«Βαρύ πυροβολικό» το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και οι κάρτες πληρωμών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ
Στόχος φυσικά της κίνησης αυτής είναι όπως ανά πάσα στιγμή οι ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να έχουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή το οικονομικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου και τις «κινήσεις» του.
Με δύο «άσους στο μανίκι» θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να κερδίσει αυτή την «παρτίδα» και να αποφύγει κάρτες και ποινές - νέα μέτρα για τις αστοχίες που καταγράφονται στο σκέλος των εσόδων και οι οποίες καθιστούν αμφίβολη την ορθή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Η θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων, αλλά και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στη νέα μάχη κατά της φοροδιαφυγής που ξεκινά εκ νέου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ευελπιστώντας να δώσει τέλος στα αρνητικά σχόλια που συνοδεύουν κάθε επίσκεψη των δανειστών στη χώρα μας.
Το συνολικό πακέτο μέτρων, άλλωστε, θα πρέπει να περιληφθεί στο «φάκελο» της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, που αναμένεται να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Απριλίου και ανοίγει πάλι την επόμενη εβδομάδα με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας, καθώς οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί, ειδικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να έχει προηγουμένως την έγκρισή τους.
Επιχειρήματα για τα μέτρα
Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται ατράνταχτα επιχειρήματα για την αποτελεσματικότητα των σχεδιαζόμενων μέτρων, καθώς ήδη ΔΝΤ και Ε.Ε., στην τελευταία τους έκθεση για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, που παρουσίασε η «Ν» στις 28 Φεβρουαρίου, εξέφραζαν το φόβο τους ότι είναι «αρκετά απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης για το 2013 αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις».
Αξίζει δε να σημειωθεί εν όψει και των επικείμενων αλλαγών στη φορολογική διοίκηση και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ότι οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ υπογράμμιζαν ότι: για επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται είναι απαραίτητο η φορολογική διοίκηση να μεταμορφωθεί εκ βάθρων, καθώς σήμερα χαρακτηρίζεται αρνητικά από τυπολατρεία, περιττή γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα, πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά, ώστε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη δομή, η οποία εξασφαλίζει επαρκή έσοδα στο κράτος και ταυτόχρονα διασφαλίζει δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους φορολογούμενους.
Η γνωστή καχυποψία, πάντως, των δανειστών έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο στην εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων, όχι μόνο για τα μέτρα με τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, αλλά και για το νέο Ποινολόγιο, που θα βασίζεται σε μια μορφή point system, όπου οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, προκειμένου να έχει στη φαρέτρα του λύσεις, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα κατά τις διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση εξάλλου ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος προΐσταται της Επιτροπής Αναμόρφωσης του ισχύοντος φορολογικού συστήματος κάλεσε και πάλι χθες τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς να υποβάλουν -στην ηλεκτρονική διεύθυνση taxreform@mofadm.gr- προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος, ώστε να επιτευχθεί η απλοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητά του προς όφελος των φορολογουμένων. Τα θέματα μάλιστα οποία θα εξετάσει η επιτροπή, σε συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια που προσφέρεται στη χώρα, είναι:
- Η απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
- Η σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
- Η θέσπιση πρόσθετων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.
Στο νέο οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται και η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμιακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη ΓΓΠΣ, έτσι ώστε να παρακολουθείται σε ημερήσια βάση το ύψος των συναλλαγών. Με τη διασύνδεση αυτή η καταβολή και η είσπραξη του ΦΠΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και ο φόρος θα πιστώνεται απευθείας στο λογαριασμό του Δημοσίου.
Παράλληλα, μελετάται όπως αναπτυχθούν εφαρμογές μέσω των οποίων θα διασταυρώνονται όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε άλλες βάσεις δεδομένων των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο της ουσιαστικότερης λειτουργίας του ηλεκτρονικού ελέγχου του «πόθεν έσχες».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ήδη, όπως έχει επισημάνει η «Ν», η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει και συλλέγει όλα τα στοιχεία που μπορούν να σκιαγραφήσουν το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ των φορολογουμένων.
Οι ξένοι σύμβουλοι
Στον αγώνα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όπως άλλωστε παραδέχεται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να συνεισφέρουν και οι εμπειρογνώμονες από την Κομισιόν οι οποίοι έχουν επιστρατευτεί για να παράσχουν τεχνογνωσία προς την κατεύθυνση εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος, αλλά και συμβουλές για ταχύτερη απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης.
Η τεχνική τους βοήθεια θα επικεντρωθεί πρωτίστως σε στοχευμένες δράσεις που αφορούν στην είσπραξη οφειλών, το έλεγχο των εύπορων ιδιωτών και των μεγάλων φορολογουμένων - εταιρειών.
Πρέσινγκ σε μεγάλους οφειλέτες
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα στελέχη του υπουργείου είναι αποφασισμένα στο κυνήγι των εσόδων να εντείνουν ελέγχους και διασταυρώσεις για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων μέσω του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ελέγχου της ακίνητης περιουσίας των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Για τη στήριξη εξάλλου του προϋπολογισμού, ο οποίος ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, σχεδιάζεται και το άνοιγμα του «φακέλου» των ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αλλά και των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου.
Είναι αξιοσημείωτο, όπως προκύπτει άλλωστε και από ειδική μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, ότι οι συνολικά 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις εισοδήματος και ακινήτων μπορούν να αποφέρουν στα ταμεία του κράτους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, εφόσον οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ακόμη εκκρεμότητες με την Εφορία τους αποδεχθούν τα αποτελέσματα της νέας συνοπτικής διαδικασίας ελέγχου που σχεδιάζεται και με βάση την οποία θα δίδεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να εξοφλήσουν τις διαφορές τους σε δόσεις.
Προσλήψεις 360 ελεγκτών στο ΣΔΟΕ
Με περισσότερους από 360 ελεγκτές θα ενισχυθεί το στελεχιακό δυναμικό του ΣΔΟΕ τις επόμενες ημέρες όπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος υπογράμμισε μάλιστα ότι διεξάγονται συζητήσεις με την τρόικα για να επιτραπούν πρόσθετες προσλήψεις στις ελεγκτικές αρχές.
Ο κ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Βασίλη Οικονόμου, ανέφερε ότι είναι «θέμα ημερών» να διατεθούν στο ΣΔΟΕ περίπου 360 στελέχη από το σύνολο των 4.091 επιτυχόντων ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του κράτους.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έχει εγκριθεί ήδη και προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 200 νέων ελεγκτών, ορισμένοι εκ των οποίων θα διατεθούν στο ΣΔΟΕ. Ανταποκρινόμενος, μάλιστα στον κ. Οικονόμου, που τον προέτρεψε να ζητήσει από την τρόικα να εξαιρεθούν οι προσλήψεις ελεγκτών από τον κανόνα 1 πρόσληψη προς 10 αποχωρήσεις, ο κ. Μαυραγάνης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών το ενδεχόμενο να επιτραπούν πρόσθετες προσλήψεις όχι μόνον στο ΣΔΟΕ αλλά και στο σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού.
Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει εκδηλωθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος ακόμη και για διευθυντικές θέσεις ελεγκτών. «Τώρα γίνεται αξιολόγηση σε όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να καλυφθούν τα κενά σε διευθυντικές θέσεις για να διευρυνθούν οι μονάδες εργασίας και να έχουμε απτά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου