facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Δεν θέλει η τρόικα τον γάμο Εθνικής - Eurobank

Το παιχνίδι με την ανακεφαλαιοποίηση και τα σχέδια της Fairfax - Αλλαγή στάσης από τους δανειστές μας για να συμμετέχει η Ελλάδα στη διάσωση της Κύπρου

Πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών, η τρόικα πιέζει τώρα την ελληνική πλευρά να χαλάσει το deal της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ως αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και λίγο προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα, ζητούσαν τη ματαίωση της συμφωνίας, η οποία είχε προχωρήσει με την έγκρισή τους. Οι πιέσεις είχαν ξεκινήσει με την έλευση της ηγετικής ομάδας της τρόικας (Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ) την περασμένη εβδομάδα και κορυφώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συνεχιστεί όπως έχει σχεδιαστεί, οι τροϊκανοί επιμένουν στις θέσεις τους.

Τραπεζικές πηγές συνδέουν την αλλαγή στάσης της τρόικας με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάσωση της Κύπρου. Αλλωστε την περασμένη εβδομάδα αίτημα για συμμετοχή της Ελλάδας στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες επλήγησαν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, έθεσε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Το αίτημα, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάσωση της Κύπρου, προβλέπει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να αναλάβει το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με την απορρόφηση των δικτύων του από ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να έχουν ήδη «φορτωθεί» με προβληματικά δάνεια και τράπεζες (η Alpha Bank πήρε την Εμπορική, η Πειραιώς τις Αγροτική και Γενική), δεν υπάρχουν περιθώρια για την ανάληψη περαιτέρω βαρών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, ενδεχόμενη διάλυση του deal Εθνικής - Eurobank θα απελευθέρωνε «δυνάμεις» που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι η Εθνική θα μπορούσε να απορροφήσει τα ελληνικά δίκτυα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία από κοινού διαθέτουν πάνω από 310 καταστήματα, δάνεια της τάξεως των 19 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 13 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το ενεργητικό τους είναι περίπου 8 φορές το ΑΕΠ της χώρας, είναι δηλαδή παρόμοιο με το πρόβλημα της Ιρλανδίας, όπου τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.

Η αλλαγή στάση της τρόικας προκάλεσε την επίσπευση των διαδικασιών της νομικής συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank από τη διοίκηση της πρώτης ώστε να καταστήσει μη αναστρέψιμη τη διαδικασία. Νομικά πάντως οι δύο τράπεζες έχουν πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από το ΤΧΣ, οι οποίες θεωρούν ότι πλέον δεν είναι δυνατόν να ανακληθούν. «Η τρόικα έφτιαξε τον νόμο και τώρα ζητεί να τον παραβούμε» αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΧΣ, ο πρόεδρος του οποίου Πολ Κόστερ το διάστημα αυτό που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την τύχη των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στο Ντουμπάι, όπου εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος του Dubai Financial Services Authority, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του εμιράτου, θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της στις σχετικές αποφάσεις των τραπεζών για τη νομική συγχώνευση.

Το μεγάλο παιχνίδι της ανακεφαλαιοποίησης
Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, οι συζητήσεις με τα επενδυτικά κεφάλαια και τα warrants
Μεγάλο παιχνίδι παίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Η πρώτη απόπειρα έγινε από τον καναδικό επενδυτικό όμιλο Fairfax Investment Holdings, ο οποίος επικεφαλής ομάδας επενδυτικών κεφαλαίων διερεύνησε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει με κεφάλαια ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Αν και στην παρούσα φάση οι όροι τους οποίους έθεσε δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι το ενδιαφέρον του παραμένει και δεν αποκλείουν να επανέλθει με νέα πρόταση στο μέλλον.

«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με τη διοίκηση του επενδυτικού ομίλου στο Τορόντο του Καναδά, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε «άγνοια για την ανακοίνωση της Εθνικής» που γνωστοποιούσε το ενδιαφέρον της Fairfax και ανέφερε ότι «είναι πάγια θέση της εταιρείας να μη σχολιάζει επενδυτικές της επιλογές».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο καναδικός όμιλος εδώ και δύο μήνες βρισκόταν σε συζητήσεις με τη διοίκηση της Εθνικής για πιθανή συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Οι επαφές αυτές ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Αλλωστε στα τέλη Ιανουαρίου ο επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα επισκέφθηκε αυθημερόν την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, στον οποίο εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για επενδύσεις στη χώρα μας. Το ίδιο βράδυ μάλιστα δείπνησε με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τους κκ. Α. Τουρκολιά και Π. Χριστοδούλου.

Ωστόσο η Fairfax και τα υπόλοιπα επενδυτικά κεφάλαια έθεταν όρους για να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήθελαν να προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές από το Δημόσιο, ώστε να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας, και στη συνέχεια να συμμετείχαν σε νέα αύξηση με κεφάλαια της τάξεως 1-1,5 δισ. ευρώ. για τα οποία ζητούσαν εγγυήσεις έναντι πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ ή πολιτικής αστάθειας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ως εγγυήσεις θα μπορούσαν να τους δοθούν μετοχές της Finansbank.

Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την αλλαγή του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση για την Εθνική ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης με τη Eurobank και ανακεφαλαιοποίησης με ευνοϊκότερους όρους χτύπησε συναγερμό στα επιτελεία των άλλων τραπεζών, προκαλώντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί.

Παρά την εξέλιξη αυτή, ορισμένες τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι η Fairfax δεν αποσύρθηκε από το παιχνίδι της Εθνικής. «Θα τη βρούμε μπροστά μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί σε αυτή τη φάση και εφόσον δεν αλλάξουν οι όροι η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής να προχωρήσει με τη συμμετοχή του ΤΧΣ. Αν όμως η αύξηση γίνει χωρίς warrants, τότε για να πουλήσει το Ταμείο τη συμμετοχή του ή μέρος αυτής δεν χρειάζεται να περάσει τριετία. Μπορεί να γίνει την επομένη με όρους που μπορεί να διαφέρουν από αυτούς της ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρουν.

Πάντως, επισήμως η Εθνική δεν έχει πάρει συγκεκριμένη απάντηση για το πώς θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, αν θα υπάρξει και πόση παράταση για να προλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες συγχώνευσης με τη Eurobank ή αν θα αλλάξουν οι όροι και ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που τους καθορίζει σήμερα, για το οποίο πιέζουν όλες οι τράπεζες.

Επιθετική είσοδος από τη Fairfax στην Ελλάδα
«Θεωρείται από τις καλές περιπτώσεις επενδυτικών κεφαλαίων» λένε παράγοντες της αγοράς
Η Fairfax Financial Holdings έγινε ευρέως γνωστή στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα όταν τον Αύγουστο του 2012 απέκτησε το 19% της Eurobank Properties από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Δηλαδή το «προξενιό» με την ελληνική αγορά το έκανε ο μεγαλομέτοχος της Eurobank κ. Σπ. Λάτσης, ο οποίος στο νέο σχήμα, μετά την απορρόφηση της Εurobank από την Εθνική και πριν από την απόκτηση ποσοστού από το ΤΧΣ, εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό της τάξεως του 12%. Βεβαίως αυτό θα αλλάξει μετά την αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο του Ταμείου, όταν το ποσοστό του μπορεί να περιοριστεί λίγο πάνω από το 1% αν δεν συμμετάσχει στην αύξηση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξήσει τη συμμετοχή της στη Eurobank Properties, καθώς ο όμιλος της Εθνικής, στον οποίο ανήκει τώρα η εταιρεία, εξετάζει είτε την πώλησή της είτε τη συγχώνευσή της με την αντίστοιχη εταιρεία του ομίλου Εθνική Πανγαία. Η Fairfax, η οποία έχασε σημαντικά κεφάλαια από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ήλθε στην ελληνική αγορά σε μια περίοδο που οι προοπτικές της χώρας βρίσκονταν στο ναδίρ. Ηταν λίγο μετά τις «δίδυμες» εκλογές, όταν η έξοδος από το ευρώ φάνταζε ως το πιθανότερο σενάριο. Η συμμετοχή της Fairfax στη Eurobank Properties δεν είναι η μοναδική της σε εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ειδικότερα, από τον περασμένο Οκτώβριο το fund ελέγχει το 7,68% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Σαράντης, ενώ κατέχει ποσοστό της τάξεως του 5% στην Jumbo. Οπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, «η Fairfax ενδιαφέρεται να επενδύσει σε εταιρείες που έχουν χρόνια παρουσία στην αγορά, καλές επιδόσεις και καλό μάνατζμεντ». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν είναι αυτοσκοπός η εμπλοκή της στο μάνατζμεντ μιας εταιρείας στην οποία αποκτά συμμετοχή», όπως συμβαίνει με πολλά επενδυτικά κεφάλαια, «χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται». Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, «δεν θέλουν να αντικαταστήσουν το μάνατζμεντ αλλά να δουλέψουν μαζί του». Σε γενικές γραμμές τη χαρακτηρίζουν «πολύ καλή περίπτωση επενδυτή», καθώς έχει μακροχρόνιο ορίζοντα και θεωρούν ότι «έχει μπει επιθετικά στην ελληνική αγορά».

Το «πείραμα» της Bank of Ireland
Το επιτυχημένο εγχείρημα της Ιρλανδίας φαίνεται ότι θέλει να επαναλάβει με την Εθνική Τράπεζα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Fairfax Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος χαρακτηρίζεται συχνά από τον διεθνή Τύπο ως «ο Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά», καθώς ακολούθησε παρόμοια τακτική με τον αμερικανό επενδυτή κατά την περίοδο της «φούσκας» των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ το 2007. Ο ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα είχε προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ έκτοτε έχει πετύχει θεαματικές αποδόσεις επενδύσεων άνω του 100%.

Ο καναδικός όμιλος, με περιουσιακά στοιχεία που αγγίζουν τα 37 δισ. δολάρια, ήταν ο μεγαλύτερος από τους επενδυτές που συμμετείχαν το 2011 στην εξαγορά του 34,96% της Bank of Ireland από την ιρλανδική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ιρλανδικών τραπεζών που είχαν πληγεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τα subprimes του 2008. Εκεί η Fairfax, από κοινού με τις Wilbur Ross, Capital Research, Fidelity και Kennedy Wilson, είχαν επενδύσει 1,12 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Bank of Ireland ο Πρεμ Γουάτσα έχει αποκομίσει μέχρι στιγμής κέρδη... 70%, καθώς απέκτησε 2,8 δισ. κοινές μετοχές της τράπεζας στην τιμή των 0,10 ευρώ ανά μετοχή και την περασμένη Πέμπτη η μετοχή στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου έκλεισε στα 0,17 ευρώ.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news