facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Αιμορραγεί από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ η Θράκη. Χωρίς παιδίατρο Ξάνθη, Ροδόπη και Καβάλα!

-Οι ασφαλισμένοι καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αλλά… γιατροί δεν υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ
-Επισκέπτονται ιδιώτες και βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δυσβάσταχτο το κόστος!

Βασικών ιατρικών υπηρεσιών στερούνται στο σύνολό τους οι νομοί της Θράκης με τους ασθενείς να διανύουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά, βάζοντας το χέρι στην τσέπη, η οποία παραμένει άδεια, ενώ παράλληλα καλούνται να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η ΕΟΠΥΥ αιμορραγεί με τους συμβεβλημένους ιατρούς να μειώνονται καθημερινά και τους ασφαλισμένους να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ παράλληλα είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς γιατρούς ή να απευθύνονται σε κάποιο νοσοκομείο της περιοχής με τη λίστα αναμονής να ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες, στην καλύτερη των περιπτώσεων.  
«Η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας είναι οριακή και αν το υπουργείο Υγείας συνεχίσει να κωφεύει, τότε σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει το μοναδικό οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας του κόσμου χωρίς γιατρούς», δήλωσε στον Αγγελιοφόρο ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Γιώργος Ελευθερίου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των γιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθημερινά μειώνεται. Στον νομό Ροδόπης ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τους 5 γιατρούς ενώ στην Ξάνθης τους 7.
Από τα στοιχεία της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε να λειτουργεί με 5.500 γιατρούς σε όλη τη χώρα. Τον Ιούνιο του 2012 ο αριθμός μειώθηκε σε 4.766 και το Σεπτέμβριο του 2012 οι γιατροί που συνεργάζονταν με τον οργανισμό ήταν 4.472. Ενώ κατήφορος του ΕΟΠΥΥ συνεχίστηκε και το Νοέμβριο, αφού μόλις 4.041 γιατροί κατέθεσαν δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφθούν από τον οργανισμό.
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη δυσμενή αυτή εξέλιξη στον χώρο της υγείας έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συμβεβλημένοι παιδίατροι σε Ξάνθη, Ροδόπη και Καβάλα, με τους γονείς να πρέπει να επισκέπτονται ιδιώτες με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, καθώς το κόστος των επισκέψεων κρίνεται ιδιαίτερα δυσβάσταχτο.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία και η δερματολογία. Σε 35 νομούς της χώρας δεν υπάρχει συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ψυχίατρος, σε 50 νομούς δεν υπάρχει αιματολόγος, σε 39 νομούς δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος και σε 35 νομούς δεν υπάρχει δερματολόγος.

Επίσης, οι κάτοικοι 30 νομών δεν μπορούν να βρουν νευρολόγο, ο οποίος να συνεργάζεται με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, ενώ οι κάτοικοι 36 νομών δεν μπορούν να βρουν γαστρεντερολόγο που να δέχεται δωρεάν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Οι τραγικές ελλείψεις του ΕΟΠΥΥ δεν τελειώνουν εδώ. Χωρίς αλλεργιολόγο είναι 45 νομοί, χωρίς νεφρολόγο 41 και χωρίς οφθαλμίατρο 28 νομοί της χώρας, ενώ οι κάτοικοι 22 νομών δεν μπορούν να επισκεφτούν δωρεάν ουρολόγο. Επιπλέον, οι κάτοικοι σε 29 νομούς πηγαίνουν μόνο σε ιδιώτες ωτορινολαρυγγολόγους και οι κάτοικοι 9 νομών μπορούν να απευθυνθούν μόνο σε ιδιώτες καρδιολόγους ή σε καρδιολόγους κοντινών νοσοκομείων.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι κάτοικοι των υπόλοιπων νομών δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να εξεταστούν από κάποιο γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί άμεσα ο πληθυσμός.

Τα μέλη της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ τονίζουν ότι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι μένουν χωρίς ιατρική φροντίδα, καθώς δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός πολιτικών υγείας, ενώ η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή), οι εξοντωτικές διαδικασίες πληρωμής, η απαράδεκτη γραφειοκρατία και η απαξιωτική στάση του υπουργείου απέναντι στους γιατρούς θα αναγκάσουν και τους υπόλοιπους γιατρούς να αποχωρήσουν από τον οργανισμό. Καλούν, δε, τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού.




Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news