facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Είδαν τα συν και τα πλην της ελληνικής οικονομίας

Ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» περιλαμβάνει στα ατού της χώρας μας τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τη ναυτιλία

Η γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Τα ελληνικά χρέη», στο οποίο αναφέρονται τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της οικονομίας μας. Στα ατού της Ελλάδας περιλαμβάνονται ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η ναυτιλία, ενώ ως πιο εμφανείς αδυναμίες προβάλλονται η παρατεταμένη ύφεση, το εχθρικό περιβάλλον για την οικονομία και το χαμηλό επίπεδο εκβιομηχάνισης.
Για τον τουρισμό επισημαίνεται ότι συνεισφέρει με 16% στο συνολικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα σχεδόν 16,5 εκατ. τουρίστες σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σε άνοδο βρίσκονται εξάλλου και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με αιχμή του δόρατος τις ελιές και το ελαιόλαδο, το κρασί και τα καπνά. Η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ανερχόταν το 2006 σε 3,7 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι έφτασε τα 4,5 δισ. Σύμφωνα με την «Τσάιτ», έχει αυξηθεί μετά την κρίση ο αριθμός των ελλήνων αγροτών κατά περίπου 40.000. Δεύτερος σημαντικότερος κλάδος μετά τον τουρισμό παραμένει η ναυτιλία στην οποία δραστηριοποιούνται περίπου 750 επιχειρήσεις. Οι έλληνες εφοπλιστές είναι ιδιοκτήτες 3.325 πλοίων και τους αναλογεί το 16% του παγκόσμιου τονάζ.
Η κεντροαριστερή εφημερίδα στα αρνητικά της ελληνικής οικονομίας καταγράφει την ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο και σημειώνει τη συρρίκνωση του εθνικού προϊόντος κατά 6,2% και στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Η χώρα μας δεν θεωρείται ιδιαίτερα φιλική προς την επιχειρηματικότητα και γενικότερα προς την οικονομία. Η «Τσάιτ» δημοσιεύει την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2011 όσον αφορά στη φιλικότητα των διαφόρων χωρών προς την επιχειρηματικότητα στην οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 100ή θέση, μόλις πάνω από την Παπούα Νέα Γουινέα! Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης περιλαμβάνονται η δυνατότητα δανεισμού, η απαιτούμενη διάρκεια για την έκδοση άδειας οικοδομής και η ευκολία ίδρυσης επιχείρησης.
Τρίτο αδύνατο σημείο της οικονομίας μας λογίζεται η αποβιομηχάνιση, καθώς ο βιομηχανικός κλάδος απασχολεί μόλις το 16% των εργαζομένων, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη φοροδιαφυγή εξαιτίας της οποίας χάνει το ελληνικό κράτος περίπου 40 - 45 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αναφέρεται το παράδειγμα των ιδιοκτητών 180 πολυτελών σκαφών που είχαν «ξεχάσει» να τα δηλώσουν στην Εφορία. Μάλιστα η «Τσάιτ» προβάλλει το γεγονός ότι η κρίση δεν ακούμπησε μέχρι σήμερα τους πλούσιους Ελληνες και ότι οι δραστικότερες περικοπές αφορούν τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς.

«Η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα»
Οι συντάκτες του άρθρου συμβουλεύουν επίσης τους γερμανούς τουρίστες να πάρουν μαζί τους ένα βιβλίο για την αρχαία Ελλάδα όταν επισκεφθούν τη χώρα μας στην οποία χρωστά πολλά η Ευρώπη. Εξάλλου καταρρίπτουν το κλισέ του τεμπέλη Ελληνα, αφού ο μέσος συμπατριώτης μας εργάζεται 44 ώρες την εβδομάδα και δικαιούται 23 ημέρες άδεια τον χρόνο, όταν ο μέσος όρος εργασίας των Γερμανών είναι 41 ώρες ενώ απολαμβάνουν 30 ημέρες ετήσια άδεια.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news