facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

«Προέβλεπαν Grexit αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο»

Την εικοτολογία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καταγγέλλει το αυστριακό περιοδικό «Φορμάτ», το οποίο κατηγορεί επενδυτές και οικονομολόγους ότι... λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο».

Το εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό επισημαίνει σε άρθρο του πως την περασμένη χρονιά πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη βούληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να διατηρήσουν ενωμένη την Ευρωζώνη και τις θυσίες που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οι Έλληνες.

Το «Φορμάτ» σημειώνει ότι πριν το φετινό Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Νουριέλ Ρουμπινί αλλά και άλλοι διακριμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Κον, ο Ρογκόφ και ο Στίγκλιτς, διατηρούν την επιφυλακτικότητά τους, αν και τα στοιχήματα υπέρ της διάλυσης της Ευρωζώνης έχουν περιοριστεί δραστικά.

Στο άρθρο παρατίθενται ενδείξεις, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με το ευρώ να σημειώνει σταθερά άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ τα επιτόκια των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας της Ισπανίας έχουν μειωθεί.

Βέβαια για τους απαισιόδοξους, που φαίνεται πως δεν αλλάζουν την άποψή τους, απλώς έχει παραταθεί ο χρονικός ορίζοντας για τη διάλυση της Ευρωζώνης, με τον Νουριέλ Ρουμπινί να θεωρεί ότι φέτος υπάρχει πιθανότητα 30% για αποχώρηση της Ελλάδας από τη Νομισματική Ενωση, ενώ, κατά την εκτίμησή του, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στο 50% τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής της PIMCO, θεωρεί, ότι το κύριο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία της Ελλάδας να επιτύχει ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εκτιμά, ότι η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη, μπορεί να αναζωπυρωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, εάν φανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει ή εφόσον είναι μικρότερος ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία.

Για τον Κένεθ Ρόγκοφ, «όλα τα μέτρα της ΕΚΤ θα αποδειχτούν άκυρα», αν οι κυβερνήσεις δεν προωθήσουν μια πραγματική δημοσιονομική, τραπεζική και πολιτική ένωση.

voria

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news