Το Αγροτικό είναι «μια μοναδική ευκαιρία να απελευθερώσουμε τη δυναμική και το δυναμικό της Ελλάδας. Το δυναμικό που υπάρχει, αλλά δεν το αξιοποιούμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τσίπρα, για τα προβλήματα του Αγροτικού τομέα. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι κορυφαία των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι αυτή στο αγροτικό, ενώ προανήγγειλε ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση στα 62 έτη των αγροτών που έχουν 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών.
Στην πρωτομιλία του ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Βασικός προσανατολισμός μας είναι η απαλλαγή των ενδιάμεσων εισροών – αυτό που λέμε παραγωγικοί συντελεστές - από κάθε επιβάρυνση κατά την παραγωγική διαδικασία. Ιδιαίτερα σε κλάδους εξαγωγικού προσανατολισμού και παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια διατροφής του πληθυσμού. Αυτό που έχουμε πει για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια θα το κάνουμε μέσα στην τετραετία!
«Προωθούμε το Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων που θα βάλει καθαρούς κανόνες στις συναλλαγές. Ώστε να απαλλαγεί ο παραγωγός από τις πιέσεις και τους εκβιασμούς διάφορων «επιτηδείων», που πολλές φορές καθυστερούν την εξόφληση των αγροτών. Κι ακόμα προωθούμε, όπως είπα και πριν, τη συμβολαιακή Γεωργία που ήδη δίνει περισσότερο και σταθερότερο εισόδημα, αλλά και πάρα πολύ καλύτερες τιμές πολλές φορές.
Σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση, τα 67 χρόνια είναι το γενικό όριο που ισχύει για όλους τους Έλληνες. Και για τους αγρότες, όμως, θα υπάρξει ρύθμιση ότι όποιος έχει 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 62. Και ειδικά για τους Συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα κατατεθεί νομοσχέδιο με πρόβλεψη όσοι έχουν φτάσει το όριο συνταξιοδότησης, αλλά οφείλουν μέχρι 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ, να βγαίνουν στη σύνταξη με σταδιακή παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού. Τέλος, ειδικά για όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1948, είχαν βγει σε πρόωρη σύνταξη και κινδύνευαν να μείνουν μετέωροι, δώσαμε τη λύση να επεκταθεί το πρόγραμμα από τα 10 στα 12 χρόνια, ώστε να τους καλύψει και φέτος και για του χρόνου, οπότε θα προστεθούν και οι γεννηθέντες το 1949».
... «Η Αγροτική Τράπεζα, για την οποία γίνεται τόσος θόρυβος, έδινε τα τελευταία χρόνια μόλις το 13% των χορηγήσεών της σε αγρότες και συνεταιρισμούς! Κι αυτό, με πολύ υψηλά επιτόκια, λόγω των προβλημάτων της. Ταυτόχρονα, όμως, δέσμευε με υποθήκη πολλαπλάσιας αξίας γη και ακίνητα για τα δάνεια που έδινε στους αγρότες. Εμείς ρυθμίζουμε το πρόβλημα της υποθηκευμένης αγροτικής γης. Μειώνουμε ήδη τις υποθήκες στο 120% της αξίας του δανείου που έχει απομείνει. Ταυτόχρονα, για δάνεια που έχουν εξοφληθεί, επισπεύδουμε την εξάλειψη της υποθήκης χωρίς κόστος για τον αγρότη. Αυτά όλα για κάποιον που παρακολουθεί αγρότη-αγρότη και πρόβλημα-πρόβλημα και χωριό-χωριό την πραγματική κατάσταση είναι καίριες τομές, που απελευθερώνουν μεγάλης έκτασης και αξίας αγροτικές γαίες, δεσμευμένες σε υποθήκες για πολλές δεκαετίες.
Αλλά και τα «κόκκινα χρέη» των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην παλαιά Αγροτική ρυθμίζονται επίσης. Η Κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση που δίνει λύση στο πρόβλημα, διασφαλίζοντας ότι η γη θα παραμείνει στον αγρότη! Όσα λέγονται ή γράφονται τελευταία και προβάλλουν το αντίθετο, δεν ισχύουν! Και σύντομα θα δοθεί τελική λύση στο πρόβλημα…
Κι ακόμα, το διάδοχο σχήμα της Αγροτικής, η Πειραιώς-ΑΤΕ αρχίζει να χορηγεί τα λεγόμενα ΑΔΑ, τα ανοιχτά Δάνεια για τους Αγρότες, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Παράλληλα, με τη ίδρυση του Ταμείου της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας των 350 εκατομμυρίων, που ανέφερα προηγουμένως…
Βλέπετε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει ρευστότητα στον αγρότη.
Για τη φορολογία
«Δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική επιβάρυνση στα αγροτεμάχια, ιδιαίτερα του μικρού κλήρου. Από την άλλη πλευρά, είναι άδικο κάποιος με 1000 στρέμματα να μη πληρώνει τίποτε, όταν όλοι οι Έλληνες έχουν επωμιστεί δυσανάλογα βάρη. Στόχος μας είναι καταστήσουμε ανταγωνιστική την αγροτική εκμετάλλευση, όχι να την υπερφορολογήσουμε! Κι ακόμα, να δώσουμε κίνητρο σε ιδιοκτήτες αγροτικής γης που έχουν απομακρυνθεί από την αγροτική παραγωγή, είτε να επιστρέψουν οι ίδιοι, είτε να δώσουν τη γη τους για καλλιέργεια, ώστε να βγάλουν κι οι ίδιοι κάποιο πρόσθετο εισόδημα. Όλη αυτή η προσπάθεια θα απελευθερώσει αγροτικές γαίες προς εκμετάλλευση και θα αυξήσει την αξία τους.
* Θεσπίζουμε, τρίτον, το αγροτικό νυχτερινό ρεύμα, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο το ενεργειακό κόστος των αγροτών. Κι ακόμα, μελετάται η διεύρυνση της πρόβλεψης αυτής, ώστε να μπορούν οι αγρότες να το χρησιμοποιούν περισσότερες ώρες.
Και μάλιστα αυτές τις μέρες συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα εισηγηθεί θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση και με τακτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη. Ώστε να αντικατασταθεί το σημερινό σύστημα επιστροφής φόρου. Το θέμα αυτό είναι υπό εξέταση…
... «Ποντάρουμε στην πρωτογενή παραγωγή. Ποντάρουμε στους αγρότες μας. Δεν τους καταδημαγωγούμε. Στηριζόμαστε σε αυτούς. Ανοίγουμε δρόμους γι’ αυτούς. Και δεν θα αργήσει η ώρα που θα μετατραπεί το μεγάλο δυναμικό που έχουν στα χέρια τους, σε ευημερία για τους ίδιους, αλλά και πλούτο και δύναμη για τη χώρα.
Επίθεση για τους κουκουλοφόρους
Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του για τα αγροτικά θέματα, αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής, στέλνοντας για μία ακόμη φορά αυστηρό μήνυμα σε όσους επιχειρούν να εμποδίσουν τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, στους «ανώνυμους κουκουλοφόρους που πάνε βράδυ και καίνε εγκαταστάσεις». Η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει επενδύσεις και κάποιοι προσπαθούν να τις διώξουν και διώχνουν τους επενδυτές. Κάποιοι προσπαθούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Δεν τους δείχνω με το δάχτυλο αλλά αν αυτό δεν είναι εθνική υπονόμευση, αν αυτό δεν είναι εθνική δολιοφθορά τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος και την περίπτωση της απεργίας των ΜΜΕ κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.
Στο κλίμα αυτό ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι «αυτή η καταστροφική μανία θα αντιμετωπιστεί όπως της αξίζει» και ότι «οι δολιοφθορές θα τελειώσουν» ενώ, αναφερόμενος και στην πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων, είπε ότι δεν θα υπάρξει «καμία ανοχή στο έγκλημα».
eklogika
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου