facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Αποζημίωση επιχείρησης από το Δημόσιο για απομείωση της περιουσίας της

Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, έγινε δεκτή αγωγή εταιρείας επεξεργασίας υφασμάτων για καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο, διότι, με τη λήψη νομοθετικών μέτρων ως προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεσμεύτηκε, ουσιωδώς, η ιδιοκτησία της, κατά τον προορισμό της βιομηχανικής της χρήσης και απομειώθηκε η αξία του ακινήτου της.

Η εταιρεία λειτουργούσε επί χρόνια στην Μεταμόρφωση Αττικής με εγκαταστάσεις βιομηχανικής εκμετάλλευσης (βαφή, φινίρισμα και άλλες επεξεργασίες υφασμάτων). Το 1994 εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για προστασία της ζώνης του Κηφισού, με το οποίο, στη περιφέρεια Α απαγορεύτηκε η βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ, στη Ζώνη Β, τέθηκαν σημαντικοί περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιπλημμυρική προστασία ευρύτερων περιοχών. Με το ίδιο διάταγμα ορίστηκε για την ζώνη απαγόρευσης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, η απομάκρυνση των σχετικών εγκαταστάσεων, εντός 12 ετών.

Η εν λόγω εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα αδρανοποιήθηκε η περιουσία της, την οποία, ουσιαστικά, στερήθηκε, με επαχθείς περιορισμούς αντίθετους προς την συνταγματική προστασία της. Με την προσφυγή της, διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 7.000.000 ευρώ. Τελικά, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, της επιδίκασε αποζημίωση 821.000 ευρώ, συνεκτιμώντας την μείωση της περιουσίας της κατά ένα ποσοστό (60%) στην απαγορευμένη ζώνη και κατά 30% στην υπόλοιπη ζώνη λαμβάνοντας υπόψιν τις αντικειμενικές αξίες, την παλαιότητα των εγκαταστάσεων κλπ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η λήψη μέτρων χάριν προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιώδη στέρηση χρήσης του ακινήτου κατά τον προορισμό του με συνέπεια να γεννάται για τον θιγόμενο ιδιοκτήτη αξίωση αποζημίωσης από την Διοίκηση λόγω απομείωσης της αξίας του ακινήτου και περιορισμού της εκμετάλλευσης του. Απέρριψε δε τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι δεν έπρεπε να καταβληθεί αποζημίωση γιατί ήταν νόμιμοι οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εκτός σχεδίου ζώνη προς προστασίας του περιβάλλοντος κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος.

dailynews24

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news