facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ναύπακτος: Κομπίνα με ανύπαρκτα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης

Εργατοϋπαλληλικά κέντρα, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαιδευτές αλλά και απλοί εργαζόμενοι που «χρησιμοποιήθηκαν» με το αζημίωτο ως εκπαιδευόμενοι σε ανύπαρκτα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα φέρεται να εμπλέκονται σε διασπάθιση μεγάλου μέρους κοινοτικών κονδυλίων ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Στην Εισαγγελία Λαμίας έστειλε το πόρισμά του το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας για την κομπίνα με τα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων

Σύμφωνα με πολυσέλιδο πόρισμα-καταπέλτη που συνέταξε το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και το οποίο απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας και στα κεντρικά του ΣΔΟΕ στην Αθήνα, αποκαλύπτεται το τεράστιο φαγοπότι που είχε στηθεί ανά την επικράτεια έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος από τα 12 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν έως το 2008 και εκταμιεύτηκαν το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (στο 80% έφτανε η ευρωπαϊκή συμμετοχή και 20% η χώρα μας) για την υλοποίηση του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων να τα καρπωθούν κάποιοι επιτήδειοι.

Τιμολόγια

Στήνοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, πέτυχαν να δικαιολογήσουν «αόρατα» σεμινάρια σε εργαζομένους, τα οποία ουδέποτε όμως πραγματοποίησαν, παρά τους φακέλους υλοποίησης του έργου που κατέθεταν κατά διαστήματα στην ανάδοχο του έργου, «Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων» (ΕΕΔΕ), που εδρεύει στα Κάτω Πατήσια, για την εκταμίευση των κονδυλίων.

Οπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, τουλάχιστον τρία εργατοϋπαλληλικά κέντρα (Λαμίας, Ναυπάκτου και Χανίων), το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων είχαν εκχωρήσει με εικονικές συμβάσεις (χωρίς να ενημερώσουν την ανάδοχο του έργου) την υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που ανέλαβαν -ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το καθένα- σε δύο ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης σε Λαμία και Λάρισα, στα οποία καθόλου συμπτωματικά φέρονται ως ιδιοκτήτες ανώτατα στελέχη της αναδόχου του έργου (ΕΕΔΕ). Το σκάνδαλο, όπως ξετυλίχθηκε από την έρευνα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, είχε στηθεί μέσω «μηχανής» έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, ενώ τα υποτιθέμενα σεμινάρια που θα αφορούσαν την κατάρτιση επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών από ιδιωτικές επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους εμφανίζονταν μόνο στα χαρτιά. Οπως κατέθεσαν οι περισσότεροι «καταρτιζόμενοι» εργαζομένοι που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα, ουδέποτε είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια παρ” ότι εμφανίζονταν να υπογράφουν παρουσίες σε αίθουσες εργατικών κέντρων και άλλων φορέων. Το κόλπο ήταν ευφυώς στημένο, έτσι ώστε τυπικά να καλύπτονται οι απαιτήσεις που προέβλεπαν οι συμβάσεις οι οποίες είχαν συναφθεί με την ανάδοχο. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύλλογοι, επιμελητήρια και εργατικά κέντρα, μέσω συγκεκριμένων ανθρώπων τους που βρίσκονταν σε κρίσιμα πόστα (δεν γνώριζαν όλοι, όπως κατήγγειλαν), αναλάμβαναν την υλοποίηση του έργου της κατάρτισης εργαζομένων στην περιοχή τους. Κατέθεταν όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στην ανάδοχο του έργου ώστε να ενταχθούν και να επιλεγούν.

Στη συνέχεια όμως με ιδιωτικό συμφωνητικό εκχωρούσαν εργολαβικά την πραγματοποίηση των σεμιναρίων στο ΚΕΚ EUROPROGRESS, που εδρεύει στη Λαμία.

Στη Λάρισα

Αυτό ακολούθως μετέφερε για εκτέλεση ένα μεγάλο κομμάτι του ίδιου έργου στο ΚΕΚ Γ. Ριζόπουλος (ως ιδιοκτήτες του εμφανίζονται ο διευθυντής και ο αντιπρόεδρος στο παράρτημα της Λάρισας της αναδόχου του έργου ΕΕΔΕ). Ως εδώ θα έλεγε κάποιος ότι επρόκειτο για μοιρασιά έργου μεταξύ φίλων. Ομως στην πράξη τα έργα κατάρτισης εργαζομένων που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα εργατικά κέντρα, επιμελητήριο και εμπορικός σύλλογος παρέμειναν φαντάσματα. Συνέταξαν μεν παρουσιολόγια καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών για τα σεμινάρια, αλλά σε ποσοστό τουλάχιστον 80% αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν. Οι μεν εργαζόμενοι ήταν «μιλημένοι», καθώς έλαβαν από την ανάδοχο του έργου δίγραμμες επιταγές για το ποσό που δικαιούνταν ύψους 600 περίπου ευρώ. Αμοιβή ανάλογα με τις ώρες που «δίδαξαν» έλαβαν και οι εκπαιδευτές, οι οποίοι όμως εντοπίστηκαν, με βάση στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του ελεγκτή που διενήργησε την έρευνα, την ίδια μέρα και ώρα να διδάσκουν σε διαφορετικά σεμινάρια στην Ξάνθη, τη Θήβα και τα Χανιά. Οι περισσότεροι από τους «καταρτιζόμενους» παραδέχτηκαν στις καταθέσεις τους ότι απλώς δήλωσαν συμμετοχή έπειτα από πρόσκληση που είχαν από μέλη των εργατικών κέντρων, χωρίς όμως να παρακολουθήσουν ποτέ σεμινάρια, ούτε γνώριζαν αν γίνονται και πού.

Πλαστογραφία

Μάλιστα, η κομπίνα αποκαλύφθηκε και από τα παρουσιολόγια που εμφάνισαν οι εμπλεκόμενοι ως αποδεικτικά στοιχεία για να πληρωθούν από την ανάδοχο του έργου, πλαστογραφώντας τις υπογραφές των καταρτιζόμενων εργαζομένων που υποτίθεται παρακολούθησαν τις ώρες των σεμιναρίων. Το 90% των «συμμετεχόντων» σε σεμινάρια δεν αναγνώρισε στην κατάθεσή του στο ΣΔΟΕ την υπογραφή του. Στο φάκελο που υπέβαλαν οι διαχειριστές των έργων στην ανάδοχο ΕΕΔΕ εμφάνισαν εικονικά τιμολόγια (320.000 ευρώ το ΚΕΚ Λαμίας, 120.000 ευρώ το ΚΕΚ Ναυπάκτου και 220.000 ευρώ το ΚΕΚ Χανίων) για δήθεν υποστηρικτικές των έργων εργασίες (διαφημιστικές καταχωρίσεις στον τοπικό Τύπο), ενώ την ίδια ώρα εμφανίζονται ως πελάτες προμηθευτές του ΙΚΕΚ EUROPROGRESS, από τους οποίους μάλιστα είχαν λάβει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τα έργα κατάρτισης που τους εκχώρησαν. Στις εκθέσεις ελέγχου για τον «τρελό χορό» των κοινοτικών κονδυλίων, που μεγάλο μέρος τους ενδεχομένως κατέληξε στις τσέπες συνδικαλιστών και ιδιοκτητών ιδιωτικών κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης, γίνεται αναφορά σε εκτεταμένο δίκτυο καταλήστευσης του συγκεκριμένου προγράμματος μέσω έκδοσης και λήψης εκατοντάδων εικονικών τιμολογίων αξίας εκατομμυρίων ευρώ από δεκάδες εργατικά κέντρα, επιμελητήρια και εμπορικούς συλλόγους σε όλη την επικράτεια.

Φάμπρικα

Οπως εκτιμάται, τα περισσότερα από τα 12 εκατ. ευρώ του κοινοτικού προγράμματος φέρεται να διασπαθίστηκαν καθώς επρόκειτο για φάμπρικα υλοποίησης σεμιναρίων που κατέληξαν «φαντάσματα», αφού, όπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν φτάσει στο σημείο να μην επιστρέφουν τον αναλογούντα ΦΠΑ για τα κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίστηκαν. Ηδη έχει προταθεί ενδελεχής έλεγχος (έχει ξεκινήσει στα Χανιά) από όλα τα τοπικά παραρτήματα του ΣΔΟΕ ανά την επικράτεια, καθώς μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ «περιέργως» (;) έγιναν απόπειρες διάρρηξης στα γραφεία των εργατικών κέντρων Λαμίας και Χανίων. Ειδικότερα, για το πρόγραμμα ύψους 320.000 ευρώ που διαχειρίστηκε μέσω εικονικών τιμολογίων το ΚΕΚ Λαμίας καταλογίστηκαν στους υπευθύνους πρόστιμα ύψους 900.000 ευρώ και 600.000 ευρώ στο ιδιωτικό κέντρο κατάρτισης EUROPROGRESS, ενώ αναμένεται ο καταλογισμός 300.000 ευρώ στο ιδιωτικό κέντρο κατάρτισης Γ. Ριζόπουλος, που εδρεύει στη Λάρισα.

Αξιον απορίας αποτελεί το γεγονός πώς έγινε η εκταμίευση του προγράμματος στους δικαιούχους και πώς η Διαχειριστική Αρχή του έργου του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε εντοπίσει τις παρανομίες που είχαν συντελεστεί, δίνοντας το πράσινο φως για την απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών κονδυλίων σε δεκάδες φορείς που είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

aerasnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news