Ελέγχους σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας, με σκοπό την τυχόν ανίχνευση DNA αλόγου σε τρόφιμα που περιέχουν μοσχαρίσιο κρέας, συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Στους ελέγχους συμμετέχουν κλιμάκια των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήδη έχουν ελεγχθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παρασκευασμάτων κρέατος, των παρασκευασμάτων με βάση το κρέας καθώς και ψυκτικές αποθήκες. Στους εν λόγω ελέγχους έχουν ληφθεί και δείγματα για εργαστηριακές δοκιμές προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανίχνευση DNA αλόγου.
Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με αντίστοιχους επαγγελματικούς συνδέσμους επιχειρήσεων τροφίμων που ασκούν δραστηριότητα στο χώρο της παραγωγής/επεξεργασίας κρέατος, όπως επίσης και με μεγάλες αλυσίδες διανομής τροφίμων.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε στις 19/2/2013 σύσταση προς όλα τα κράτη-μέλη αναφορικά με την υλοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συντονισμένου προγράμματος ελέγχου με σκοπό να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόγραμμα δύο δράσεων, οι οποίες θα τύχουν χρηματοδότησης κατά 75% από την ΕΕ με αρχική χρονική διάρκεια ενός μήνα. Η πρώτη δράση αφορά ελέγχους DNA αλόγου σε τρόφιμα των οποίων η ετικέτα αναφέρει ότι περιέχουν βόειο κρέας, όπως κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος –οι έλεγχοι θα λάβουν χώρα κυρίως σε επίπεδο λιανικού εμπορίου και σε μονάδες μαζικής εστίασης.
Οι ανωτέρω έλεγχοι με βάση τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενεργούνται ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης του βοείου κρέατος. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν περίπου 2.500 εργαστηριακές δοκιμές από τις οποίες για την Ελλάδα αντιστοιχούν 100.
Η δεύτερη δράση αφορά ελέγχους για πιθανή ανίχνευση της ουσίας phenylbutazone σε κρέας αλόγου που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (1 δείγμα/50 τόνους) και θα διεξαχθούν τόσο σε σφαγεία όσο και κατά το στάδιο της εισαγωγής (σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σφαγεία αλόγων). Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου.
news247
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου