facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Με λιγότερο από… ένα εργαζόμενο τη βγάζουν τα νοικοκυριά

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με βάση την απογραφή του πληθυσμού. Μειοψηφία οι απασχολούμενοι. Βασικός τροφοδότης εργασίας το εμπόριο και το Δημόσιο. Ποια είναι η εικόνα για τους μετανάστες.

Με λιγότερο από ένα… εργαζόμενο καλούνται να επιβιώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μόλις 0,9 είναι ο μέσος όρος εργαζόμενων ανά νοικοκυριό. Και αυτά το 2011 όταν η κρίση βρίσκονταν στο μέσο της και η ανεργία δεν είχε σκαρφαλώσει στα σημερινά επίπεδα (το Δεκεμβρίο του 2011 βρίσκονταν στο 21%).

Όπως προκύπτει από την «απογραφή πληθυσμού-κατοικιών έτους 2011, ο Οικονομικά Ενεργός Πληθυσμός της χώρας είναι μειοψηφία: ανήλθε σε 4.586.636 άτομα (42,4% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού) ενώ ο Οικονομικά μη Ενεργός Πληθυσμός αντιστοιχούσε σε 6.229.650 άτομα (57,6% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού). Τι εννοούμε όταν λέμε μη οικονομικά ενεργός; Συνταξιούχους, εισοδηματίες, μαθητές, και όσους δηλώνουν ως απασχόληση τα οικιακά.

Βέβαια από τους «οικονομικά ενεργούς» οι 859 χιλιάδες δήλωναν άνεργοι (σήμερα ξεπερνούν το 1,3 εκατομμύρια) περιορίζοντας σε μόλις 3,7 εκατ. τους απασχολούμενους, με βάση πάντα τα στοιχεία του 2011

Από την άλλη πλευρά, το 10,5% (391.398 άτομα) του συνόλου των απασχολουμένων έχει ξένη υπηκοότητα (συμπεριλαμβανομένων και ατόμων με αδιευκρίνιστη ή χωρίς υπηκοότητα).


Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων με ελληνική υπηκοότητα, 18,2%, εργάζεται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο-Επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» ακολουθούμενο από ποσοστό 10,7% που είναι δημόσιοι υπάλληλοι «Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα-Υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση».

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό, 18,8%, των απασχολουμένων με ξένη υπηκοότητα εργάζεται στις «Κατασκευές» ακολουθούμενο από ποσοστό 18,2% που κινείται στον κλάδο που η ΕΛΣΤΑΤ περιγράφει ως «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία».

Δείτε αναλυτικά στοιχεία εδώ

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news