facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Τι... δεν αλλάζει στα αυθαίρετα

Γιατί οι ιδιοκτήτες που ταχτοποίησαν αυθαίρετα με τον νόμο
Παπακωνσταντίνου δεν κινδυνεύουν, εάν αυτός κηρυχθεί αντισυνταγματικός


Μπορεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων να δημιούργησε αρχικά σύγχυση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει... το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και νομικοί κύκλοι, δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους έχουν ήδη νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα τους να βρεθούν στον αέρα. Το «Κ» δημιούργησε ένα χρηστικό εγχειρίδιο, επιχειρώντας να «διαλευκάνει» τον γρίφο των αυθαιρέτων.

Τι προβλέπει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Πρόκειται για απόφαση αναστολής, που προβλέπει το «πάγωμα» της διαδικασίας τακτοποίησης. Ιδιοκτήτες, δηλαδή, που επιθυμούν να νομιμοποιήσουν το ακίνητο τους, εντασσόμενοι στον νόμο 4014/2011 (Γ. Παπακωνσταντίνου), θα πρέπει να προσκομίσουν αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα. Με άλλα λόγια, αναστέλλεται η υποβολή ή η επεξεργασία αιτήσεων που συνοδεύονται από «ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας» ή από υπεύθυνη δήλωση, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού, όπως προβλέπεται με μεταγενέστερες τροποποιήσεις του Ν

. 4014/2011. Πάντως, ο νέος νόμος του ΥΠΕΚΑ -που είναι θωρακισμένος από το ΣτΕ και αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου- δεν επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη διαδικασία τακτοποίησης χωρίς να προσκομίζονται ισχυρά αποδεικτικά έγγραφα.

Παράλληλα, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, η απόφαση αναστολής προηγείται της οριστικής απόφασης του ΣτΕ, χωρίς όμως να προεξοφλεί το περιεχόμενο της τελευταίας.

Τι ισχύει για αυτούς που έχουν ενταχθεί στον νόμο 4014/2011 και δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία;

Εάν η αίτησή τους δεν συνοδεύεται από αεροφωτογραφία ή άλλο δημόσιο έγγραφο, η επεξεργασία της «παγώνει», σύμφωνα με την απόφαση αναστολής του ΣτΕ.

Εάν βρίσκονται στο στάδιο της πληρωμής των δόσεων, συνεχίζουν να πληρώνουν. Μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, μπορούν με δική τους αίτηση να ενταχθούν σε αυτόν. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στις περισσότερες δηλώσεις (με τον Ν. 4014/2011) το πρόστιμο είναι ισόποσο με αυτό του νέου νόμου.

Περιορισμένες είναι οι υποθέσεις όπου το πρόστιμο με τη ρύθμιση Παπακωνσταντίνου είναι μεγαλύτερο από αυτό της νέας ρύθμισης. Σε αυτήν την περίπτωση, από το ΥΠΕΚΑ διαμηνύουν ότι η διαφορά θα επιστρέφεται. Ταυτόχρονα, όσοι υπάγονται στον νέο νόμο και το κτίσμα τους διαθέτει μικρού μήκους αυθαιρεσίες, θα έχουν τη δυνατότητα να τις νομιμοποιήσουν μόνιμα, αντί διαστήματος 30 χρόνων (με τον νόμο Παπακωνσταντίνου).

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, με την έκτη, κατά σειρά, παράταση να λήγει στις 31 Μαΐου. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν περισσότεροι από 397.000 πολίτες.

Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες που έχουν νομιμοποιήσει το αυθαίρετο τους με τον Ν. 4014/2011, που ίσως κριθεί αντισυνταγματικός;

Πρόκειται για περίπου 129.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν όχι μόνον τη δυνατότητα αλλά και το κίνητρο για να υπαχθούν στον νέο νόμο. Και αυτό, διότι -δωρεάν- θα μπορούν να τακτοποιήσουν μόνιμα, αντί διαστήματος 30 ετών με τον νόμο Παπακωνσταντίνου, τις μικροαυθαιρεσίες.

Τι περιμένει όσους έχουν ήδη προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση και όχι αεροφωτογραφία για να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους;

Όπως αναφέρουν από το ΥΠΕΚΑ, καμία αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία τακτοποίησης που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση δεν έχει προχωρήσει στη δεύτερη φάση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν αεροφωτογραφίες ή άλλο «ισχυρό» αποδεικτικό έγγραφο. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 (ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4014) δεν νομιμοποιούνται.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο;

Όχι, διότι η νομιμοποίηση αυτής της κατηγορίας αυθαίρετων κτισμάτων πραγματοποιήθηκε με τους νόμους 3775/2009 και 3843/2010 που θέσπισαν οι τέως υπουργοί Περιβάλλοντος, Γιώργος Σουφλιάς και Τίνα Μπιρμπίλη, οι οποίοι δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ. Εάν πάλι, ιδιοκτήτες τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους με τον νόμο Παπακωνσταντίνου, τότε μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πόσα έσοδα έχουν συγκεντρωθεί από τα αυθαίρετα;

Το συνολικό ποσό που έχει εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ανέρχεται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ, ενώ οι ημερήσιες εισπράξεις υπολογίζονται σε περίπου 1 έως 2 εκατ. ευρώ.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news