facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Υδρογονάνθρακες: “δεν σχολιάζει” την Deutsche Bank το ΥΠΕΚΑ – “Καμπανάκι” του ΕΛΛΙΝΥ

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ερωτηθείς για έκθεση της Deutsche Bank που είδε το φως της δημοσιότητας, έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενημερώνεται, παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει, τις εκτιμήσεις ξένων Τραπεζών, ή διεθνών Οίκων, αναφορικά με την ύπαρξη και τα πιθανά αποθέματα Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει, ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και τους όρους διεξαγωγής των γεωφυσικών ερευνών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου που επιβαίνουν στο Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της PGS, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 30% του συνολικού έργου της γεωφυσικής διασκόπησης, το οποίο εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα.»

Κριτική από το ΕΛΛΙΝΥ

Σχολιάζοντας την έκθεση της Deutsche Bank για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο, το Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σημείωσε ότι ξένες επιχειρήσεις έχουν κάνει στο παρελθόν σεισμικές έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, χωρίς τα αποτελέσματα να γίνουν γνωστά στο ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα ο ΕΛΛΙΝΥ άσκησε κριτική για καθυστερήσεις στη διαδικασία που έχει επιλεγεί για την έρευνα και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να συντομευθεί κατά 2-3 χρόνια, καθώς αυτή τη στιγμή και με την τρέχουσα διαδικασία η παραγωγή ίσως ξεκινήσει σε 8-9 χρόνια.

Επίσης, ο ΕΛΛΙΝΥ σημείωσε ότι οι έρευνες της νορβηγική PGS διεξάγονται κυρίως στην περιοχή του βορειανατολικού Ιονίου, ενώ στο νότιο Ιόνιο και τον κόλπο της Κυπαρισσίας, ουσιαστικά δε θα γίνουν καθόλου έρευνες.

Παράλληλα, στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, η απόσταση των σεισμικών γραμμών που θα «τραβηχτούν» είναι πολύ μεγάλη της τάξης των 40 χιλιομέτρων.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΛΛΙΝΥ προειδοποίησε για ανάγκη λήψης μέτρων στο Κατάκολο, όπου υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου που εκτιμάται στα 3-4 εκατ

. βαρέλια λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υδρόθειου, το οποίο είναι, όπως είπε, θανατηφόρο σε συγκεντρώσεις άνω των 230 ppm ενώ στην περιοχή έχουν μετρηθεί 100.000 ppm.

Τέλος, το ΕΛΛΙΝΥ, το οποίο κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων οι οποίες περιλαμβάνουν:

*Δημιουργία task force για τους υδρογονάνθρακες όσο καθυστερεί η ΕΔΕΥ

*Συνεργασία με στρατηγικό σύμβουλο που θα έχει όχι μόνο τεχνικές αλλά και πολιτικές – διαπραγματευτικές δυνατότητες

*Επεξεργασία και αξιολόγηση παλιών στοιχείων

*Ανακήρυξη ΑΟΖ

*Θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας περιβάλλοντος

*Διαπραγματεύσεις και αυστηρή παρακολούθηση των εταιρειών που θα εμπλακούν.

econews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news