facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Συμβιβαστική πρόταση για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Σε μια εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη διαπραγμάτευση εξελίσσονται οι συζητήσεις με την τρόικα, που ξεκινούν πάλι μεθαύριο με συνάντηση του Γ. Στουρνάρα και των πιστωτών μας. Ψηλά στην ατζέντα των νέων συνομιλιών, από τις οποίες εξαρτάται η αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ για τον Μάρτιο αλλά και η σταδιακή αποδέσμευση επιπλέον 6 δισ. ευρώ που έχουμε να λαμβάνουμε εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρέχουσα αξιολόγηση, βρίσκεται το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που είχε χθες ο Γ. Στουρνάρας με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο υπουργός παρουσίασε μια συγκεκριμένη πρόταση, αναμένοντας πλέον τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών στην αυριανή σύσκεψη, με ζητούμενο την επίτευξη συμβιβασμού ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκονται ακόμη, οι ρυθμίσεις των χρεών προς τα Ταμεία και το Δημόσιο, στη σκιά των σοβαρών αποκλίσεων που διαφαίνονται στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ιδίως στο σκέλος των εσόδων. Η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου ώστε όλα να έχουν κλείσει έως το Eurogroup της 12ης Απριλίου, αν και στο στρατόπεδο της τρόικας πληροφορίες θέλουν να επικρατεί σκεπτικισμός για το εάν αυτό θα καταστεί εφικτό. Ειδικότερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκονται τα εξής:

1. Η διατήρηση και το 2013 του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ. Πρόκειται ίσως για την πιο δύσκολη εξίσωση που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση. Αφενός πρέπει να βρεθεί τρόπος να καμφθούν οι σοβαρές ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν το «χαράτσι». Αφετέρου θα πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός με την τρόικα που επιμένει να διατηρηθεί το τέλος ως έχει και η είσπραξή του να συνεχίσει να γίνεται μέσω της ΔΕΗ,
καθώς θεωρεί πως είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα.

2. Το θέμα αυτό κυριαρχεί στις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 ? 2014, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κινείται στα επίπεδα του 1,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί πως εάν καταργηθεί το ΕΕΤΗΔΕ και αντικατασταθεί με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα προκύψει δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Επιπλέον προβλήματα προκαλούνται είτε από μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν όπως για παράδειγμα η εισφορά δύο τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ ή που δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα (π.χ. περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις).

Η ελληνική πλευρά πάντως αναμένεται να επιχειρηματολογήσει έναντι της τρόικας ότι εάν προκύψει τελικά μια αποτελεσματική ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, τα έσοδα που θα προκύψουν θα είναι επαρκή για να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός χωρίς πρόσθετα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα φέρεται να επιμένει για 48 δόσεις, ώστε να καταστεί ευκολότερη η αποπληρωμή των χρεών. Πάντως, η, ούτως ή άλλως δύσκολη, αυτή συζήτηση καθίσταται ακόμη δυσκολότερη με δεδομένα τα μηδενικά περιθώρια ελιγμών που υπάρχουν πλέον στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, υπό το βάρος των δυσμενέστερων προβλέψεων για την ύφεση: Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μόνον εξαιτίας της κυπριακής κρίσης η ύφεση φέτος θα μπορούσε να ανέβει στο 5%, αντί 4,5% που είναι η επίσημη πρόβλεψη.

Σενάρια
Με τα σημερινά δεδομένα, και με την εκτέλεση του προϋπολογισμού να κινείται στην «κόψη του ξυραφιού», το «χαράτσι» θα διατηρηθεί και φέτος, με το οικονομικό επιτελείο να έχει καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση με την οποία θα εξασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα και η γεφύρωση των διαφορών με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα πάντως υπό επεξεργασία βρέθηκαν πολλά σενάρια, όπως:

1. Η μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10% ? 15% για τα ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει από τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ εξετάζεται να καλυφθεί με την αύξηση των συντελεστών με βάση τους οποίους θα υπολογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2013, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

2. Η μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ για ακίνητα χαμηλής αξίας με παράλληλη αύξηση των συντελεστών για πιο ακριβά ακίνητα.

3. Η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, ως έχει σήμερα, αλλά μείωση σε άλλους φόρους.

4. Η πλήρης εξαίρεση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, από το ειδικό τέλος ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως άνεργοι, πολύτεκνοι κ.ά.
Αναγκαίο κακό ο φόρος μέσω ΔΕΗ λέει η ΤτΕ
Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013.

Μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή NetWeek υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως εάν η κυβέρνηση προχωρούσε στην κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ θα έπρεπε να το αντικαταστήσει με άλλο φόρο.
«Εάν το καταργούσαμε θα έπρεπε να αυξήσουμε άλλο φόρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στην τελευταία της έκθεση η ΤτΕ εκτιμούσε πως η υπερφορολόγηση των ακινήτων, τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην κτηματαγορά.

Προβληματισμός για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων
Εντονος προβληματισμός για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων συνεπών οφειλετών φέρεται να επικρατεί στην τρόικα και τις τράπεζες, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης περνά ξανά από «κόσκινο» μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό κυριαρχεί επιφυλακτικότητα για το πώς και πότε θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που έχει ετοιμάσει και παρουσιάσει η κυβέρνηση με τις απόψεις να διίστανται για το εάν η ρύθμιση πρέπει να προχωρήσει πριν ή μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα υπάρχουν και οι γνώμες στην τρόικα ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι γενναιόδωρο, αλλά ανοικτό σε περισσότερες κατηγορίες δανειοληπτών.
Θέσεις που φέρονται να διατυπωνόταν πριν από την κυπριακή κρίση με αποτέλεσμα τρόικα και υπουργείο Ανάπτυξης, όπως λένε πληροφορίες, να είχαν φτάσει κοντά στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Η κυβερνητική πρόταση ήταν το εισόδημα των δικαιούχων να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news