facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ιδού οι νέοι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Στον Αβραμόπουλο οριστικά το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης (πίνακας με τα ονόματα)

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αναλάβει –όπως όλα δείχνουν- το κομβικής σημασίας για την Ελλάδα χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στη νέα Κομισιόν που θα φέρει τη σφραγίδα του νέου προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Κολεγίου των Επιτρόπων για την επόμενη πενταετία θα γίνουν την Τετάρτη το μεσημέρι, το βράδυ της Τρίτης όμως διέρρευσε στο Reuters το «οριστικό» προσχέδιο, αν και αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να αποκλειστούν: Σύμφωνα με αυτό, ο Γάλλος Σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αναλαμβάνει όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, θέση από την οποία θα εποπτεύει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και την ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. Τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια-«φιλέτα» καταλαμβάνουν η Γερμανία και η Βρετανία: Ο έως τώρα Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ αναλαμβάνει Επίτροπος Εμπορίου και θα «τρέξει» το μεγάλο project της πλήρης απελευθέρωσης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ. Διάδοχός του στο επίσης κρίσιμο χαρτοφυλάκιο Ενέργειας (πολλώ δε μάλλον σοβούσης της ουκρανικής κρίσης…) θα είναι ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, με τον Γιούνκερ να τείνει εμμέσως «χείρα φιλίας» στον Ντέιβιντ Κάμερον που ως γνωστόν είχε εναντιωθεί στον διορισμό του.

Ο νέος πρόεδρος Γιούνκερ τήρησε στο έπακρο τη δέσμευσή του να δώσει στις –λίγες σχετικά- γυναίκες Επιτρόπους καλά χαρτοφυλάκια: Ενδεικτικά, η Βελγίδα Μαριάν Τίσεν αναλαμβάνει Επίτροπος Ανταγωνισμού (αποκτώντας δικαίωμα βέτο σε μεγάλες συγχωνεύσεις), η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα Επίτροπος Φορολογίας, η Πολωνέζα Ελζμπιέτα Μπιεκόφσκα Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς (ακόμα μια ένδειξη αναβάθμισης της Βαρσοβίας μετά την επιλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), η Ρουμάνα Κορίνα Κρέτου Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής (βλέπε διανομή κονδυλίων ΕΣΠΑ). Από το προσχέδιο τέλος λείπουν ορισμένα «βαριά» ονόματα, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Φινλανδίας Κατάινεν, της Εσθονίας Άνσιπ, της Λετονίας Ντομπρόβσκις και της Σλοβενίας Μπράτουσεκ καθώς και ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Φρανς Τίμερμανς. Εκτός απρόοπτου θα αναλάβουν θέσεις αντιπρόεδρων στην νέα Κομισιόν, με τον καθένα εξ' αυτών να εποπτεύει μια ομάδα Επιτρόπων, με το «γεράκι» της λιτότητας Κατάινεν να προΐσταται λογικά του υπέρμαχου της δημοσιονομικής χαλάρωσης Μοσκοβισί.

Ιδού οι νέοι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Στον Αβραμόπουλο οριστικά το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης (πίνακας με τα ονόματα)
ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ποια χώρα παίρνει ποιο χαρτοφυλάκιο*
Πρόεδρος Κομισιόν: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ)
Περιφερειακή Πολιτική: Κορίνα Κρέτου (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)
Εξωτερική Πολιτική: Φεντερίκα Μογκερίνι (ΙΤΑΛΙΑ)
Δικαιοσύνη: Σεσίλια Μάλμστρεμ (ΣΟΥΗΔΙΑ)
Περιβάλλον: Μαργκαρέτε Βεστάγκερ (ΔΑΝΙΑ)
Μεταφορές: Βέρα Γιούροβα (ΤΣΕΧΙΑ)
Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή: Τζόναθαν Χιλ (ΒΡΕΤΑΝΙΑ)
Τελωνειακή Ένωση: Τίμπορ Νάβρασιτς (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)
Ιντερνετ και Πολιτισμός: Χρίστος Στυλιανίδης (ΚΥΠΡΟΣ)
Μετανάστευση και Εσωτερικές Υποθέσεις: Δημήτρης Αβραμόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ)
Γεωργία: Φιλ Χόγκαν (ΙΡΛΑΝΔΙΑ)
Εμπόριο: Γκίντερ Έτινγκερ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
Εσωτερική Αγορά: Ελσμπιέτα Μπιεκόβσκα (ΠΟΛΩΝΙΑ)
Έρευνα και Καινοτομία: Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε (ΙΣΠΑΝΙΑ)
Φορολογία: Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)
Απασχόληση και Κοινωνικές Υποθέσεις: Κάρλος Μέντας (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)
Ανταγωνισμός: Μαριάν Τίσεν (ΒΕΛΓΙΟ)
Αλιεία: Νέβεν Μϊμιτσα (ΚΡΟΑΤΙΑ)
Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις: Πιερ Μοσκοβισί (ΓΑΛΛΙΑ)
Ανάπτυξη: Μάρκος Σέφκοβιτς (ΣΛΟΒΑΚΙΑ)
Πολιτικές Γειτνίασης: Γιοχάνες Χαν (ΑΥΣΤΡΙΑ)
Νεολαία και Πολυγλωσσία: Καρμένου Βέλα (ΜΑΛΤΑ)
Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων: Βιέντις Αντριουκάιτις (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ)
*Απουσιάζουν τα ονόματα των υποψηφίων της Φινλανδίας (Γίρκι Κατάινεν), της Ολλανδίας (Φρανς Τίμερμανς), της Εσθονίας (Αντρους Ανσιπ), της Σλοβενίας (Αλένκα Μπράτουσεκ) και της Λετονίας (Βάλντις Ντομπρόβσκις). Κατά πάσα πιθανότητα οι προαναφερθέντες θα αναλάβουν θέσεις αντιπροέδρων, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι αρμοδιότητές τους.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news