Στην απάντηση του δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η aftodioikisi.gr, αποτυπώνεται το ναυάγιο του επανελέγχου των συμβάσεων στους δήμους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ρεθύμνης (ένας από τους δέκα όπου γίνεται έλεγχος) επέτρεψε στους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση στους φακέλους των υπαλλήλων και ο καθόλα «νομιμόφρων» δήμαρχος της πόλης υποστήριξε ότι θα εφαρμόσει το νόμο.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολήτου Γ. Μαρινάκη προς το ΣΕΕΔ, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, λόγω, προφανώς, έλλειψης υπαλλήλων, στην ουσία ζητά από τις υπηρεσίες του δήμου να κάνουν εκείνες τη δουλειά του. Κάτι τέτοιο όμως, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, είναι αδύνατον καθώς, «το γεγονός ότι το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού είναι υποστελεχωμένο λόγω διαθεσιμότητας και συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του Δήμου μας καθιστά την ανταπόκριση των υπηρεσιών μας στο αίτημά σας αρκετά χρονοβόρα. Επισημαίνουμε τη δυσκολία των υπηρεσιών μας στην ανεύρεση στοιχείων από τα αρχεία Νομικού Προσώπου και πρώην Δήμων και Κοινοτήτων που καταργήθηκαν», προσθέτει ο κ. Μαρινάκης στην επιστολή του.
Επιπλέον, ο δήμαρχος Ρεθύμνης θέτει με έμμεσο πλην σαφή τρόπο το θέμα του γιατί ο νόμος στην πραγματικότητα είναι έωλος: «Προχωρώντας λοιπόν η υπηρεσία στην διαδικασία αυτή δηλαδή στο να βρεί π.χ τους τίτλους για τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί ως ορίζει η νομοθεσία, ή τα παρουσιολόγια τα οποία αν τηρούντο ή όχι είναι ευθύνη και υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι του υπαλλήλου, ή τις μισθοδοτικές καταστάσεις από τις οποίες προκύπτει αν αμοιβόταν ή όχι οι υπάλληλοι που και αυτό είναι ευθύνη και υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι του υπαλλήλου, κλπ. μήπως τελικά αποδειχθεί άσκοπη αυτή η ταλαιπωρία για την υπηρεσία; Για το λόγο αυτό ζητάμε την κατανόησή σας και παρακαλούμε να επανεξετάσετε την αναγκαιότητα του αιτήματός σας».
Στην πραγματικότητα αυτό που τονίζει ο κ. Μαρινάκης είναι ότι αυτό που αναζητά ο νόμος και, άρα, και το ΣΕΕΔ είναι υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι του υπαλλήλου, και, με βάση την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο άρθρο 42 του Ν 4250/2014, που ορίζει ότι για υποστεί κυρώσεις ένας υπάλληλος θα πρέπει να αποδειχθεί η υπαιτιότητά του, δεν μπορεί να προχωρήσει.
Να σημειωθεί ότι πλην των πέντε δήμων (Πάτρα, Λάρισα, Νίκαια-Ρέντη, Χαλάνδρι και Ζωγράφου) που δεν επέτρεψαν την είσοδο των Ελεγκτών ο επανέλεγχος δεν έχει προχωρήσει ούτε στο Ρέθυμνο αλλά ούτε και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη λόγω του «μπλόκου» των εργαζομένων στους Ελεγκτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τους δέκα δήμους ο έλεγχος φαίνεται ότι προχωράει μόνο στους δύο: Αθήνα, και Ασπρόπυργο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου