facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

2 κουρέματα και 4 Μνημόνια δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος

Παραμένει στα επίπεδα του 2010, μη βιώσιμο. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Μετά από δύο "κουρέματα" και τρία χρόνια σκληρής λιτότητας με αιματηρές περικοπές μισθών-συντάξεων, το δημόσιο χρέος δεν έχει μειωθεί παρά μόνον κατά... 1 δισ. (0,3%) και παραμένει ουσιαστικά μή βιώσιμο, όπως ήταν πριν από τα Μνημόνια. Το επιβεβαιώνουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία τον Μάρτιο το χρέος ανήλθε σε 309 δισ. ευρώ - όσο ήταν και το 2010. Το μόνο όφελος από τα προγράμματα σταθεροποίησης και τα Μνημόνια είναι η χρονική επιμήκυνση του χρέους και η μείωση των επιτοκίων που πληρώνουμε στους δανειστές.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει κατά το τελευταίο 12μηνο - και παρά το δεύτερο κούρεμα ομολόγων με την επαναγορά - το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 29 δισ. ευρώ. Αν δεν είχε γίνει το δεύτερο κουρεμα, θα είχε αυξηθεί κατά 49 δισ. ευρώ και θα έφθανε σε ύψος-ρεκόρ.

Επισημαίνεται ότι πριν από τρία χρόνια, στις 31 Μαρτίου του 2010, λίγο πριν η Ελλάδα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης και υπογράψει το πρώτο Μνημόνιο επι κυβερνήσεως Παπανδρέου, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 310,3 δισ. ευρώ.

Τότε θεωρήθηκε μη βιώσιμο.Τώρα παραμένει στα ίδια επίπεδα ως απόλυτος αριθμός, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι αυξημένο, καθώς εν τω μετξύ το εθνικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 25%. Αρα, με τα κριτήρια του 2010 είναι τώρα... δύο φορές μη βιώσιμο.

Μάλλον η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη, καθώς εν τω μεταξύ μειώθηκαν δραστικά οι κρατικές δαπάνες και το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το χρέος θα ανέλθει φέτος και το 2014 σε 175% του ΑΕΠ, και θα αποκλιμακωθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2016.

Διεθνείς οίκοι επιμένουν ότι τα στοιχεία και η δυναμική του χρέους καθιστούν πλέον επιτακτική ανάγκη ένα νέο κούρεμα του επίσημου τομέα. Το λέει στην έκθεσή της η Moody's, και δεν το αμφισβητεί η Fitch στην έκθεση αναβάθμισης της Ελλάδας. Δημοσίως η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται βέβαια αυτή την ιδέα. Ομως οι ξένοι οίκοι και το ΔΝΤ κρατούν ανοιχτή τη συζήτηση.

Βουνό οι υποχρεώσεις το 2014

Αυτή τη φορά θα «κουρευτούν» οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ, τις χώρες της ευρωζώνης και τις κεντρικές τους τράπεζες. Διότι με την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης, το μόνο που άλλαξε είναι οι πιστωτές μας: Αντί να χρωστάει σε διεθνείς τράπεζες και άλλους κατόχους ομολόγων, το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει τώρα στο ΔΝΤ, στον EFSF, στην ΕΚΤ και στους εταίρους της ΕΕ.

Μέχρι τα τέλη του 2020 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 82 δισ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια. Φέτος πρέπει να καταβληθούν 11,3 δισ. ευρώ. Υπέρογκες είναι οι υποχρεώσεις μας την επόμενη χρονιά, που πρέπει να πληρώσουμε 25 δισ. ευρώ. Θα τα πάρουμε από την τρόικα, αλλά αν μέχρι τότε τα δημοσιονομικά μας αποκλίνουν πολύ από τους στόχους, θα τεθεί το ζήτημα: Νέο κούρεμα ή πρόσθετα μέτρα λιτότητας – ή και τα δύο…

sofokleousin

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news