Απόφαση «βόμβα», σε ό,τι αφορά τις επικείμενες περικοπές που προβλέπονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, έλαβε τοΕλεγκτικό Συνέδριο, καθώς η Ολομέλειά του απεφάνθη ότι οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα προσκρούουν ευθέως στο Σύνταγμα.
«Μπλόκο» σε μειώσεις, καταργήσεις δώρων και αύξηση ορίων ηλικίας
Ειδικότερα κρίθηκε πως οι νέες μειώσεις στις συντάξεις από 5-15%, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, καθώς και η κατάργηση όλων των εναπομεινάντων επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινό) έρχονται σε αντίθεση με τη συνταγματική πρόνοια. Μάλιστα, όπως παρατηρουσαν και οι ίδιοι οι Σύνεδροι, για πρώτη φορά αξιολογήθηκε σχέδιο νόμου, ως μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.
Η Ολομέλεια κατόπιν σχετικής εισήγησης του αρμόδιου Συνέδρου ως προς τις επίμαχες τροπολογίες, αποφάνθηκε πως η πέμπτη διαδοχική παρέμβαση επί των συντάξεων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη προς πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.
Οι 30 Σύνεδροι γνωμοδότησαν ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων αντίκεινται στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος. Άλλως, προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.
Τρία ηχηρά «όχι»
Πιο συγκεκριμένα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναιαντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος της θερινής αδείας από το νέο έτος και έπειτα.
Ακόμη, αντισυνταγματική κρίθηκε, με ενισχυμένη πλειοψηφία και η μείωση των συντάξεων, αφού εντοπίστηκαν προβλήματα αναλογικότητας και υστέρηση κριτηρίων, ενώ η επιβολή των ρυθμίσεων θεωρείται ότι γίνεται με άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.
Αντίστοιχη θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.
Δύο επίμέρους «ναι»
Συνταγματική κρίθηκε τέλος, κατά πλειοψηφία, η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που βάσει του νομοσχεδίου η ανώτατη μηνιαία σύνταξή τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.
Αντίθετα, ως σύννομες αξιολογήθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.
Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο που κρίθηκε ως αντισυνταγματικό προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων: 1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, 2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, 3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2012 μετά όμως την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011 και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012.
Ακόμη, από 1.1.2013 το όριο συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1.1.2013 και μετά αυξάνεται κατά δύο χρόνια, δηλαδή ανέρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από 1.1.2013 στο 65ο έτος.
Επιπρόσθετα, από την 1.1.2013 το όριο ηλικίας για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται από το 60ό που είναι σήμερα στο 65ό έτος.
Ως προς τους βουλευτές προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η κατάργηση της σύνταξής τους για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού».
newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου