Συγκεκριμένα ο νέος αγοραστής θα καταβάλει για την απόκτηση της ΕΥΔΑΠ 250 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που κινηθεί νομικά κατά του ελληνικού δημοσίου για αμφισβητούμενες οφειλές θα λάβει 522 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΕΥΔΑΠ είναι τραγελαφική. Οι συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου και των Δήμων που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο νέος αγοραστής, θα μπορεί μέσα σε 90 μέρες να κινήσεις διαδικασίες κατά του οφειλέτη και να διεκδικήσει τα οφειλόμενα.
Στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής, ζητούσε από την Επιτροπή να διευκρινίσει αν γι αυτά τα χρέη, μπορούν να εφαρμοστούν οι οδηγίες 2000/35/ΕΚ και 2011/7/ΕΕ που προβλέπουν ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίων αρχών, οι οφειλές είναι άμεσα απαιτητές από την εταιρεία και τους μετόχους της.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επιτρόπος για την φορολογία και την καταπολέμηση απάτης, κ. Šemeta, τονίζει ότι «η οδηγία 2000/35/ΕΚ καταργείται με ισχύ από την 16η Μαρτίου 2013, από την οδηγία 2011/7/ΕΕ. Και οι δύο οδηγίες προβλέπουν τη διαδικασία έκδοσης εκτελεστού τίτλου για τον πιστωτή για την είσπραξη μη αμφισβητούμενων οφειλών, στην περίπτωση που ο πιστωτής έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του οφειλέτη».
koutipandoras
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου