Μία μεγάλη είδηση βγήκε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης με νέους επιχειρηματίες, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος.
Όπως αναφέρει στο «Βήμα» πηγή που παραβρέθηκε στη συνάντηση, όταν οι νέοι επιχειρηματίες έθεσαν στον κ. Σαμαρά το ζήτημα της καθυστέρησης στην επιστροφή του ΦΠΑ, πρόβλημα που έχει πλήξει όλη την αγορά, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι εντός του έτους θα αποπληρωθούν οι οφειλές ΦΠΑ στους ιδιώτες και στη συνέχεια το Δημόσιο μέσω νομοθετικής ρύθμισης θα υποχρεωθεί να καταβάλλει τόκο εάν αρχίσει εκ νέου να καθυστερεί την επιστροφή του ΦΠΑ.
Σημείωσε μάλιστα ότι ως μέτρο για τον ορισμό της χρονικής καθυστέρησης θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την επιστροφή ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε ότι έχει γίνει σχετική συνεννόηση με τους δανειστές. Έτσι, υπογράμμισε, το κράτος θα βρεθεί με ένα μείζον κίνητρο για να σταματήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, αφού θα πρέπει να καταβάλλει τόκο στον δικαιούχο εάν αργήσει να του επιστρέψει τον ΦΠΑ.
Άφησε καλή εντύπωση
Όπως αναφέρει επιχειρηματίας που ήταν στη συζήτηση, ο Πρωθυπουργός άφησε καλή εντύπωση στους συνομιλητές του. Διηύθυνε τη συζήτηση, είχε απαντήσεις για αρκετές παρατηρήσεις των ιδρυτών των start up, ενώ επί τόπου σήκωνε το τηλέφωνο και καλούσε τους αρμόδιους υπουργούς στην περίπτωση που οι συνομιλητές του διατύπωναν κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα, έδινε το τηλέφωνο στους νέους επιχειρηματίες προκειμένου να μιλήσουν για αυτό και στη συνέχεια ζητούσε από τους αρμόδιους υπουργούς να του δώσουν αναφορά για την εξέλιξη του ζητήματος τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να φτιαχτούν και άλλες νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις, αναγνώρισε ότι τα εμπόδια είναι πολλά, δεσμεύτηκε όμως να τα βγάλει από το τη μέση. Χαρακτηριστικά φέρεται να είπε ότι η χώρα γίνεται «από red tape, red carpet», δηλαδή σταματά να βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια και γίνεται φιλική προς τις επενδύσεις.
Η συνάντηση, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», διήρκεσε δυόμισι ώρες και όλοι οι συμμετέχοντες, όπως -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί κκ. Ν. Μηταράκης, Κ. Βιρβιδάκης και Θ. Σκορδάςείχαν ενεργή συμμετοχή.
Εκ μέρους του «οικοσυστήματος» των νέων επιχειρήσεων ήταν -μεταξύ άλλων- οι κκ. Γ. Τζιραλής (Openfund II), Γ. Γάτος (Incrediblue), Νίκος Μωραϊτάκης και Σπύρος Μαγιάτης (WorkableHR), Φάνης Κουτουβέλης (i-kiosk), Νεκτάριος Συλλιγαρδάκης(Eresus) και η κυρία Μαρία Βλάχου (Fereikos Helix).
Σειρά αιτημάτων
Πέραν της επιστροφής ΦΠΑ, ανάμεσα στα ζητήματα και τις απορίες που έθεσαν οι νέοι επιχειρηματίες στον Πρωθυπουργό ήταν:
- Το πλαίσιο χρηματοδότησης (μέσω υποτροφίας) διδακτορικής έρευνας από τις επιχειρήσεις με παράλληλα εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων.
- Η δυνατότητα συνεπένδυσης στην έρευνα από τον ιδιωτικό τομέα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο για τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.
- Η ευελιξία στη δήλωση της επαγγελματικής στέγης κατά την έναρξη επιτηδεύματος (ούτως ώστε να μπορεί ο νέος επιχειρηματίας είτε να εργάζεται από το σπίτι είτε να χρησιμοποιεί κάποιο συνεργατικό χώρο).
- Η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών στις επιχειρήσεις.
- Οι κατευθύνσεις και τα κίνητρα του ΕΣΠΑ, όπως η μεταφορά πόρων προς διαχείριση σε επαγγελματίες επενδυτές (όπως η πρωτοβουλία Jeremie).
Πάντως, όπως αναφέρει νέος επιχειρηματίας, προ πενταετίας θα ήταν δύσκολο να βλέπαμε τον πρωθυπουργό της χώρας να συνομιλεί με ιδρυτές start up. «Η πρόθεση ήταν σωστή, η προσέγγιση στο κατάλληλο πλαίσιο και ο πρωθυπουργός φέρθηκε σωστά»καταλήγει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συνάντηση με νέους επιχειρηματίες είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, από την οποία μάλιστα προέκυψαν καινοτόμες ιδέες, οι οποίες στη συνέχεια πήραν τον δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης, όπως η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) κτλ. Επρόκειτο για πρωτοβουλίες που κατά γενική ομολογία δημιούργησαν καλύτερες συνθήκες για την επιχειρηματικότητα.
tovima
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου