facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κύπρος:Το πατρικό «ρουσφέτι» ρίχνει σκιά στον Γενικό Εισαγγελέα

Σοβαρό ζήτημα -τουλάχιστον ηθικής τάξης- που τραυματίζει το κύρος του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, συνιστά η αποκάλυψη ότι ο Πέτρος Κληρίδης είχε παύσει ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον του γιου του Χριστόδουλου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στη διάθεση του «Εθνους της Κυριακής», ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου -κάνοντας χρήση των αρμοδιοτήτων του-, με απόφαση που εξέδωσε στις 29 Νοεμβρίου του 2011 απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε τον γιο του, για αδικήματα που δεν φαίνονται σοβαρά αλλά πάντως θα μπορούσαν να πλήξουν την καριέρα του ως δικηγόρου.

Η κυπριακή αστυνομία έχει ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Χριστόδουλου Κληρίδη δικηγόρου, 34 ετών, για την υπόθεση με αριθμό καταχώρισης «Ποιν.Υποθ. 40557/11» η οποία αφορούσε αδίκημα που τελέσθηκε στις 11/06/2011.Τα αδικήματα που πρόεκυψαν κατόπιν ελέγχου από αστυνομικούς αφορούσαν οδήγηση έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ (Αλκοόλη 40/22), «ανασταλείσα άδεια κυκλοφορίας» και «χωρίς Μ.Ο.Τ.» (Πιστοποιητικό Καταλληλότητας Οχήματος).

Στις 29 Νοεμβρίου του 2011, με απόφασή του ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αναστέλλει την ποινική δίωξη που είχε δρομολογηθεί εναντίον του γιου του.

Οπως αναφέρει το έγγραφο που καταχωρήθηκε από τη «Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας», διατάσσεται η «Αναστολή Ποινικής Δίωξης (Noile prosequi) σύμφωνα με το Αρθρο 113.2 του Συντάγματος και το Αρθρο 154(1) του Κεφ. 155. Η αναστολή αφορά την Ποιν. Υποθ. 40557/11, της Αστυνομίας εναντίον του Χριστόδουλου Κληρίδη, Δικηγόρου, 32 ετών» (αναφέρονται επίσης η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και ο αριθμός δελτίου ταυτότητας). Και η απόφαση του Πέτρου Κληρίδη αναφέρει τα εξής:

Ασκώντας τις εξουσίες που μου χορηγεί το Αρθρο 113.2 του Συντάγματος και το άρθρο 154.1 του πιο πάνω Νόμου, πληροφορώ το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ότι η Δημοκρατία διακόπτει τη διαδικασία εναντίον του Χριστοδούλου Κληρίδη από τη Λευκωσία κατηγορουμένου στην πιο πάνω υπόθεση.

Πέτρος Κληρίδης
Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας .
Ημερομηνία: 29 Νοεμβρίου 2011.

Χωρίς βεβαίως να συνδέονται οι δύο υποθέσεις, σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο Π. Κληρίδης, ο οποίος θεωρείται εξαίρετος νομικός και αδιάβλητος δικαστικός και υπηρετεί στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα από τον Μάιο του 2005, είχε αποφασίσει να μην αρθεί η ασυλία του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια για την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί.

Βαρύ κλίμα
Συγκεκριμένα, στις 7 Οκτω­­­­βρίου 2011 και ενώ υπήρχε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα εναντίον του Δ. Χριστόφια ο κ. Κληρίδης όχι μόνο δήλωνε ότι δεν συντρέχουν λόγοι άρσης της ασυλίας του αλλά γνωμοδοτούσε και για το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης εναντίον του Προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να διωχθεί για αδίκημα τελεσθέν εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του».

Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως και εφόσον δεν υπάρχει μια απολύτως πειστική απάντηση για τους λόγους που η Ποιν. Υποθ. 40557/11 δεν εκδικάστηκε και ανεστάλη η δίωξη με απόφαση του κ. Κληρίδη, θα παραμένει μια δυσάρεστη «σκιά» που θα απλώνεται πάνω από τον θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο πολύπειρος δικαστικός καλείται ανεπηρέαστος και χωρίς δεσμεύσεις να προχωρήσει στην αναζήτηση και στον καταλογισμό των ευθυνών για τη σημερινή κατάρρευση της Κύπρου.

Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε την Παρασκευή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου Π. Κληρίδη για να έχει και τη δική του άποψη για την υπόθεση, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει. Ωστόσο, σε δεύτερη επικοινωνία που επιχειρήσαμε να έχουμε μαζί του, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν κατανοεί γιατί κάποιος που είχε να καταγγείλει κάτι εναντίον του το έκανε, όχι στην Κύπρο, άλλα στην Ελλάδα» και ζήτησε ευγενικά να μην τον ενοχλήσουμε ξανά για το θέμα αυτό.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Ερωτήματα γέννησε η έκθεση του Οίκου Alvarez & Marsal

Περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις έδωσε στη Λευκωσία η δημοσιοποίηση της περίφημης έκθεσης του διεθνούς Οίκου Alvarez & Marsal που τελικά μάλλον με πολιτικά κίνητρα αντιμετώπισε την κρίση και εστιάζει κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου παρά στη Λαϊκή, επιρρίπτοντας ευθύ­­­­­­νες και στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Αθ. Ορφανίδη.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη αφορά την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου, η δεύτερη την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της Uniastrom και η τρίτη, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία φαίνεται να αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος από πλευράς αποκαλύψεων αν και έχει ήδη τύχει δικαστικής διερεύνησης στο Βουκουρέστι.

Μόνον η τέταρτη ενότητα αφορά τη μετατροπή της Marfin-Egnatia από θυγατρική σε κατάστημα της Λαϊκής, τον Μάρτιο του 2011. Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει υπάρξει καταστροφή σημαντικού υλικού από άτομα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο.

Πολλά ερωτηματικά όμως αφήνει το εύρημα της A&M, ότι στον υπολογιστή του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Ηλιάδη, είχε χρησιμοποιηθεί λογισμικό διαγραφής στοιχείων ενώ στον υπολογιστή του Χριστάκη Πατσαλίδη, ανώτερου στελέχους Treasury του ομίλου, διαπιστώθηκε μαζική διαγραφή στοιχείων που μπορεί να έφθανε και τα 13.000 έγγραφα...

e-go

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news