facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ηλεκτρονικές όλες οι προμήθειες του Δημοσίου από 1η Ιουλίου

Από 1ης Ιουλίου του 2013 οι προμήθειες προϊόντων, υπηρεσιών και οι αναθέσεις έργων όλων των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης (υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται από την κεντρική διοίκηση) θα γίνονται με ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη λειτουργία του ΕΣΗΔΗΣ και στο οποίο υπάρχουν ακόμη ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις του δημοσίου, αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες βενζινοπώλες σχετικά με το σύστημα εισροών εκροών, αυστηροποίηση του συστήματος για την πάταξη του παρεμπορίου και άλλα.

Το νέο σύστημα θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο του Δημόσιου τομέα, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής από όλους τους φορείς του Δημοσίου την 1η Οκτωβρίου 2015.

Το ΕΣΗΔΗΣ αποτελεί το δεύτερο στάδιο εκσυγχρονισμού του συστήματος των κρατικών προμηθειών, μετά τη δημιουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων («ΑΓΟΡΑ») και την ηλεκτρονική ανάρτηση των δημοσίων συμβάσεων.

Η ηλεκτρονική και κεντρική διεξαγωγή των διαγωνισμών θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για το Δημόσιο και την οικονομία, με την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής τόσο για τις αρχές που διενεργούν τους διαγωνισμούς όσο και για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτούς. Επίσης, θα επιτευχθεί, εξοικονόμηση πόρων, με τον δραστικό περιορισμό των αναθετουσών αρχών που διενεργούν διαγωνισμούς, από περίπου 7.000 σε περίπου 700 ενώ η κεντρική εκτέλεση διαγωνισμών θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακος και επιτάχυνση των διαδικασιών, (π.χ. χρήση τυποποιημένων σχεδίων προκηρύξεων και συμβάσεων, αλλά και συμβάσεων-πλαισίων, που θα περιορίσουν τις ενστάσεις, δικαστικές αμφισβητήσεις κ.α.)

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

- «Στις περιπτώσεις όπου έχει ήδη κηρυχθεί αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ ν.π.δ.δ. ή Ο.Τ.Α. σε διαφορετικά ακίνητα και ορισμένα από αυτά, για τα οποία δεν έχει συντελεσθεί η κηρυχθείσα απαλλοτρίωση, καθίστανται αναγκαία για την εκτέλεση των έργων που εμπίπτουν στους σκοπούς της εταιρείας, είναι δυνατή ως προς τα ακίνητα αυτά, η μεταβολή του προσώπου του υπέρ ου η κηρυχθείσα απαλλοτρίωση, υπέρ της εταιρείας και των σκοπών της».

- Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τα εμπορικά σήματα και εναρμονίζεται με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

- Προβλέπονται οργανωτικές αλλαγές για την ευελιξία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και για την χρηματοδότησή του, καθώς και για τη μετατροπή των εταιρικών τύπων, όπως η ΙΚΕ («εταιρεία του ενός ευρώ»).

- Για την πάταξη του παρεμπορίου, διευρύνονται τα ελεγκτικά όργανα και οι δυνατότητες κατάσχεσης και καταστροφής από τις αρχές των προϊόντων απομίμησης. Επιταχύνονται οι διαδικασίες και αποφεύγονται δικαστικές διαμάχες, θεσμοθετείται το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ). Σημειώνεται ότι μέχρι τις αρχές του 2013 η δραστηριοποίηση του ΣΥΚΑΠ απέδωσε τον εντοπισμό και καταστροφή περισσότερων από 2 εκατ. προϊόντων παρεμπορίου.

- Μεταφέρονται στις Περιφέρειες οι αρμοδιότητες εποπτείας των λαϊκών αγορών και εξορθολογίζεται το ημερήσιο τέλος για τη συμμετοχή σε λαϊκές και η διαχείρισή του.

- Προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης 50 % στα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πωλητές για παραβάσεις της νομοθεσίας εφόσον εξοφληθούν εντός ορισμένης προθεσμίας και ταυτόχρονα ο παραβάτης παραιτηθεί από τα δικαιώματα προσβολής της πράξης επιβολής προστίμου.

- Προβλέπεται δυνατότητα λειτουργίας των λαϊκών αγορών τις Κυριακές, μόνο για τους παραγωγούς πωλητές.

- Προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια (φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και πρόστιμα μέχρι και 500.000 ευρώ). Θεσπίζεται παράλληλα αντικειμενικό σύστημα καθορισμού των ποινών με πρόβλεψη κατηγοριών παραβάσεων και κυρώσεων ενώ προβλέπεται η αναστολή της άδειας λειτουργίας, εφόσον δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα εισροών-εκροών, εκτός εάν ο πρατηριούχος εμφανίζει σύμβαση για εγκατάσταση του συστήματος εντός πενταμήνου.

- Απλοποιούνται περαιτέρω οι διαδικασίες λειτουργίας των θερμών γωνιών (bake off) και των πρατηρίων άρτου, μεταξύ άλλων και με την άρση των περιορισμών στο εμβαδόν των χώρων αυτών.

- Τροποποιούνται ή καταργούνται αναχρονιστικοί περιορισμοί στις προϋποθέσεις εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Αττική. Επίσης η προθεσμία απομάκρυνσης νομίμως υφιστάμενων δραστηριοτήτων, λόγω αλλαγής χρήσης γης, παρατείνεται μέχρι την 31η-12-2017 (από την 31η-12-2014 που προβλέπεται σήμερα), λόγω της οικονομικής κρίσης που απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

- Τροποποιείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες και τη διάρκεια ισχύος των αδειών οδήγησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.

- Θεσπίζεται το όργανο συμβιβασμού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τηλεδιοδίων, μέσω της οποίας οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ χρησιμοποιώντας μόνο μια συσκευή διοδίων στο όχημα τους.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news