facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

«Σκούπα» Γερμανών στη χώρα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το «γερμανικό σχέδιο» οικονομικής κατάληψης της χώρας μέσω της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας και της αρπαγής της ιδιωτικής.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», ο σχεδιασμός, τον οποίο έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει τη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, απόκτηση κυρίως από τους Γερμανούς ακινήτων του Δημοσίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση των δανειστών είναι να εντάξουν και το ΤΑΙΠΕΔ, με όλη την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, στον ειδικό λογαριασμό Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, ώστε όλα τα ακίνητα να αντιμετωπιστούν ως «πόροι του ελληνικού κράτους» και να τα διαχειριστεί η τρόικα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται και τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Που δείχνουν ενδιαφέρον

Στις προτεραιότητες των Γερμανών βρίσκεται και η απόκτηση της περιουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με δεδομένη τη μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος, οι δήμοι-πέραν της φορολογίας που θα επιβάλλουν στους δημότες για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας τους-θα βάζουν ως εγγύηση την ακίνητη περιουσία τους είτε για να συμμετάσχουν σε κοινές αναπτυξιακές επιχειρήσεις με γερμανικές εταιρείες είτε για να λαμβάνουν δάνεια.

Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», παράλληλα με το σχεδιασμό για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εξελίσσεται και σχέδιο μεταβίβασης σε ξένους της ακίνητης ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαδραματίζουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πιέζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για προσημειώσεις ακινήτων ακόμα και για καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες.

Η ιδιωτική περιουσία έχει στοχοποιηθεί από την τρόικα και κυρίως από τους Γερμανούς. Η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων οδηγεί χιλιάδες δανειολήπτες σε αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων τους αλλά και χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αλλεπάλληλα χαράτσια.

Η περαιτέρω μείωση των τιμών των κατοικιών θα απαξιώσει τις περιουσίες, αλλά θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε κάποιους άλλους. Σε περίπτωση, δε, που το ύψος του στεγαστικού δεν θα καλύπτεται από τον πλειστηριασμό, η τράπεζα θα εκποιεί και τυχόν άλλα ακίνητα του δανειολήπτη.

Τα «πακέτα» των ακινήτων που θα μαζέψουν οι τράπεζες θα περάσουν στη συνέχεια είτε σε γερμανικές εταιρείες real estate που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό είτε απευθείας σε γερμανικές τράπεζες, που θα ελέγχουν τις ελληνικές. Το ίδιο θα συμβεί και με τις χρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η πολιτική των εκβιασμών που ακολουθεί η τρόικα πριν από την εκταμίευση κάθε δόσης την τελευταία διετία, ώστε να επιβάλλει κάθε φορά όλο και πιο επώδυνα μέτρα, θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2014. Τα 31,5 δισ. ευρώ δεν θα είναι το τελευταίο ποσό που θα πάρουμε από τα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ-110 δισ. ευρώ από την πρώτη δανειακή σύμβαση και 130 δισ. ευρώ από τη δεύτερη- από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Εφόσον η Ελλάδα πάρει το Νοέμβριο τα 31,5 δισ. ευρώ, τα οποία με βάση τη σύμβαση του περασμένου Μαρτίου θα έπρεπε να έχει πάρει τον Ιούνιο, και εξασφαλίσει και τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ, που διεκδικεί για τη δόση του Σεπτεμβρίου, θα έχει λαμβάνει ακόμη 59 δισ. ευρώ. Τα χρήματα είναι πολλά και με βάση τη δανειακή σύμβαση θα δίνονται ανά τρίμηνο κι αφού θα έχει προηγηθεί η σχετική έκθεση αξιολόγησης από την τρόικα.

Το γαϊτανάκι των πιέσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον και δεν θα αφορούν μόνο στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και στην περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εκβιασμός με κάθε δόση

Από τις επόμενες δόσεις, οι δύο μεγαλύτερες προβλέπονται για το Μάρτιο του 2013 (9,8 δισ. ευρώ) και το Μάρτιο του 2014 (12,3 δισ. ευρώ) ενώ στα άλλα τρίμηνα κυμαίνονται περί τα 5 δισ. ευρώ. Ο εκβιασμός γύρω από τις δόσεις αυτές θα γίνεται, ανεξάρτητα από το ότι αυτές θα αφορούν κυρίως στην εξυπηρέτηση των δανείων που έχουμε λάβει από τους πιστωτές μας.

Οι πιέσεις για μέτρα θα συνοδεύονται πιθανότατα και με νέες χρονικές καθυστερήσεις στις εκθέσεις της τρόικας και συνεπώς στην εκταμίευση των δόσεων, με αποτέλεσμα να διατηρείται συνεχώς το πρόβλημα της ρευστότητας και της ασφυξίας της οικονομίας.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- θα ολοκληρωθεί με τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, δεν θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας που απασχολεί τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, και συνολικά την οικονομία.

Για να λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ απευθείας ή μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ, που ελέγχεται από τη Γερμανία, θα κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση.

Η ασφυξία στην αγορά εντείνεται από την εμπλοκή στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που είναι διαθέσιμοι στην Ελλάδα με το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η απορρόφηση των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ έχει κολλήσει, ενώ η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ υποτίθεται ότι ασχολείται εδώ και ένα χρόνο για να διευκολύνει την κατάσταση. Αντί για βελτίωση, όμως, δημιουργούνται εμπλοκές λόγω των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών των Βρυξελλών, ενώ στελέχη της τρόικας να θεωρούν ότι ο κ. Ράιχενμπαχ σκοπίμως δεν βοηθά ουσιαστικά την κατάσταση. Επίσης, ασφυξία δημιουργούν στα νοικοκυριά και στην αγορά οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ορισμένες πληροφορίες φέρουν την τρόικα να μη δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για αποπληρωμή των φορολογικών χαρατσιών σε πολλές μηνιαίες δόσεις, μετά τη διαπίστωση ότι το 40% των φορολογουμένων δεν μπορεί να είναι συνεπές στην πληρωμή τους.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news