facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σουλτς: Πρέπει να αντιδράσουμε στο θέμα της Κύπρου - Αμήχανος ο Γιούνκερ

Στρασβούργο: «Εάν μια χώρα υποψήφια για μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα χώρας-μέλους, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, μετά από σχετική ερώτηση Κύπριου δημοσιογράφου, μιλώντας πριν από λίγο στην κοινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε με τον Πρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Στρασβούργο. Αντίθετα ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε ανέτοιμος να πάρει θέση, δηλώνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να συζητήσει το θέμα με τη νέα αρμόδια  Επίτροπο και μετά να τοποθετηθεί...

«Η Διάσκεψη των Προέδρων (σσ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) αποφάσισε χθες να βάλει το θέμα στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου για να το συζητήσει, όπως επίσης θα συζητήσει και το ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με αυτό» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, ερωτηθείς για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς προστατεύει η ΕΕ τους φυσικούς της πόρους, στη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου.
«Όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα ενός κυρίαρχου κράτους-μέλους της ΕΕ, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, τότε πρέπει να δράσουμε», είπε.
Πρόσθεσε πως το θέμα θα προωθηθεί για έκδοση ψηφίσματος. «Δεν είναι ακόμα αυτή η απόφαση αλλά το Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνει το θέμα σοβαρά υπόψη», είπε. «Θεωρούμε το θέμα σοβαρό για αυτό και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, συμπλήρωσε ο κ. Σουλτς, ο οποίος ας σημειωθεί λίγο αργότερα εξήρε τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της νέας Κομισιόν ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα με τη Φεντερίκα Μοργκερίνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, «η οποία είναι αρμόδια για αυτά τα ζητήματα και όταν βγάλουμε συμπεράσματα θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Πως σχολιάζουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Τη χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής για παραπομπή του θέματος για συζήτηση στην Ολομέλεια, σχολίασαν στο ΚΥΠΕ οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, αναφερόμενοι παράλληλα και στις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν προκειμένου να καταδικαστούν από το Ευρωκοινοβούλιο οι τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.
«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ηγεσία των Σοσιαλιστών επιδίωξε να θέσει σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό. Ωστόσο, η σθεναρή στάση των Κυπρίων ευρωβουλευτών επέφερε τη χτεσινή απόφαση  της Διάσκεψης των Προέδρων ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια και να εκδοθεί ψήφισμα», δήλωσε η ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους. 
«Ελπίζω πως θα κερδίσουμε τη μάχη, τουλάχιστον μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε, επιμένοντας ότι «η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία θα έπρεπε να ήταν διαφορετική, σκληρή και πολύπλευρη, μέσα στην ΕΕ, όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα. Δυστυχώς», ανέφερε, «ενώ κερδίζαμε στο Κοινοβούλιο, δεν υπήρχε συνέχεια στα άλλα όργανα».
«Μερικοί έχουν ακόμη ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις του Ερντογάν, ή είναι κομιστές των θέσεων της Βρετανίας. Αλλά οι Τούρκοι ξεκάθαρα πορεύονται πλησίστιοι προς τον πλήρη έλεγχο του νησιού και των θαλασσών μας. Επιτέλους ανακοινώθηκε ο προσανατολισμός προς την πολιτική πρόκλησης κόστους στην Τουρκία. Το πρώτο βήμα είναι το πλήρες πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών και η επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων, καθώς και η αναστολή παροχής προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία. Για να αντιληφθούν όλοι, Τούρκοι, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι "εκλιπούσα" και κανείς δεν μπορεί να την υποτιμά», σημείωσε.
Η Ελένη Θεοχάρους θεωρεί πως δεν είναι σίγουρο ότι θα πετυχαίναμε ένα καταδικαστικό ψήφισμα εναντίον της Τουρκίας, εάν πραγματοποιείτο συζήτηση σε αυτή την Ολομέλεια. «Άλλωστε η στάση πολλών ευρωβουλευτών αλλά και η άγνοια τους για τις εξελίξεις, προσωπικά με είχε γεμίσει απογοήτευση και αμφιβολίες», είπε.
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, ανέφερε πως όταν θα συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Ολομέλεια «εκ των προτέρων όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές θα εργαστούμε έτσι ώστε να υπάρχει ένα κύμα ομογνωμίας τοποθετήσεων από διάφορους κομματικούς χώρους. Δεν θεωρώ δεδομένο ότι είναι εύκολη υπόθεση να κερδίσουμε ένα καλό ψήφισμα. Οφείλω να πω ότι ανησυχώ γι` αυτό. Επί της ουσίας, είδα τον κ. Σουλτς και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος (ίσως και άλλοι) θεωρούν την κρίση ήσσονος βαρύτητας», είπε.
Πρόσθεσε ότι «εμείς πρέπει να αναδείξουμε το δεδομένο ότι αν η κρίση είναι "χαμηλού βάρους" αυτό οφείλεται στο ότι η Κύπρος είναι μικρό κράτος. Και είναι άδικο -για να πω το ελάχιστο- να τυγχάνουν τα κράτη-μέλη, μεταχείρισης ανάλογης του μεγέθους τους. Πιο καθαρά, κάτι τέτοιο είναι ντροπή. Συνακόλουθα, αυτή η τοποθέτηση συνεπάγεται πως αν η Τουρκία έκανε το ίδιο σε μεγαλύτερο κράτος, θα είχαμε μεγάλη κρίση ή και πόλεμο;», διερωτήθηκε.
«Η πειθώ στου πολιτικούς είναι σημαντικό όπλο. Ας μην γελιόμαστε όμως. Χρειάζεται κανείς να έχει μαζί του και τις συνθήκες», κατέληξε.
Σε ενέργειες που «στοχεύουν ακριβώς στην καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας, στην ανάδειξη της ευθύνης που φέρει για την εμπλοκή στις απευθείας διαπραγματεύσεις και δη στο να αποτραπεί η παράνομη οδηγία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών», προβαίνει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ. Νεοκλής Συλικιώτης, όπως ανέφερε.
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στις συνεδρίες της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας, στις οποίες είναι καλεσμένοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ απέστειλε ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας -σε μια προσπάθεια άσκησης πιέσεων- να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ.
Επίσης, χθες στη συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Οκτ.), έθεσε «επιτακτικά» την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταγγείλει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να αποτρέψει την παράνομη οδηγία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Είπε, τέλος, ότι το ΑΚΕΛ έχει προγραμματίσει επίσκεψη του Γενικού του Γραμματέα, Άντρου Κυπριανού, στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, τον πρόεδρο του ΕΚ, καθώς και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ.
Ο ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση «ανατροπή», προσθέτοντας ότι ήταν αποτέλεσμα επαφών με «σημαίνοντα» πρόσωπα και διαφόρων διεργασιών, καθώς και του συντονισμού με τους Κύπριους ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων.
«Ως ευρωβουλευτής με κάθε ευκαιρία καταγγέλλω τις τουρκικές παραβιάσεις. Η τελευταία μου παρέμβαση έγινε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Οκτωβρίου), όπου τόνισα πως παρόλο που η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη, με πράξεις της απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ, επειδή παραβιάζει την ΑΟΖ κράτους-μέλους της ΕΕ. Γι` αυτό υπογράμμισα ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στις παρεμβάσεις μου επικεντρώνομαι στο γεγονός ότι στην Αν. Μεσόγειο έχει ρυθμιστεί η ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας ανάμεσα σε τέσσερα κράτη -Λίβανος, Αίγυπτος, Ισραήλ και Κύπρος- , το οποίο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για τον υπόλοιπο κόσμο. Τονίζω, επίσης, ότι η Κύπρος πρέπει να στηριχτεί στο πλαίσιο των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων και των ευρωπαϊκών αρχών που ενώνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ», είπε.
Ο ευρωβουλευτής ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, ανέφερε ότι «γίνεται σκληρή δουλειά από όλους τους ευρωβουλευτές, μέσα σε όλες τις πολιτικές ομάδες» και αυτή «είναι μια προσπάθεια που πρέπει οδηγήσει στην έκδοση ενός ψηφίσματος που να μας ικανοποιεί». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν είναι εύκολο».
«Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», είπε.
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξει και ένας σχεδιασμός κεντρικής στρατηγικής από την κυβέρνηση που θα διευκολύνει το έργο μας. Η ανάδειξη της Κύπρου ως ενεργειακό κέντρο και εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ, θα βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια», υπέδειξε.
Ανταπόκριση: Στάλω Παπαναστασίου / ΚΥΠΕ /philenews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news