facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Στα υπουργεία ο Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς

Συγκροτούνται στα υπουργεία ομάδες εργασίας για την ανίχνευση και μελέτη φαινομένων διαφθοράς σε τομείς υψηλού κινδύνου, μετά από πρόταση και κατευθύνσεις του Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε.

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Συντονιστή, Ιωάννη Τέντε, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μέχρι στιγμής ομάδες εργασίας συγκροτήθηκαν και λειτουργούν στους τομείς της φορολογικής- τελωνειακής διοίκησης, της δημόσιας υγείας, των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, των δημοσίων συμβάσεων και των δημοσίων έργων.
Επίσης, ζητήθηκε η δημιουργία ομάδων εργασίας και από τον υπουργό Εσωτερικών για τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών και συμβάσεων.
Οι ομάδες εργασίες θα είναι επιφορτισμένες με την αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς και με την καταγραφή των διαδικασιών που μπορεί να ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφθοράς.

Αποκάλυψη Σούρλα στη Βουλή

Στα στοιχεία για τους τομείς υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έρχεται να προστεθεί η αποκάλυψη του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, ενώπιον της Βουλής, ότι έφτασαν την Παρασκευή στο γραφείο του χημικές αναλύσεις των καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρέθηκαν νοθευμένα.

Ο κ. Σούρλας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι μόλις σήμερα, έφτασαν στα χέρια του αναλύσεις καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις που ήταν νοθευμένα, γιατί «σήμερα, λαθρέμποροι γνωστοί και άγνωστοι εξακολουθούν να καλπάζουν». Είπε επίσης, ότι προχθεσινά στοιχεία που του κοινοποιήθηκαν από το ΣΔΟΕ για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αναφέρουν ότι το 2013 έγιναν 34.893 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 1.069.778 περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων στο 15% των ελέγχων και το ποσό των συναλλαγών φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

«Η βούληση του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι εκπεφρασμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν αυτή διαχέεται στο σύνολο των κυβερνητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας και ζήτησε διεξοδικές διαδοχικές συζητήσεις στη Βουλή για τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore), το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Πρόταση για την αποζημίωση από τη Siemens

Ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, εισηγείται να διατεθεί το ποσό αποζημίωσης της Siemens AE προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την επιμόρφωση του προσωπικού των ελεγκτικών φορέων του δημόσιου τομέα, αλλά και την ενημέρωση και επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών και του προσωπικού που τους συνεπικουρεί.

Οι κινήσεις του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Ο Εθνικός Συντονιστής, σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχει ήδη προβεί στη χαρτογράφηση όλων των υφιστάμενων ελεγκτικών μηχανισμών. Ο συντονισμός τους επιτυγχάνεται μέσω των τακτικών, ανά μήνα, αλλά και έκτακτων συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία εκ του νόμου είναι επιφορτισμένη να υποστηρίζει τον Εθνικό Συντονιστή στην άσκηση των συντονιστικών και επιτελικών του αρμοδιοτήτων.

Εντός του Απριλίου παραδίδεται στην κυβέρνηση το προσχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και έχει ως στόχο τη διαφανή διαχείριση των οικονομικών των πολιτικών σχηματισμών.

Τέντες: «Απαιτείται πολιτική βούληση»

Σε ημερίδα που οργανώθηκε την Παρασκευή, μετά από πρωτοβουλία της Βουλής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Εθνικός Συντονιστής, Ιωάννης Τέντες, τόνισε ότι για την επιτυχία του θεσμού αυτού απαιτείται πολιτική βούληση και κοινωνική αποδοχή, διότι η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να αποτελέσει μια πάνδημη, μια πανεθνική προσπάθεια.

Την ανάγκη συνεννόησης και στήριξης του θεσμού του Εθνικού Συντονιστή ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης από όλα τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία του αποδεικνύει και τη βούληση της κυβέρνησης για την πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς. Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσουν οι υπερβολές και οι γενικεύσεις του τύπου «είμαστε ένας λαός διεφθαρμένος» ή «η Βουλή είναι πλυντήριο διαφθοράς» διότι αυτές οι γενικεύσεις - όπως είπε - όχι μόνο δυσφημούν τη χώρα αλλά δεν βοηθούν κιόλας στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ) ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτεί παραδειγματικές ποινές και περιορισμό των πεδίων μέσα στα οποία η διοίκηση- εξουσία μπορούν να λειτουργούν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε ότι έχει δημιουργηθεί, τα τελευταία χρόνια, ένας εκτεταμένος κοινοβουλευτικός μηχανισμός αμνήστευσης προσώπων που θα έπρεπε να ελέγχονται, παραθέτοντας διατάξεις και τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί τις οποίες χαρακτήρισε φωτογραφικές.

Την άποψη ότι η διαφθορά είναι προεχόντως ζήτημα αξιακό και όχι μόνο νομικό διατύπωσε ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), που έχει να κάνει με ριζωμένες αντιλήψεις μέσα στην ελληνική κοινωνία. Μίλησε επίσης, για αντίληψη ποινικοποίησης και σκανδαλολαγνίας που υποβαθμίζει τα σημαντικά βήματα που γίνονται για τη διαφάνεια.

«Στην Ελλάδα, η διαφθορά έχει εκδημοκρατιστεί. Στην Ελλάδα, οι εμπλεκόμενοι στη διαφθορά ενεργούν με μια αίσθηση δικαίου και οι διεφθαρμένοι είναι συχνά και τιμημένοι» είπε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ), εκτιμώντας πως επειδή η διαφθορά είναι φαινόμενο διαθεσμικό απαιτεί πρωτίστως παρεμβάσεις για την ποιότητα της Δημοκρατίας.

«Το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι μόνο ελληνικό. Στις οικονομίες που λειτουργούν με καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, παρά τα μέτρα και ίσως και τις καλές προθέσεις, παραμένει ανέπαφο το έδαφος για τη διαφθορά, που δεν είναι άλλο από το κυνήγι του κέρδους» είπε ο Αχιλλέας Κανταρτζής (ΚΚΕ).

Στα ισχύοντα διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Πασιάς εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του θεσμού του Εθνικού Συντονιστή. Δεν παρέλειψε ωστόσο, να επισημάνει πως η εμπειρία από άλλες χώρες έδειξε ότι τελικά οι πολιτικές ελίτ στην αρχή αντιμετωπίζουν διθυραμβικά αντίστοιχους θεσμούς και, στη συνέχεια, δεν τους υποστηρίζουν.

«Θεωρώ απαράδεκτες τις κατά καιρούς γενικεύσεις κατά των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος της μεταπολιτεύσεως. Ασφαλώς, παθολογικά φαινόμενα υπήρχαν και υπάρχουν παντού, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αν όμως δεν με απατάει η μνήμη μου και ένας πρωθυπουργός είχε πει ότι είμαι πρωθυπουργός ενός κράτους διεφθαρμένων» είπε ο καθηγητής Νίκος Κλαμαρής, τονίζοντας ότι καταδικαστέες είναι και οι γενικεύσεις κατά δικαστικών λειτουργών και κατά των πανεπιστημιακών.

enet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news