facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΠΑΣΟΚ: Να περιληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος η ψήφος των αλλοδαπών στην Τ.Α

«Το ζήτημα της συμμετοχής των αλλοδαπών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό προϋποθέσεις, άπτεται της υπέρτατης αρχής του Κράτους Δικαίου και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί και Συνταγματικά», ανέφερε... ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, εισηγούμενος ποια θέματα της Τ.Α. πρέπει να περιλάβει η Συνταγματική Αναθεώρηση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας».

Για το θέμα της συμμετοχής αλλοδαπών στην εκλογική διαδικασία των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Τριαντάφυλλος υποστήριξε ότι «το πρώτο βήμα έγινε το 2001» επικρίνοντας πολιτικά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ότι «εκπέμπει μία παρωχημένη αντίληψη που δεν αξιοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση του 2011 ούτε την ιστορική ερμηνεία του άρθρου, 102. Με την υπόθεση αυτή ανέκυψε ξανά το κλασικό πρόβλημα: τι ανήκει στην αρμοδιότητα του δημοκρατικά νομιμοποιημένου νομοθέτη και τι στην αρμοδιότητα του δικαιοκρατικά νομιμοποιημένου Δικαστή. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περίπτωση ενός προοδευτικού Νομοθέτη και ενός Συντηρητικού Δικαστή. Προφανώς σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, όμως διατηρούμε το δικαίωμα της πολιτικής κριτικής».

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε συνταγματικές αλλαγές για «σημαντικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως η Αξιοκρατία, η Νομιμότητα και η Διαφάνεια:

ñ Να κατοχυρώνεται η εγγύηση μέσω ειδικής διαδικασίας επιλογής προσώπων στα δημοτικά νομικά πρόσωπα

ñ Να καθιερώνεται ένα μη πολιτικό σύστημα ελέγχου της νομιμότητας των οικονομικών των ΟΤΑ

ñ Να ενισχυθεί η διαφάνεια με θεσμούς δημοσιότητας σε τοπικό επίπεδο με τη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών».

eklogika

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news