facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Μειώσεις μισθών σχεδιάζει το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων

Μηδενικό είναι το ποσοστό των ελληνικών εταιρειών που σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μισθών τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ταυτόχρονα το 36% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να προχωρήσει σε μειώσεις.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας International Business Report (IBR) της Grant Thornton που δημοσιοποιήθηκε χθες και αναφέρει πως οι χώρες της κρίσης (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, γνωστές και PIGS) τείνουν να υποβάλλονται σε μία διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης με τους μισθούς και τις τιμές πώλησης προϊόντων να μειώνονται σε σχέση με άλλες χώρες.

Όσον αφορά στους μισθούς, ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας της Grant Thornton είναι πως σχεδόν καμία επιχείρηση στις χώρες PIGS (μόλις 1%) δεν σχεδιάζει αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αντιθέτως, το 15% των επιχειρήσεων θα μειώσουν τους μισθούς και το 49% σκοπεύουν να μην προσφέρουν καμία αύξηση.

Από την άλλη πλευρά, μόλις 2% των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο σκοπεύουν να μειώσουν τους μισθούς κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ το 17% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Τα ποσοστά διαφοροποιούνται βέβαια σε ανεπτυσσόμενες χώρες καθώς το 73% των επιχειρήσεων σε τέτοιου είδους οικονομίες σχεδιάζουν να προσφέρουν αυξήσεις αντίστοιχες με τα επίπεδα του πληθωρισμού, 19% εκ των οποίων θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.

Στη Βόρεια Αμερική οι εργοδότες είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αφού 85% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να προσφέρουν αυξήσεις μισθών στο προσωπικό, εκ των οποίων το 24% πάνω από τον πληθωρισμό. Ακόμη και στην Ε.Ε., ως σύνολο, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (54%) θα αυξήσουν τους μισθούς, με το 10% εξ αυτών να προσφέρει αυξήσεις τουλάχιστον αντίστοιχες με το επίπεδο του πληθωρισμού.

Τιμές πώλησης
Όσον αφορά στις τιμές προϊόντων, στις χώρες της κρίσης αναμένονται μειώσεις. Συγκεκριμένα, ενώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες θα αυξήσουν τις τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, οι μειώσεις τιμών θα είναι περισσότερες από τις αυξήσεις.

Σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν λάβει πακέτα διάσωσης, μόνο το -11% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές πώλησης μέσα στους επόμενους 12 μήνες (σ.σ. το αρνητικό πρόσημο προκύπτει ως η διαφορά μεταξύ των εταιρειών που θα αυξήσουν τιμές και αυτών που θα μειώσουν, δηλαδή 11% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να μειώσουν τις τιμές σε σχέση με εκείνες που σχεδιάζουν να τις αυξήσουν), όταν το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι 24%.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, ποσοστό 18% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι προτίθεται να αυξήσει τιμές. Η συντριπτική πλειονότητα είτε θα διατηρήσει την τιμολογιακή πολιτική της είτε θα κάνει μειώσεις, κάνοντας εμφανές ότι η πτώση της κατανάλωσης λόγω της μείωσης των εισοδημάτων φέρνει σταδιακά ως αντιστάθμισμα χαμηλότερες τιμές.

Στον αντίποδα, σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θα ανατιμήσουν το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών στις χώρες BRIC, το 33% στη Βόρεια Αμερική και το 42% στη Λατινική Αμερική.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news