Η Ελλάδα συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά, τη σχέση εξαγωγών-εισαγωγών αλλά και το εργατικό κόστος.
Ακολουθούν οι Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στη 13η θέση και κάτω από το μέσο όρο των «17». Μάλιστα επισημαίνεται σχετικά πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για την Ιταλία η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, καλύπτει το "χαμένο έδαφος" και καταλαμβάνει την όγδοη θέση.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, συγκρινόμενη με 20 χώρες της Ευρώπης, λαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοσιονομική της προσαρμογή, ενώ εμφανίζεται ως η χώρα που πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση πρωτογενούς ελλείμματος την περίοδο 2009-2012 τη στιγμή που κατάφερε να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του εμπορικού της ισοζυγίου.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές εκτός της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 30,4% σε ετήσια βάση, ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την πιο σοβαρή δημοσιονομική συμπίεση και ως η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ύφεση.
"Η προσαρμογή είναι οδυνηρή. Η σκληρή και εμπροσθοβαρής λιτότητα έχει ωθήσει σχεδόν όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης στην ύφεση. Αλλά το τέλος του τούνελ είναι κοντά. Ύστερα από τη σκληρή λιτότητα που έχει ήδη εφαρμοστεί, οι περισσότερες από τις χώρες της κρίσης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης χρειάζονται μόνο μικρές περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) ή καθόλου (Ιταλία)", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, η οποία επιπλέον επισημαίνει ότι σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωζώνης βρίσκονται σε σωστή τροχιά.
Βάσει της έκθεσης σχεδόν όλες οι χώρες που βρίσκονται σε τροχιά δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα τους με εντυπωσιακή ταχύτητα. Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται πως εάν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθήσουν αυτήν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα μπορούσε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της να λήξει στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Πάντως και σε αντίθεση με την πρόοδο που καταγράφεται στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η έκθεση επισημαίνει πως η Γαλλία χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της προκειμένου να μη μεγαλώσει το χάσμα που την χωρίζει με τη Γερμανία.
imerisia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου