Στον Έλληνα εργαζόμενο αντιστοιχούν ετησίως 2121 ώρες δουλειάς κατά μέσο όρο, την περίοδο 2008-2010, ενώ στην Γερμανία κάθε εργαζόμενος δούλεψε 1412 ώρες ετησίως κατά την ίδια περίοδο, αριθμός μειωμένος από τις 1431 ώρες τα έτη 2005-07.
Το παραπάνω ρεκόρ ωστόσο δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Τότε γιατί η ελληνική οικονομία δεν τα πάει καλύτερα από την γερμανική; αναρωτιέται στο δημοσίευμα του, ο ΟΟΣΑ και παραθέτει την εξής εξήγηση:
«Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες. Καταρχήν, το ποσοστό απασχόλησης είναι υψηλότερο σε ισχυρές οικονομίες όπως αυτή της Γερμανίας και της Σουηδίας (70% του εργατικού δυναμικού), ενώ στην Ελλάδα επί μια δεκαετία δεν ξεπέρασε το 60%.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η διάρθρωση της οικονομίας. Για παράδειγμα υπάρχουν εργασίες που δεν απαιτούν ιδιαίτερα προσόντα- π.χ. catering και τουρισμός- οι απασχολούμενοι σε αυτές δουλεύουν πολλές ώρες, αλλά δεν είναι το ίδιο παραγωγικοί όπως π.χ. σε τομείς όπως η κατασκευαστική τεχνολογία.
Το πρόβλημα είναι ότι παρότι η παραγωγικότητα είναι πολύ χαμηλότερη στην Ελλάδα απ' ότι στην Γερμανία, αυτό δεν μεταφράζεται αντιστοίχως σε μικρότερους μισθούς, κάτι που κάνει πολλές ελληνικές εταιρείες μη ανταγωνιστικές», λέει ο ΟΟΣΑ και συμπεραίνει ότι οι περισσότερες εργατοώρες δεν αρκούν για να κερδίζουν οι χώρες περισσότερα.
ethnos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου