Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δεν συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, αλλά με το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους (buypack) που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση ως τις 13 Δεκεμβρίου.
Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που παραμένει άλυτο και υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, σημειώνεται.
Το ΔΝΤ, πάντως, που πιέζει για οριστική λύση, δεν ανησυχε,ί καθώς θεωρεί ότι αν η επαναγορά δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, θα οδηγήσει σε «κούρεμα» των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι, ο επίσημος τομέας όπως αποκαλείται, κάτι που όμως η Γερμανία δεν επιθυμεί να συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου του 2013.
Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του Ταμείου από την Ουάσινγκτον που επικαλείται η εφημερίδα, «αν δεν πετύχει το buypack, θα επεξεργαστούμε κάτι άλλο, ένα άλλο σχέδιο. Ένα "κούρεμα" του επίσημου τομέα, ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «αυτή είναι η θέση όλων των εμπλεκομένων, Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Δεν μπορούμε να πάμε στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Αυτοί είναι οι κανόνες του Ταμείου. Και οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν».
Σόιμπλε: Στο 126,6% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν δύο επιστολές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, σε απάντηση ερωτήσεων του SPD, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News».
Στη δισέλιδη επιστολή του, ο κ. Σόιμπλε λέει ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλληνικού χρέους είναι το 126,6% του ΑΕΠ για το 2020, διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ από τον επίσημο στόχο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup γ124%.
Επιπλέον, ενώ ο στόχος για το 2022 είναι η μείωση κάτω από το 110% του ΑΕΠ, ο Γερμανός υπουργός αναφέρεται σε άλλο μέγεθος και συγκεκριμένα στο 115%.
Επίσης, δηλώνεται κατηγορηματικά ότι «μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει», αλλά ότι η παράταση αφορά «τους στόχους υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση».
Το μίνιμουμ πλεόνασμα. σημειώνεται, θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2016 αντί για το 2014 και τονίζεται ότι «η επιμήκυνση του προγράμματος δεν προκύπτει απ' όλα αυτά», κάτι που εκτιμάται ότι κλείνει το δρόμο σε ενδεχόμενη χαλάρωση της λιτότητας τα προσεχή χρόνια.
in
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου