facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Φουντώνει η κόντρα μηχανικών - ΥΠΕΚΑ

Νέα παρέμβαση Πεπόνη, θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου βάζει το ΤΕΕ

Θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου για τα αυθαίρετα θέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο εφόσον προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει αντί των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων για τα αυθαίρετα, ιδιόχειρες βεβαιώσεις με σφραγίδα μηχανικού.

Πρόκειται για μία λύση από το… παράθυρο που σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει στην αγορά το πάγωμα των μεταβιβάσεων ακινήτων (κάθε μεταβίβαση πρέπει με βάση το νόμο να συνοδεύεται με βεβαίωση μηχανικού που να πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ενός ακινήτου) από την αποχή των μηχανικών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Χρήστο Σπίρτζη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι μέρος του νόμου για τα αυθαίρετα, που δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Επισημαίνει μάλιστα ότι οι ιδιόχειρες βεβαιώσεις ισοδυναμούν με ψεύτικες βεβαιώσεις που θα επαναφέρουν την αδιαφάνεια στις συναλλαγές και θα διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις κτιρίων με αυθαίρετες κατασκευές. «Την ευθύνη πλέον για τις βεβαιώσεις θα έχει το ΥΠΕΚΑ και οι συμβολαιογράφοι» αναφέρει.

Η σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους μηχανικούς είναι πλέον μετωπική ενώ στην υπόθεση φαίνεται να μπαίνει για τα καλά και ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης. Ο τελευταίος με νεότερη επιστολή του προς το Τεχνικό Επιμελητήριο, την περασμένη Πέμπτη ζητά την προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΚΑ, αλλά και στοιχεία για τα έσοδα από την διαχείριση της πλατφόρμας και από το Πράσινο Ταμείο που με βάση το νόμο 4014 είναι η πηγή χρηματοδότησης του ηλεκτρονικού συστήματος.

Το Επιμελητήριο ισχυρίζεται ότι για την διαχείριση της πλατφόρμας δεν έχει πάρει ούτε σέντ, παρά το γεγονός ότι η έμμισθη σχέση προβλέπεται με προγραμματική σύμβαση αλλά και με υπουργική απόφαση. Ο λόγος που το ΤΕΕ «ξέχασε» τα χρωστούμενα φαίνεται να είναι η ουρά του συστήματος, καθώς πάνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αυθαίρετα έχει σχεδιαστεί να «κουμπώσουν» και άλλες εφαρμογές με σπουδαιότερη την εφαρμογή για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων. Η τελευταία όμως εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεν έχει υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί από την εποχή της Τίνας Μπιρμπίλη στο ΥΠΕΚΑ.

Η κόντρα πάντως δείχνει να φουντώνει από την πρόθεση του ΤΕΕ η απεργία να παραταθεί όσο η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στα αιτήματα του κλάδου. Για να ενισχύσουν μάλιστα το επιχείρημά τους στο Επιμελητήριο για την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα αυτής της απεργίας, σημειώνουν με νόημα ότι υπουργός ζήτησε να διαγραφεί από το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), λόγω του δυσβάσταχτου κόστους!

Πριν λίγες μέρες το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε στο ΤΕΕ εξώδικη διαμαρτυρία των πτυχιούχων μηχανικών της ΕEΤΕΜ, με την οποία καταγγέλλεται η σχέση διπλωματούχων μηχανικών (ΤΕΕ) και υπουργείου από τον περασμένο Ιούνιο. Το γεγονός ότι το υπουργείο την «θυμήθηκε» σήμερα λέει πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μηχανικοί, απόφοιτοι των ΤΕΙ βρίσκονται στα χαρακώματα με το ΤΕΕ με τους πρώτους να κατηγορούν το Τεχνικό Επιμελητήριο για αθέμιτη συμπεριφορά, υποστηρίζοντας ότι ένα ηλεκτρονικό σύστημα επ΄εμοιβή έχει μετατραπεί σε συνδικαλιστικό τους όπλο. «Πρέπει να αφαιρεθεί από το ΤΕΕ ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου του κράτους καθώς δεν είναι αντικειμενικό και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μελών του» αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕEΤΕΜ κ. Δημήτρης Δημόπουλος.

Οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ έχουν προσφύγει και για άλλα θέματα (αμοιβές, κατάργηση πειθαρχικού κ.α) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στην Τρόικα με τέσσερις διαδοχικές επιστολές, υποστηρίζοντας ότι πολλά από τα σημερινά μέτρα που προωθούνται για ψαλίδισμα προνομίων των μηχανικών και άνοιγμα της αγοράς του κλάδου, οφείλονται στις δικές τους καταγγελίες.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news