«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών για την οριστικοποίηση του ζητήματος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι οι υπουργοί γνωρίζουν πόσο ανάγκη έχει η χώρα τα χρήματα ενόψει της λήξης ομολόγων στις 16 Νοεμβρίου και θα το λάβουν αυτό υπόψη τους στις συνομιλίες. Ωστόσο, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι ακόμη έτοιμη και είναι απαραίτητη για να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.
Η νέα δήλωση του «ανώτερου», σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχου, έρχεται σε συνέχεια ανάλογης χθεσινής σύμφωνα με τη οποία η απόφαση για την Ελλάδα ενδέχεται να ληφθεί στις 26 Νοεμβρίου, αφού θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 22-23 Νοεμβρίου και θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα με την έκθεση της τρόικας.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν προεξόφλησαν ουσιαστικά ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την καταβολή της δόσης.
Βέβαια, μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την Ελλάδα, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν με την ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή, «η μπάλα ξαναβρίσκεται στο γήπεδο» των εταίρων, οι οποίοι καλούνται στο επικείμενο Eurogroup να λάβουν πολιτική δέσμευση για τη στήριξη της Αθήνας, κυρίως της κυβέρνησης.
Καθυστέρηση της «καθαρής» απόφασης για την εκταμίευση της δόσης «φωτογράφισε» ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επέμεινε ότι, πέρα από τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα, θα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και για τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας μας.
Ο Σάιμον Ο'Κόνορ σημείωσε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη «πολιτικών αποφάσεων» από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, είναι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2013.
Το κλίμα για «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά το Eurogroup της Δευτέρας καλλιέργησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ίσως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα». «Δεν έχουμε περάσει ακόμη τον κάβο με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και εκτίμησε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», παρά την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Διχασμός στην τρόικα για το χρέος
Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα για το θέμα του ελληνικού χρέους και τη βιωσιμότητά του είναι η τρόικα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η διαφορά στον υπολογισμό για το πόσο θα είναι το χρέος το 2020 κυμαίνεται από 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες ή ένα ποσό που φτάνει τα 40 δισ. ευρώ.
«Τo πραγματικό ζήτημα τώρα αφορά την ίδια την τρόικα. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν», σημείωσε αξιωματούχος, ενώ άλλη πηγή, με γνώση των συζητήσεων της τρόικας, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει προκριθεί ένα συγκεκριμένο νούμερο για το χρέος.
«Υπάρχουν διάφορες προβλέψεις ανάλογα με τις υποθέσεις που γίνονται κάθε φορά δεκτές. Ολοι συμφώνησαν ότι θα είναι πάνω από 120% του ΑΕΠ, αλλά για πόσο ακριβώς είναι κάτι που διαφώνησαν το ΔΝΤ και οι δύο ευρωπαϊκές πλευρές της τρόικας», τόνισε.
Οπως μετέδωσε στο μεταξύ το Dow Jones Newswires, η Ευρωζώνη εξετάζει τη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πρώτο πακέτο διάσωσης στο 0,8% , ενώ υπό εξέταση είναι επίσης ο διπλασιασμός της περιόδου αποπληρωμής έως τα 30 χρόνια, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος.
Επιτάχυνση των διαδικασιών ζητά ο Σαμαράς
Ενόψει του σκηνικού που διαμορφώνεται, ο πρωθυπουργός άρχισε από χθες τον κύκλο των επικοινωνιών του με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, τους οποίους, αφού τους ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που πρέπει και πως τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης.
Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε τμηματική καταβολή των δόσεων ούτε την κατάθεση του ποσού σε δεσμευμένο λογαριασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προτίθεται να επικοινωνήσει με τους κ. Χ. βαν Ρομπάι και Ζ. Μπαρόζο και με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ.-Κλ. Γιούνκερ. Τους κ. Ρομπάι και Μπαρόζο, μάλιστα, θα τους συναντήσει την Τρίτη, στο περιθώριο εκδήλωσης της ομάδας «Friends of Cohesion», που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εκεί ο πρωθυπουργός, έχοντας στα χέρια του και το θετικό (όπως αναμένεται) αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και για τον προϋπολογισμό, θα τονίσει ότι «η Ελλάδα έκανε όσα είχε δεσμευθεί». Θα επαναλάβει την ανάγκη να δοθούν το ταχύτερο δυνατό εκτός των 31,5 δισ. ευρώ και οι δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου που φτάνουν στα 13 δισ. ευρώ.
«Ισχυρή η κυβέρνηση»
Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφηκαν στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή, διαθέτοντας ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα επικαλεστεί, δε, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού, θα ξεπεράσει κατά πολύ το ισχνό «153» που υπήρξε το βράδυ της Τετάρτης.
Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει άμεσα τα ανταλλάγματα αυτά, προκειμένου να εκτονώσει και την ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προβάλει την εικόνα ότι για τα δύσκολα μέτρα που «πέρασαν» από τη Βουλή υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τη χώρα. Αλλωστε και το μήνυμα που εξέπεμψε μετά τη δραματική ψηφοφορία της Τετάρτης ήταν πως «ο προσωπικός του στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη, στην οποία να έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός».
ethnos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου