Παρ όλα αυτά, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει τη χώρα για επίσπευση των μέτρων λιτότητας, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τελικά τις εισηγήσεις των πιστωτών για αυστηρότερη λιτότητα προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο λόγος είναι, καταρχάς, ότι ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία είναι οχυρωμένες απέναντι στις επιπτώσεις μιας αρνητικής έκβασης για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ούτε τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης είναι έτοιμα να διαχειριστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνεπώς, μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στη χώρα είναι απευκταία για ολόκληρη την Ευρώπη, καταλήγει.
Περισσότερο ενδεδειγμένο για την περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα στοχεύει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, αναφέρει η έκθεση. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται δημοσιονομική αξιοπιστία, κάτι που η χώρα δεν διαθέτει στην παρούσα φάση.
Η αύξηση του ρυθμού ονομαστικής ανάπτυξης θα βοηθούσε, επίσης, στον περιορισμό της λιτότητας, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε κάθε περίπτωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες ήδη στην Ελλάδα, χρειάζονται περισσότερες, των οποίων η επίδραση στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνια», καταλήγει η Goldman Sachs.
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου