facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Βαρυσήμαντη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στον "Τύπο της Κυριακής"

Το όραμά του για την Ελλάδα παρουσιάζει ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας την ανάγκη η χώρα να μπει σε έναν «ενάρετο κύκλο», όπου το ένα καλό θα φέρνει το άλλο. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις συνομιλίες με την τρόικα, που δόθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το πρόγραμμά του για την έξοδο από την κρίση, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξουν ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, αξιοκρατία, ισονομία και διάχυση ευκαιριών για όλους. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος πως η χώρα θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει την κρίση επισημαίνοντας πως μέσα στο 2013 θα ξεπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πέσει στην αγορά το πρώτο τμήμα από το ΕΣΠΑ και ουσιαστικά θα «ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας». Ο πρωθυπουργός τονίζει πως στην Ελλάδα «πρέπει να αλλάξουν όλα», φέρνοντας ως παράδειγμα τους επίορκους και κοπανατζήδες δημοσίους υπαλλήλους που παραμένουν στο Δημόσιο την ώρα που νέα παιδιά που έχουν περάσει στο ΑΣΕΠ παραμένουν χωρίς δουλειά, όπως λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγορεί πως ονειρεύεται τη μεγάλη έκρηξη που θα οδηγήσει στη διάλυση της κοινωνίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως στόχος του είναι η εξασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τρόπο υπεύθυνο, χωρίς να δημιουργηθούν τριβές στην περιοχή.

Η κυβέρνησή σας πέτυχε να αποτρέψει το Grexit. Αυτό σας το πιστώνει η κοινωνία. Αλλά αυτός ήταν ένα «αρνητικός στόχος». Αποτρέψατε, πράγματι, έναν κίνδυνο. Η ανάκαμψη για την οποία μιλάτε συνεχώς είναι ένας θετικός στόχος. Πόσο κοντά είμαστε σ’ αυτό; Θα τα καταφέρετε και στο θετικό στόχο;
Ναι, θα τα καταφέρουμε! Γιατί έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Τη μεγάλη ύφεση την προκάλεσαν τρία πράγματα: Η συνεχής λιτότητα των προηγούμενων τριών ετών, ασφαλώς. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Και η αδυναμία του κράτους να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Αυτοί ήταν οι τρεις λόγοι της βαθιάς ύφεσης. Και σήμερα έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να εξουδετερώσουμε και τους τρεις…

Πώς θα γίνει αυτό;
Ας αρχίσουμε με τον τελευταίο: τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Εχουμε εξασφαλίσει κονδύλια για να τις ξεχρεώσουμε φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος θα έχει τελειώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ως τον Ιούνιο. Σκεφτείτε: όσα χρήματα χρωστάει, αλλά δεν πληρώνει το κράτος επί τρία χρόνια, ξεπληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες! Κι αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην οικονομία.
--Υστερα, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί, επίσης στους επόμενους μήνες. Και η επιστροφή καταθέσεων έχει ήδη αρχίσει. Από τον περασμένο Ιούλιο έχουν επιστρέψει 12-17 δισεκατομμύρια. Από τα 80 που είχαν αποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια...
--Τα χρήματα για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών τα έχουμε ήδη εξασφαλίσει κι αυτά. Αλλά δεν μείναμε σ’ αυτό μόνο. Εξασφαλίσαμε και «ενέσεις ρευστότητας», ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τα μεγάλα έργα και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, από ειδικά «εργαλεία ρευστότητας», με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συνεπώς, με το που ανακεφαλαιώνεται το τραπεζικό μας σύστημα, θα ανοίξει και η «κάνουλα» του τραπεζικού δανεισμού. Αυτό είναι κρίσιμο για να σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
--Εχουμε φροντίσει ακόμα να εξασφαλίσουμε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για ειδικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως οι εξαγωγές, οι εγγυητικές επιστολές κ.λπ.
Τώρα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού μας συστήματος. Που θα ολοκληρωθεί ως το Πάσχα, περίπου.
--Τέλος, θα πέσει στην αγορά το πρώτο σημαντικό μέρος του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Το οποίο επισπεύσαμε κι ήδη είναι έτοιμες να αρχίσουν σημαντικές εκταμιεύσεις.
--Κι ύστερα, από τον Ιούνιο, θα αρχίσουν οι εισροές από τον τουρισμό, που προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένος φέτος. Οι κρατήσεις που έχουν γίνει ήδη βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ. Και τα εισοδήματα από τον τουρισμό έχουν ταχύτατη διάχυση στην υπόλοιπη οικονομία.
Τους επόμενους μήνες θα φανεί η διαφορά στην πραγματική οικονομία. Κι ύστερα θα αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Ακόμα και οι λεπτομέρειες έχουν κανονιστεί. Αρκεί να έχουμε ήρεμο κλίμα μέσα στη χώρα…

Τι θα γίνει με τον πρώτο και σημαντικότερο παράγοντα, τη λιτότητα; Που και φέτος προβλέπεται βαθιά αφού τα μέτρα του τελευταίου προγράμματος είναι εμπροσθοβαρή: Μόνο 9,2 δισεκατομμύρια πρόσθετη λιτότητα για φέτος. Πώς, λοιπόν, θα υπάρξει ανάκαμψη σύντομα;
Δίκιο έχετε! Αλλωστε, εγώ πρώτος είχα στηλιτεύσει τη μονομερή λιτότητα. Αλλά φέτος συμβαίνει κάτι που δεν είχε συμβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος, τα χρήματα που θα βγουν από την οικονομία λόγω λιτότητας -τα 9 δισεκατομμύρια που αναφέρατε- θα εξισορροπηθούν από χρήματα που θα μπουν στην οικονομία. Μόνον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες -εφάπαξ, επιστροφές ΦΠΑ, πληρωμές κ.λπ.- είναι όσο περίπου η πρόσθετη λιτότητα. Συνεπώς, για πρώτη φορά θα υπάρχει τέτοια «εξισορρόπηση». Κι αυτό εξουδετερώνει την πρόσθετη ύφεση σε μεγάλο βαθμό.
Κι αν συνυπολογίσετε την πρόσθετη ρευστότητα που θα μπει από την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, από τα «εργαλεία ρευστότητας» για τις επιχειρήσεις που έχουμε εξασφαλίσει, από την εκταμίευση του ΕΣΠΑ, από επενδύσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται κ.λπ., θα διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα τα χρήματα που θα μπουν φέτος θα είναι αρκετά περισσότερα απ’ όσα θα βγουν λόγω λιτότητας.
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Και ενισχύει την πεποίθηση ότι φέτος θα είναι το «σημείο καμπής». Δηλαδή, θα αλλάξουμε ρότα: Πηγαίναμε προς τα κάτω συνεχώς και τώρα θα αρχίσουμε να κινούμαστε προς τα πάνω…
Κοιτάξτε: Δεν είναι τυχαίο ότι το ένα ξένο δημοσίευμα μετά το άλλο και ο ένας επενδυτικός οίκος του εξωτερικού μετά τον άλλον αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα πολύ πιο αισιόδοξα πλέον. Οι ίδιοι ως πρόσφατα μας είχαν για «τελειωμένους». Και τώρα μας βλέπουν με αισιοδοξία. Δεν λένε όλοι τα ίδια. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει φέτος, στα τέλη της χρονιάς. Αλλοι στις αρχές της επόμενης. Αλλά όλοι πια βλέπουν ανάκαμψη…

Ναι, αλλά υπάρχουν υστερήσεις στα έσοδα. Πώς δεν θα βρεθούμε σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις ξανά;
Μέχρι τώρα δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο…
Σας θυμίζω ότι κλείσαμε τον Δεκέμβριο με πρωτογενές έλλειμμα σημαντικά μικρότερο από την τελευταία πρόβλεψη.
Ο πρώτος μήνας του χρόνου έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα. Ο δεύτερος μήνας του χρόνου έκλεισε κι αυτός με πρωτογενές πλεόνασμα. Και οι δύο μήνες έκλεισαν με καλύτερο αποτέλεσμα από το στόχο που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό!
Βεβαίως, σε κάποιες πλευρές είχαμε υστέρηση εσόδων. Αλλά από άλλες πλευρές είχαμε υπερ-απόδοση εσόδων, δηλαδή πήγαμε καλύτερα. Και, τέλος, είχαμε μειωμένες δαπάνες σε σχέση με το στόχο. Ετσι βγάλαμε πρωτογενή πλεονάσματα και τους δύο πρώτους μήνες…
Ασφαλώς, είμαστε στην πιο δύσκολη χρονιά και πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, γιατί το παραμικρό μπορεί να πάει στραβά. Αλλά ως τώρα έχουμε πιάσει το συνολικό μας στόχο.

Παρ’ όλα αυτά, καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολη και άνθρωποι ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η ανάκαμψη πλησιάζει. Πώς απαντάτε σ’ αυτό το μούδιασμα;
Λένε ότι το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν ξημερώσει! Αυτό ακριβώς ζει σήμερα η οικονομία μας...
Αλλά εμείς δεν είμαστε εδώ για να ανακυκλώνουμε μοιρολατρικά το χθες. Είμαστε για να το αλλάξουμε. Κι αυτό κάνουμε βήμα βήμα:
Πρώτα αποτρέψαμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Υστερα εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Για να υπάρξει αίσθηση σταθερότητας. Επειτα εξασφαλίσαμε μία μία τις προϋποθέσεις για να σταματήσει η πτώση και να αρχίσει η ανάκαμψη. Και στις γενικές κατευθύνσεις και στις λεπτομέρειες ακόμα…
Τώρα κυνηγάμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Και, παράλληλα, προσπαθούμε, όπου μπορούμε, να εξουδετερώσουμε κάποιες επώδυνες επιπτώσεις του προγράμματος. Κι ό,τι δεν μπορούμε να το εξουδετερώσουμε τώρα, το προγραμματίζουμε για αργότερα. Αλλά δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Και καμιά από τις αδικίες που έγιναν και ακόμα υπάρχουν δεν τις ξεχνάμε…
Ολα θα τα διορθώσουμε στην ώρα τους. Ομως, η μεγαλύτερη αδικία είναι η τεράστια ανεργία. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα.


 Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία;
Αυτά, όπως βλέπετε, συζητάμε τώρα στις Βρυξέλλες. Μια σειρά από ειδικά στοχευμένες πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία άμεσα. Ιδιαίτερα την ανεργία των νέων, που τώρα όλη η Ευρώπη την έχει αναδείξει ως προτεραιότητα. Κι αυτό αφορά πρωτίστως στην Ελλάδα, που έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων στην Ευρώπη. Κοντά στο 60%...
Αλλά πέρα από τα άμεσα ειδικά μέτρα και τις στοχευμένες ευρωπαϊκές πολιτικές που προωθούνται σήμερα, εμείς έχουμε τη δική μας μακροχρόνια στρατηγική για την ανεργία.
Πρώτα πρώτα, με αυτά που είπα ήδη πριν: Ρευστότητα στην αγορά, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Και στοχεύω να βρω ειδική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδικά για την ανεργία των νέων…
Προσέξτε όμως: Αυτά όλα μπορούν να ανακόψουν την πτωτική πορεία της οικονομίας. Μπορούν άμεσα να φρενάρουν την ύφεση…
Ομως, για να υπάρξει ανάκαμψη, χρειάζεται και κάτι ακόμα. Επενδύσεις! Πώς αλλιώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Πώς θα βρουν οι άνεργοι δουλειά, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις; Επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις που φέρνουν επενδύσεις!
Διότι όταν παίρνουμε ένα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου που σήμερα είναι ανενεργό -δεν παράγει τίποτε, αντίθετα απαξιώνεται- και το μετατρέπουμε σε «κεφάλαιο», δηλαδή σε κάτι που παράγει εισόδημα και υπεραξίες, τι κερδίζουμε; Πρώτον, κερδίζουμε νέες θέσεις εργασίας. Δεύτερον, γεννιέται εισόδημα που διαχέεται και στην υπόλοιπη κοινωνία. Τρίτον, δημιουργούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέταρτον, παράγονται φορολογικά έσοδα για το κράτος. Και, πέμπτον, δίνεται κάποιο τίμημα που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο αμέσως, για να μειωθεί το έλλειμμα, ώστε τα επόμενα χρόνια να πληρώσουμε μικρότερους τόκους.
Ολα αυτά προκύπτουν από την αξιοποίηση ανενεργών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Γι’ αυτό μας βλέπετε να πιέζουμε συνέχεια για ανάκαμψη, που θα πει επενδύσεις και εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Οπως, άλλωστε, συνέβη παντού αλλού στον κόσμο. Δεν «ανακαλύπτουμε» εμείς ξαφνικά την Αμερική…
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον των αποκρατικοποιήσεων. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Είναι και αντίθετοι με τις επενδύσεις. Και με τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι αντίθετοι με οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας…
Προσέξτε. Δεν είναι απλά αντίθετοι στις επενδύσεις ή στις αποκρατικοποιήσεις. Είναι κάτι χειρότερο: Δεν προτείνουν κάποιο διαφορετικό σχέδιο, κάποια διαφορετική ιδέα. Είναι αντίθετοι σε όλα. Σε καθετί!
Προσπαθούν να διώξουν επενδυτές από την Ελλάδα. Κλείνουν εργοστάσια ή είναι αλληλέγγυοι με αυθαιρεσίες που οδηγούν σε κλείσιμο εργοστασίων. Υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι και υποκινούν απεργίες ή πορείες που παραλύουν ολόκληρο το εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ προσπαθούν να ξεσηκώσουν τον κόσμο για κάθε επενδυτικό σχέδιο. Χειροτερεύουν την ανεργία. Κι ύστερα καταδημαγωγούν τους ανέργους!
Ξέρετε, η διαμάχη μας μαζί τους δεν είναι αυστηρά «πολιτική». Δεν πρόκειται για διαφορετικές αντιλήψεις περί ανάπτυξης. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε: Εμείς το καταλαβαίνουμε έτσι, εκείνοι αλλιώς, άντε παιδιά, να βρούμε κάποιον τρόπο να συνεννοηθούμε… Είναι αντίθετοι με οτιδήποτε φέρνει ανάπτυξη! Θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις; Είναι αντίθετοι! Θέλουμε να αξιοποιήσουμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για να δημιουργηθούν επενδυτικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας; Είναι αντίθετοι! Θέλουμε να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία; Είναι αντίθετοι! Είναι αντίθετοι, ακόμα, σε οτιδήποτε συνιστά εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Θέλουμε να τηρείται ο νόμος; Είναι αντίθετοι… Συλλαμβάνονται οι ληστές τραπεζών, οπλισμένοι μάλιστα και αφού έχουν πιάσει αθώους ομήρους; Διαμαρτύρονται… Εμποδίζονται βαρυποινίτες να δραπετεύσουν από τις φυλακές; Χαλάνε τον κόσμο…
Προσπαθούμε να λειτουργήσει ξανά, στοιχειωδώς, το κράτος, όπως συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο, προσπαθούμε να ανοίξουμε εργοστάσια κατειλημμένα από καιρό και δημόσια οικήματα κατειλημμένα από καιρό; Τους έχουμε απέναντί μας. Δεν υπάρχει πράξη ανομίας και κέντρο παρανομίας που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, χωρίς να τους βρούμε απέναντί μας!
Πολύ θα θέλαμε να μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Αλλά, δυστυχώς, είναι αντίθετοι σε όλα! Εμείς, βέβαια, συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό. Αυτό που παντού αλλού στον κόσμο θεωρείται σωστό. Η Ελλάδα θα ξαναγίνει «φυσιολογική χώρα». Αυτό θέλει ο Ελληνας πολίτης. Κι αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη…
 
Φαίνεται ο κ. Τσίπρας… «νοσταλγεί» την εποχή που κι εσείς ήσασταν «αντιμνημονιακός». Σας το θυμίζει πολλές φορές στη Βουλή. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;
Εμείς διαφωνήσαμε με το πρώτο Μνημόνιο, τονίζοντας ότι θα βαθύνει την ύφεση. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο! Αλλά δεν είπαμε ποτέ ότι θα το καταργήσουμε μονομερώς! Δεν είχαμε αντίρρηση να περικοπεί η δημόσια σπατάλη. Δεν είχαμε αντίρρηση να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Δεν είχαμε αντίρρηση να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και δεν ψηφίζαμε «όχι σε όλα»! Αντίθετα, πρωτοστατούσαμε και τότε -από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση- να γίνουν όλες οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος!
Εμείς βάζαμε πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον! Και στις αρνήσεις μας και στις καταφάσεις μας τότε. Και παρεμβήκαμε αποφασιστικά όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε να βάλει θέμα δημοψηφίσματος για έξοδο από το ευρώ… Τι σχέση έχουμε με το παραλήρημα λαϊκισμού της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης;
 
Ναι, δεν είχατε πει ότι «θα καταργήσετε το Μνημόνιο» αλλά είχατε πει ότι θα το αναδιαπραγματευθείτε; 
Και αυτό κάναμε. Κι αυτό κάνουμε συνεχώς από τότε…
Μέσα σε λίγους μήνες, επιτύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ στην Ιστορία! Κόψαμε 145 δισεκατομμύρια χρέους: Τον Μάρτιο του 2012 και τον Δεκέμβριο του 2012 με επαναγορά χρέους…
Μειώσαμε τα επιτόκια. Από το 5,3% στο πρώτο Μνημόνιο, στα μισά περίπου σήμερα! Εχει ξαναγίνει αυτό ποτέ και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία;
Πετύχαμε αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων για δέκα και δεκαπέντε χρόνια, περίπου. Εχει ξαναγίνει αυτό ποτέ και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία; Αυτά όλα πώς νομίζετε ότι έγιναν; Χωρίς διαπραγμάτευση;
Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, παραμείναμε στο ευρώ και αποτρέψαμε τα χειρότερα. Τα πολύ χειρότερα…
Κι ακόμα δεν τελειώσαμε. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε τους όρους, πιάνοντας τους στόχους. Για να επιτύχουμε την ανάκαμψη και να βγούμε από την κρίση, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε κι όλες τις άλλες αδικίες. Τι ακριβώς ήθελαν κάποιοι; Να αλλάξουμε, μέσα σε λίγους μήνες, ό,τι στραβό γίνεται στη χώρα επί δεκαετίες;
Εμείς τολμήσαμε μέσα σε ελάχιστο διάστημα μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν τολμήσει ποτέ στην Ελλάδα μονοκομματικές κυβερνήσεις πανίσχυρες.
Και μας επικρίνουν γιατί ακριβώς;
Γιατί δεν προλάβαμε να αλλάξουμε κι άλλα; Ή μήπως μας επικρίνουν γιατί αλλάξαμε παρά πολλά;
 
Τι εννοείτε όταν λέτε ότι σας επικρίνουν γιατί αλλάξατε πολλά;
Αυτό ακριβώς: Μας επικρίνουν γιατί κάναμε πάρα πολλά. Και γιατί βλέπουν ότι θα κάνουμε πολύ περισσότερα. Ενώ θα προτιμούσαν να μη γίνει τίποτε…
Ακούστε: Το πρόβλημά μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο κ. Τσίπρας. Μακάρι να μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε.
Αλλωστε και με ποιον να πρωτοσυνεννοηθούμε εκεί μέσα; Που άλλα λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος. Αλλα λένε σήμερα κι άλλα αύριο. Αλλά μέσα στη χώρα κι άλλα απ’ έξω. Αλλα η μία «συνιστώσα», τελείως διαφορετικά η άλλη...
Το πρόβλημά μας είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα! Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Υπήρχε όργιο σπατάλης -μην πω τίποτε βαρύτερο- στα νοσοκομεία. Βάζουμε τάξη…
Ούτε αναλυτικά λογιστικά στοιχεία δεν υπήρχαν. Σκεφτείτε…Τώρα υπάρχουν.
Παραμένουν παρά πολλοί επίορκοι ή κοπανατζήδες στο Δημόσιο. Τώρα τους εντοπίζουμε. Ενώ, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χιλιάδες νέοι που έχουν περάσει από ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι…
Τώρα πρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που καταχρηστικώς παραμένουν και πληρώνονται, για να βάλουμε στη θέση τους αυτούς που αξίζουν να μπουν και παραμένουν απ’ έξω.
Υπήρχαν χρόνια κατειλημμένα κτίρια, που αποτελούσαν νησίδες ανομίας μέσα στην πόλη. Τώρα τα καθαρίζουμε. Οι ληστές πιάνονται, οι κουκουλοφόροι εντοπίζονται. Οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί διώκονται και λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη. Ολα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια. Και χωρίς να μας το ζητήσει κανείς. Αλλά με όλα αυτά που κάνουμε, υπάρχουν πολλοί που «ξεβολεύονται». Κι αυτοί αντιδρούν λυσσαλέα. Το κακό με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι συσπειρώνει και αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, αλλά κι εκείνους που λεηλατούσαν το δημόσιο προϋπολογισμό, τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια περιουσία… Γι’ αυτό και δεν θέλουν καμία αποκρατικοποίηση. Γι’ αυτό είναι αντίθετοι σε όλες τις αλλαγές που τολμάμε.
Γιατί είναι με το παλιό. Με αυτό που μας έφερε σ’ αυτή την κατάσταση. Με αυτό που πρέπει να αλλάξει…
 
Στην εξωτερική πολιτική ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Να εξασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Να εμπεδώσουμε σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας, όπου υπάρχουν φαινόμενα αποσταθεροποίησης.
Για παράδειγμα, αναδείξαμε το πρόβλημα της ΑΟΖ. Και το κάναμε με τρόπο που δεν προκάλεσε αναταράξεις στην περιοχή. Ασφαλώς είμαστε μόνο στην αρχή. Αλλά η αρχή έγινε... Υπεύθυνα υποκινήσαμε και το ενδιαφέρον της Ευρώπης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που, κατά πάσα πιθανότητα, βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Κι αυτό είναι μια πολύτιμη πηγή δύναμης για τα ελληνικά συμφέροντα. Και σ’ αυτό κάποιοι είχαν αντίρρηση. Αλλά οι αντιρρήσεις τους έπεσαν στο κενό…
Μόλις προχθές το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση με την οποία αναγνωρίζονται τα δικαιώματα στην ελληνική ΑΟΖ. Κι αυτό είναι ήδη πολύ σημαντικό... Πήγαμε στην Τουρκία κι είχαμε μια άμεση και ειλικρινή συνεννόηση με την τουρκική ηγεσία. Καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει αυτή τη στιγμή τριβές μεταξύ μας. Κι αυτή τη συνεννόηση την επιτύχαμε, χωρίς υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, επιτύχαμε τον περασμένο Δεκέμβριο να τους δοθεί το μήνυμα απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ότι αν θέλουν να προχωρήσει η ένταξή τους στην Ευρώπη, οφείλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα του ονόματός τους με την Ελλάδα.
Σε όλα αυτά τα ζητήματα, μέχρι πριν, σας θυμίζω, διάφορες «Κασσάνδρες» προειδοποιούσαν ότι είτε θα υπάρξει πρόβλημα με την Τουρκία είτε με τα Σκόπια είτε με την Ευρώπη. Διαψεύσαμε όλες τις «Κασσάνδρες»...
Κι αυτό δεν μπορούν να χωνέψουν: Οτι διαψεύσαμε όλες τις «Κασσάνδρες»!

 
Ανασχηματισμό θα κάνετε;
Δεν είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μου. Και δεν πιστεύω στους συχνούς ανασχηματισμούς. Οποτε χρειαστεί θα γίνει.
 
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι πολύς κόσμος υποφέρει. Και θέλει ταχύτερους ρυθμούς… 
Κι εγώ το ίδιο. Κι εγώ υποφέρω! Κι εγώ θέλω ταχύτερους ρυθμούς! Γι’ αυτό δουλεύω νυχθημερόν. Χωρίς Σαββατοκύριακα. Και μέσα κι έξω από τη χώρα… Κι από τους γύρω μου ζητώ ακριβώς το ίδιο: Υπουργοί και συνεργάτες οφείλουν να δουλεύουν ακατάπαυστα. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να πάμε το καράβι μπροστά…
Θέλουμε να τελειώνει όλη αυτή η δύσκολη περίοδος όσο γίνεται πιο γρήγορα. Και ξέρουμε ότι αμέσως μετά θα μπούμε στον «ενάρετο κύκλο»: όπου μια μικρή βελτίωση σήμερα, θα φέρνει μια μικρή βελτίωση αύριο. Κι όλο αυτό θα αθροίζεται σε μεγάλη βελτίωση μεθαύριο…
Σπάσαμε το «φαύλο κύκλο», όπου το ένα κακό έφερνε το άλλο.
Τώρα σπρώχνουμε τα πράγματα για να μπει η χώρα σε «ενάρετο κύκλο», όπου το ένα καλό θα φέρνει το άλλο. Και πιστέψτε με. Δεν είμαστε μακριά…

 
 Πότε θα πούμε ότι βγήκαμε πια από την κρίση; 
Οταν θα μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση σε δύο-τρεις μέρες. Οταν θα μπορεί να γίνει μια μεγάλη επένδυση σ’ ένα μήνα.
Οταν υπάρχουν περισσότερες «ενάρξεις» νέων επιχειρήσεων κατά κεφαλήν -τα λεγόμενα startups- στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ευρώπη.
Οταν θα τελεσιδικούν οι υποθέσεις στα δικαστήρια σε ένα-ενάμιση χρόνο το πολύ. Οχι σε δεκαετία και βάλε, όπως σήμερα! Κι έτσι θα μπορεί ο κόσμος να βρίσκει το δίκιο του… Οταν κανείς δεν θα διανοείται να πει στον τροχονόμο που του δίνει κλίση «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Γιατί όλοι θα νιώθουν ίσοι απέναντι στο νόμο… Οταν η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο θα γίνει και μεγάλη ναυπηγική δύναμη! Οταν τα προϊόντα της ελληνικής γης με ονομασία προέλευσης θα βρίσκονται στις καλύτερες αλυσίδες διανομής του εξωτερικού. Οταν οι παραγωγοί μας θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές απευθείας, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, δημοπρατήρια και «αγορές παραγωγών», χωρίς την τωρινή ιλιγγιώδη διαφορά τιμών ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι… Οταν γεμίσουν τα νησιά μας με μαρίνες. Οταν τα μουσεία μας γίνουν παγκόσμια πρότυπα και «μαγνήτες» προσέλκυσης πνευματικών ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.
Οταν θα παράγουμε και θα εξάγουμε τους δικούς μας υδρογονάνθρακες.
Οταν μάθουμε να αξιοποιούμε ενεργειακά τα σκουπίδια μας, όπως κάνουν όλες οι πολιτισμένες χώρες, αντί να ψάχνουμε να τα παραχώσουμε, μολύνοντας το έδαφος και το υπέδαφος. Οταν οι Ελληνες θα διαλέγουν καριέρα ζωής. Αντί να ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν δουλειά οπουδήποτε…
Οταν οι Ελληνες απελευθερώσουν την ψυχή τους από τη μοιρολατρία, όταν απελευθερώσουν το πνεύμα τους από τις ιδεοληψίες που κατέρρευσαν παντού αλλού κι όταν απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους από τις αγκυλώσεις ενός κρατισμού που χρεοκόπησε προ πολλού. Τότε θα γίνει έκρηξη Δημιουργίας και Ευημερίας στην Ελλάδα. Αληθινό big bang!
 
Ποιος δεν το θέλει αυτό;
Κάποιοι ονειρεύονται τη «μεγάλη έκρηξη» που θα οδηγήσει στη διάλυση της κοινωνίας μας! Μόνο που αυτό δεν είναι όνειρο. Είναι εφιάλτης…
Εμείς, αντίθετα, παλεύουμε για τη «Μεγάλη Εκρηξη» δημιουργίας και ευημερίας. Που θα φέρει μια νέα Ελλάδα: Καλύτερη, πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική προς τα έξω και δίκαιη απέναντι στους πολίτες της. Αυτό δεν είναι μακρινό όνειρο. Είναι κοντά! Φτάνει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ως Εθνος. Και να μείνουμε ενωμένοι ως κοινωνία… 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής, που κυκλοφορεί από το Σάββατο 16 Μαρτίου 



Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news