Μικρότερες ποινές αλλά και «διαπόμπευση» φοροφυγάδων προβλέπουν οι αλλαγές που φέρνει στο ποινολόγιο της εφορίας το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πέραν των δραματικών επιβαρύνσεων στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, που πλέον ορίζει κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής πολιτικής, οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της χώρας θα ισχύσουν οπωσδήποτε από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου, μετά τις επουσιώδεις «διορθώσεις» που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και σε συνδυασμό με τις εντολές του ΔΝΤ για εκλογίκευση των προστίμων, σκέφτηκαν να προωθήσουν τη δημοσίευση των εισοδημάτων που δηλώνουν και του φόρου που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Διάταξη του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπει συγκεκριμένα ότι όλα τα φορολογικά δεδομένα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων θα αναρτώνται και θα δημοσιεύονται, ώστε να γνωρίζουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι τι φόρους πληρώνουν!
Οι εμπνευστές του μέτρου θεωρούν ότι θα αποθαρρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις από το να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα εκτίθενται στα μάτια των πελατών τους, των υπαλλήλων τους, ενώ αποσκοπούν και σε καταγγελίες των πελατών τους εναντίον των επιτηδευματιών για μη έκδοση αποδείξεων και για φορολογικές παραβάσεις.
Στόχος εγκληματιών!
Ταυτόχρονα, όμως, το μέτρο της διαπόμπευσης καθίσταται και επικίνδυνο, δεδομένου ότι κάποιος επαγγελματίας που δηλώνει ένα εισόδημα υψηλό για τα σημερινά δεδομένα π.χ. 100.000 ευρώ και τίθεται σε κοινή θέα, αυτομάτως γίνεται στόχος εγκληματιών, παράμετρος που αγνοούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, στο φορολογικό νομοσχέδιο ορίζεται ότι ο προϊστάμενος κάθε δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας συντάσσει κάθε χρόνο κατάλογο των φορολογούμενων με στοιχεία όπως το όνομα, το καθαρό εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα, το εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και ο φόρος που αναλογεί στο σύνολο του εισοδήματος.
Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε «πρόσφορη θέση» στη ΔΟΥ και θα είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε. Ακόμη, θα τοποθετείται σε πρόσφορη θέση στο κτίριο του δημαρχείου πόλης στην οποία λειτουργεί εφορία (!), ενώ ο κατάλογος αυτός θα μπορεί να εκτυπώνεται από το υπουργείο Οικονομικών και να δημοσιοποιείται και θα επιτρέπεται η δημοσίευσή του και στα μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, ο κατάλογος θα αναρτάται και στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν οι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν τι δήλωσε ο κάθε επαγγελματίας. Διευκρινίζεται πάντως ότι δε θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εισοδημάτων μισθωτών συνταξιούχων, ιδιοκτητών ακινήτων αλλά μόνον όσων αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική, αγροτική και ελευθέριο επάγγελμα).
Ειδικότερα, θα αφορά ατομικές επιχειρήσεις, αγροτικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μέλη διοικητικού συμβουλίου ΑΕ και διαχειριστές λοιπών εταιριών, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες και ευρωπαϊκές εταιρίες, ανώνυμες εταιρίες, συνεταιρισμούς και ενώσεις συνεταιρισμών, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς, και κοινοπραξίες και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Θα αφορά δηλαδή όσους έχουν εισοδήματα από Β πηγή, σύμφωνα με τη νέα κωδική ονομασία που προωθεί το νομοσχέδιο καταργώντας τις υφιστάμενες κατηγορίες. Θα υπάρχει μία πηγή εισοδήματος, η «Α», στην οποία θα υπάγονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Πιο λάιτ οι ποινές
Παράλληλα, το νομοσχέδιο καθιερώνει πιο μικρές ποινές για φορολογικές παραβάσεις, με στόχο να εκλογικευτούν τα πρόστιμα και να πληρώνονται καθώς τα σημερινά εξοντωτικά πρόστιμα απλά αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στις περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το φόρο εισοδήματος ή κεφαλαίου ή το ΦΠΑ κ.ά., θα καλείται από την εφορία του να πληρώσει το φόρο με έναν πολύ χαμηλό τόκο από 1% έως 10% επί του φόρου που δεν πληρώθηκε ανάλογα με την παράβαση, μέχρι 40 δόσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων έως 80%.
Ταυτόχρονα, θα προβλέπονται:
- Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση.
- Απόρριψη από τους ελεγκτές των βιβλίων μόνο για σοβαρές παραβάσεις, όχι για τυπικές αν και υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις να μην ισχύει η απόρριψη των βιβλίων ούτε και για σοβαρές παραβάσεις, πλην της απώλειας βιβλίων.
- Μείωση 30% από το συνολικό φόρο που καλείται να πληρώσει στην εφορία όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί, εφόσον καταβάλει εφάπαξ το ποσό της ποινής.
- Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση) με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις επιχειρήσεις ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση, το είδος και το ύψος του τζίρου τους. Από την άλλη πλευρά, με το νέο σύστημα ελέγχων που θα εφαρμοστεί ο φόρος που θα επιβάλλεται θα βεβαιώνεται αυτόματα και θα κυμαίνεται από 3% - 5% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία ανάλογα με την έδρα, το μέγεθος και το είδος της δραστηριότητας.
agelioforos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου