Πτωχευτικό κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα κατά τα πρότυπα του «άρθρου 99» μελετά η κυβέρνηση σύμφωνα με το Εθνος. Πρόκειται για σχέδιο ολικής διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο αλλά και τις τράπεζες, σε όσα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις των οφειλών τους.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το πλάνο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης έχει παρόμοιο σκεπτικό με τον μηχανισμό για εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων, τον οποίο ετοιμάζει ο Νίκος Δένδιας. Οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα πτωχευτικά δίκαια στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ η πρόταση θα τεθεί υπόψη της Τρόικα.
Αν υιοθετηθούν τα πρότυπα του εξωτερικού, τότε για να μηδενιστούν τα χρέη και να απαλλαγεί ο οφειλέτης από τις διώξεις θα πρέπει να δεχθεί την εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας του, ακόμη κι αν πρόκειται για την κύρια κατοικία, η οποία σήμερα προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη, χωρίς όμως να προσφέρει ολική διαγραφή χρεών και χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις οφειλές προς το Δημόσιο.
Ο πολίτης που ακολουθεί την πτωχευτική διαδικασία μέσα σε 2-3 χρόνια απαλλάσσεται πλήρως από τις οφειλές, τα πρόστιμα, τις διοικητικές και τις ποινικές διώξεις. Βέβαια, θα ακολουθείται αυστηρός έλεγχος της οικονομικής κατάστασης, ώστε να αποτρέπονται περιπτώσεις κατάχρησης των διατάξεων περί πτώχευσης.
Η διαδικασία θα αφορά δύο κατηγορίες οφειλετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους». Εκείνους που δεν έχουν περιουσία και κυρίως δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο και εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα.
Για τους τελευταίους σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία υπάρχει ένα ανώτατο ποσό (20.000 ευρώ) το οποίο αν αποδειχτεί ότι δεν μπορούν να πληρώσουν διαγράφεται.
Να σημειωθεί ότι αν κατά τη διάρκεια των ετών επιτήρησης ο οφειλέτης αποκτήσει εισοδήματα και μπορεί να πληρώσει, τότε θα πρέπει να διαθέσει ένα ποσό για αποπληρωμή χρεών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου