Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο βασικές ρυθμίσεις που αφορούν στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη αλλά καθώς και η άμεση ισχύς από 1.1.2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης, οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1-1-2015, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη
'Ετσι,σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους είτε στα 62 έτη ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης είτε στο 67ο έτος της ηλικίας τους με 15 έτη ασφάλισης.
Από την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και την αύξηση των ετών ασφάλισης εξαιρούνται οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων και οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας
Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων.
Αυτό σημαίνει ότι το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 έτη ενώ ανάλογη θα είναι η αύξηση σε όλα τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας.
Στο πακέτο μέτρων προβλέπεται η άμεση υλοποίηση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Συγκεκριμένα η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης που ολοκληρωνόταν το 2015 θα «έλθει» δύο έτη νωρίτερα χωρίς σταδιακή εφαρμογή. Δηλαδή, τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης του 2015 θα τεθούν σε ισχύ από το 2013.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση όσων συνταξιοδοτούνται εφέτος με 37 έτη ασφάλισης και σε ηλικία 59 ή 60 ετών – ανάλογα με το ταμείο -, ενώ από το 2013 θα απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας.
Σημειώνεται ότι από το 2013 παύουν να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά. Όσες ασφαλισμένες δεν θεμελίωσαν δικαίωμα ως το τέλος του 2012 θα ακολουθήσουν τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου