facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης

«Δεχόμασταν πιέσεις από πολιτικούς» ομολογούν υπάλληλοι στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης

«Πιέσεις από πολιτικούς για εξυπηρετήσεις επιχειρηματιών» εξομολογήθηκαν ότι δέχθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σε ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης που ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο με τις παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις που αποκαλύφθηκε την περασμένη άνοιξη.

Τουλάχιστον τρία στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων φέρεται να απέδωσαν τις παράτυπες ενέργειες σε «άνωθεν παρεμβάσεις». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχουν ανακύψει από την έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι ποσοστό μικρότερο του 10% των εξετασθέντων φακέλων δεν υποκρύπτει παράτυπες ή παράνομες πράξεις. Ακόμη παρουσιάζεται το φαινόμενο ομάδα δέκα τουλάχιστον κρατικών αξιολογητών να συγκεντρώνουν όλο τον «όγκο» των επίμαχων ελέγχων. Επιπλέον, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, στην κατοχή συνταξιούχου -ανώτερου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης- εντοπίσθηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Επίσης, έχει εντοπισθεί συμβουλευτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, που εξέδιδε μαζικά πλαστές εγγυητικές επιστολές για να ενταχθούν στους φακέλους των επίμαχων επιδοτήσεων.

Αφορμή για την έρευνα που διεξάγει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιτζής, αποτέλεσε η σύλληψη, στις αρχές Μαρτίου 2012, δύο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, τη στιγμή που έπαιρναν μίζα ύψους 120.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στην Αργολίδα, Αρη Μάρκου, προκειμένου να του χορηγηθούν τα 10 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την εγκεκριμένη επιχορήγησή του. Δύο μήνες αργότερα, συνελήφθησαν άλλοι δύο υπάλληλοι της ίδιας κρατικής υπηρεσίας που έπαιρναν «μίζα» 10.000 ευρώ, από ξενοδόχο του Ηρακλείου.

Μετά τη σύλληψη των επίορκων υπαλλήλων, ξεκίνησε έρευνα στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την έγκριση κοινοτικών επιδοτήσεων, που απασχολεί συνολικά περί τους 70 υπαλλήλους. Ωστόσο ο έλεγχος επεκτείνεται και σε άλλους, τουλάχιστον 200, κρατικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιήθηκαν ως αξιολογητές των φακέλων. Συνολικά ελέγχθηκαν περίπου 3.500 φάκελοι εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων αλλά και άλλοι 1.500 περίπου, που αφορούν απορριφθείσες αιτήσεις.

Το μοναδικό εύρημα των ελέγχων που είχε γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα ήταν ο εντοπισμός τεσσάρων ανεξέλεγκτων πλαστών εγγυητικών επιστολών τραπεζών, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν ενταχθεί στους φακέλους. Σε πρόσφατο συνέδριο για θέματα ασφαλείας, ο κ. Αθανάσιος Σμυρνής, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, επεσήμανε ότι «εντοπίστηκε συμβουλευτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας που φρόντιζε για την έκδοση πλαστών εγγυητικών επιστολών που γίνονταν δεκτές σε συνεννόηση με επίορκους υπαλλήλους του υπουργείου».

Ομως τα περαιτέρω ευρήματα των ερευνητών της υπόθεσης είναι εντυπωσιακά:
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων ανέφεραν ότι «ορισμένοι φάκελοι έγιναν δεκτοί ύστερα από το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν υπουργοί και πιέσεις που δέχθηκαν από προϊσταμένους τους». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ίδιοι υπάλληλοι επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν ενόρκως για αυτές τις παρεμβάσεις.

Ενα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε είναι ότι, ενώ ο νόμος επιβάλει εντός τριών μηνών να ελέγχονται οι συγκεκριμένοι φάκελοι για χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, μόνο ένα ποσοστό 10% είχε κριθεί το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα. Για τους υπόλοιπους εφαρμόζονταν παρελκυστικές τακτικές και υπήρχαν χιλιάδες αιτήματα που εξετάζονταν και μετά από ένα ή δύο χρόνια. Κάτι που δείχνει στους ελεγκτές ότι «υπήρχε παρασκήνιο παράνομων συναλλαγών και κάποιοι ζητούσαν στην πορεία... γρηγορόσημο ή μερίδιο από τα κέρδη, όπως συνέβη στην περίπτωση του ξενοδόχου από το Ναύπλιο».

Ενα δεύτερο κρίσιμο συμπέρασμα είναι ότι ενώ ο νόμος επέβαλε όλοι οι φάκελοι να κρίνονται κατά χρονική σειρά κατάθεσης του αιτήματος, σε τουλάχιστον 10% των ελεγχθέντων μέχρι σήμερα περιπτώσεων, αυτό δεν τηρείτο. Ετσι παρουσιαζόταν το φαινόμενο ένας φάκελος που κατατέθηκε στα τέλη του 2007 να ελεγχθεί πολύ αργότερα από ένα άλλο αίτημα επιχορήγησης που είχε διατυπωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επιπλέον από τους ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης προέκυψε ότι υπήρξαν τουλάχιστον δέκα αξιολογητές που είχαν εξετάσει τα τελευταία χρόνια μέχρι και 100 φακέλους ο καθένας, ενώ υπήρχαν άλλοι που είχαν διερευνήσει τρεις έως τέσσερις. Κανονικά, με βάση τον αριθμό των υποθέσεων και του αριθμού αξιολογητών, ο κάθε ένας από αυτούς θα έπρεπε, κατά μέσο όρο, να ερευνά 20-30 φακέλους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κρατικοί λειτουργοί που παρακολουθούν τις έρευνες «έχουμε την εικόνα ότι αυτή η ανισομέρεια και ανισοκατανομή των φακέλων σε αξιολογητές, δεν σχετίζεται με φιλότιμους και εργασιομανείς ή αντίστοιχα... τεμπέληδες αξιολογητές. Είναι φανερό ότι κάποιοι τύχαιναν της προτίμησης του κυκλώματος και ανελάμβαναν την ύποπτη δουλειά».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ελεγκτές του κ. Ρακιντζή έχουν αποκτήσει μια επαρκή εικόνα των σκανδαλωδών ενεργειών στο υπουργείο Ανάπτυξης και έχουν συντάξει μία «κόκκινη» λίστα υπόπτων κρατικών υπαλλήλων αλλά και επενδύσεων για τις οποίες είναι εμφανές ότι υπήρξε λαθροχειρία και παράνομη συναλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αρχίσει ο έλεγχος «πόθεν έσχες» και των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εν ενεργεία στελεχών, στη συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, από την Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος υπό τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Νικολούδη, ενώ έρευνα για συνταξιούχους υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας πραγματοποιείται από τον ΣΔΟΕ.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news