facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Φοροφυγάδες το 20% των βουλευτών στην Κύπρο

Δεκατρείς βουλευτές, σχεδόν το 20% των μελών του κυπριακού Κοινοβουλίου, που φέρονται να ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα -εκτός του κόμματος των Οικολόγων- δεν υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις για πολλά χρόνια, χωρίς να ενοχληθούν ποτέ από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μερικοί, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα στελέχη των κομμάτων, δεν πλήρωσαν φόρους για 10 χρόνια!

Το θέμα ξεκίνησε από την Κάτια Σάββα της εφημερίδας «Πολίτης» της Λευκωσίας και συνεχίστηκε από τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Εθνος» στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, με απανωτά δημοσιεύματά του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα οποία αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τα πολιτικά κόμματα, τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και τον διευθυντή του ΤΕΠ Γιώργο Πούφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος έκλεισε όλες τις εκκρεμούσες υποθέσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το Νοέμβριο είχαμε πληροφορηθεί ότι ο κ. Χριστόφιας προσπάθησε να πάρει τα στοιχεία και τις αποδείξεις από το ΤΕΠ, αλλά οι αρμόδιοι φέρονται να απάντησαν ότι «πρόκειται για προσωπικά δεδομένα» και ουδείς δύναται να τα διαβάσει. Την ίδια απάντηση έλαβαν όσοι προσπάθησαν να ανακινήσουν το θέμα.

Η κυπριακή εφημερίδα έγραψε ότι «σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρωμένα το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, αριθμός βουλευτών, οι πλείστοι των οποίων είχαν επανεκλεγεί μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν εξαιρέσει τους εαυτούς τους από τη χρονική υποχρέωση που έχουν όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πολίτες της Κύπρου να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς τους βουλευτές έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΠ, πέρα από δέκα χρόνια να υποβάλουν φορολογική δήλωση, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προφανώς δεν έχουν καν φορολογικό φάκελο.

Ο «Πολίτης» υποστήριξε επίσης ότι τα στοιχεία του ΤΕΠ αναφέρουν ότι άλλοι έξι πρώην βουλευτές (οι οποίοι είτε δεν επαναδιεκδίκησαν εκλογή είτε απέτυχαν να επανεκλεγούν) μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου είχαν ανάλογη εκκρεμότητα. Με λίγα λόγια δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εφημερίδα έκρινε πως «πρέπει να τύχουν ειδικής αναφοράς τόσο οι περιπτώσεις δύο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια (2006, 2007, 2008, 2009 και 2010) δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, όσο και οι περιπτώσεις τριών βουλευτών οι οποίοι για δέκα και πλέον χρόνια επιμένουν να μην υποβάλλουν τέτοια δήλωση».

Η εφημερίδα έγραψε ότι «χαρακτηριστική είναι ακόμη η περίπτωση βουλευτή, με τρεις θητείες στη Βουλή (περιλαμβανομένης και της παρούσας), προέδρου κοινοβουλευτικής επιτροπής και προβεβλημένου στελέχους κόμματος, ο οποίος για πέραν των δέκα χρόνων δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση.

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προσέτρεξε και ρύθμισε αυτή την εκκρεμότητα».

Το θέμα συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της κυπριακής Βουλής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο διευθυντής του ΤΕΠ Γιώργος Πούφος να απαντήσει και να «δείξει» το κυπριακό Κοινοβούλιο ως υπεύθυνο για τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων.

Σε συνεντεύξεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και στο ραδιόφωνο 107,6 αναφέρθηκε στο υπηρεσιακό απόρρητο και υποστήριξε ότι για να δημοσιοποιήσει η υπηρεσία του οποιαδήποτε ονόματα, χρειάζεται νομική κάλυψη. Εμμέσως του απάντησε ο επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννης Δανιηλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα δεν καλύπτει τους φοροφυγάδες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο επικρατεί η άποψη πως εάν γίνει πραγματικός και ανεξάρτητος έλεγχος, αρκετοί πολιτικοί και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι θα δυσκολευθούν να αποδείξουν ότι οι περιουσίες τους αποκτήθηκαν με νόμιμες διαδικασίες και αρκετοί θα βρεθούν σε δυσάρεστη θέση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια κόμματα και οργανώσεις είχαν «βυθιστεί» στα δάνεια και διασώθηκαν από τις κυπριακές τράπεζες, χωρίς όμως να μπορούν να ξεπληρώνουν τις δόσεις τους.

Ενα άλλο σκάνδαλο που αφορά μεγαλοσχήμονες και πολιτικούς της Κύπρου ήταν η αποκάλυψη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τον τρόπο διαχείρισης των κρατικών κατοικιών και γενικά της περιουσίας του κράτους στο Τρόοδος. Μερικοί εκ των ενοικιαστών πληρώνουν μερικά ευρώ τον χρόνο για να νοικιάζουν τις πολυτελείς κατοικίες εκμεταλλευόμενοι νόμους της δεκαετίας του 1960.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου:

Για την ενοικίαση 56 κατοικιών το κράτος εισπράττει ετησίως μόλις 170.000 ευρώ.

19 κατοικίες και άλλη ακίνητη περιουσία νοικιάζονται με μακροχρόνιες συμβάσεις σε ιδιώτες έναντι πάμφθηνου τιμήματος.

Κρατικοί αξιωματούχοι απολαμβάνουν υπερπρονόμια σε σημείο που μερικές κατοικίες, στις οποίες διαμένουν 20 με 30 χρόνια, να θεωρούνται ιδιοκτησία τους.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news