να αναθεωρούνται τουλάχιστον σε ετήσια βάση και θα υπόκεινται στην έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου ή του αρμόδιου διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου.

Η εποπτική αρχή θα αξιολογεί και θα επαληθεύει στο σύστημα διακυβέρνησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ενώ θα είναι σε θέση να ζητήσει βελτιώσεις για την ενδυνάμωση του.

Εντιμότητα, ικανότητα

Τα άρθρα 42 – 43 της Οδηγίας Solvency II αναφέρονται στην απαιτούμενη ικανότητα αλλά και στο ήθος των προσώπων που διοικούν την ασφαλιστική επιχείρηση προκειμένου τα επαγγελματικά τους προσόντα, η γνώσεις και η εμπειρία τους, καθώς και η υπόληψη αλλά και η ακεραιότητα τους να τα κατάλληλα για την ουσιαστική διοίκηση της επιχείρησης. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κοινοποιούν τα στοιχεία ταυτότητας αλλά και τις πιθανές αλλαγές στα στοιχεία αυτά των προσώπων που ασκούν την διοίκηση της επιχείρησης άμεσα ή έμμεσα. Το άρθρο 43 περί απόδειξης εντιμότητας , απαιτεί αποδείξεις μη προγενέστερης πτώχευσης αλλά και την προσαγωγή αποσπάσματος ποινικού μητρώου για τους υπηκόους των άλλων κρατών μελών.

nextdeal

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news