facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

«Μαύρη τρύπα» 2,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία, που έχουν τεθεί σε τροχιά κατάρρευσης

ΣΤΟ «κόκκινο» βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της έλλειψης πόρων, υποδομών και προσωπικού. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάσης Καποτάς κατά τη διάρκεια του 28ου συνεδρίου, έως το τέλος του έτους οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα χρειαστούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον της κρατικής επιχορήγησης. Την ίδια στιγμή η κακή οικονομική κατάσταση των ταμείων επιδεινώθηκε λόγω της απομείωσης των καταθέσεων και των ομολόγων τους μέσω του PSI, αλλά και της πρωτοφανούς ανεργίας.

Αναλυτικότερα, το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να χρειαστεί 1,4 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έως το τέλος του 2012. Έχει ήδη απορροφήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ από τα 4,1 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί. Παράλληλα, παρουσιάζει σημαντική μείωση εσόδων, καθώς ένας στους τρεις εργαζόμενους παραμένει ανασφάλιστος, με την εισφοροδιαφυγή να αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το Ίδρυμα αδυνατεί να εισπράξει 6,7 δισ. ευρώ βεβαιωμένων εισφορών. Οι συσσωρευμένες οφειλές προς τρίτους ανέρχονται σε 7,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα έξοδά του παρουσιάζουν άνοδο από 10,8 σε 11,08 δισ. ευρώ (από το 2011 στο 2012) λόγω αυξημένης συνταξιοδότησης.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών εμφανίζει έλλειμμα ύψους 830 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εισφορών αγγίζει το 35%, καθώς μόλις το 55% των ασφαλισμένων καταβάλλει εισφορές. Το ταμείο κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012 έχει απορροφήσει το 71% της επιχορήγησης, το 44% της συμμετοχής του κράτους και το 63% του συνόλου της αρχικής εγγεγραμμένης πίστωσης.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στον ΟΓΑ, καθώς μονό το 58% των ασφαλισμένων καταβάλλει τις εισφορές του και μόλις το 6% έχει ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Γεγονός που σημαίνει ότι το 36%, δηλαδή 241.814 σε σύνολο 664.376, ασφαλισμένων του Οργανισμού δεν καταβάλλουν εισφορές.

Όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία, τα περισσότερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μείωση των ασφαλισμένων έναντι των συνταξιούχων (ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΔΥ), αλλά και την απομείωση της περιουσίας τους λόγω του κουρέματος των ομολόγων. Η πλειονότητα των ταμείων δεν επιθυμεί την ένταξή της στον ενιαίο επικουρικό ΕΤΕΑ που ανακοίνωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που οδηγεί σε αδιέξοδο αυτή την λύση.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του ταμείου αρκούν για να καλύψουν 500 εφάπαξ το μήνα. Σήμερα ικανοποιούνται αιτήσεις για εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν πριν από δύο έτη, ενώ εφόσον δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις τους σήμερα θα λάβουν το εφάπαξ έπειτα από επτά έτη.

Σχετικά με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν ότι οδηγείται σε κατάρρευση, η οποία αναμένεται να συμπαρασύρει και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το συσσωρευμένο έλλειμμα του Οργανισμού ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τους χρόνους έκδοσης των συντάξεων, οι μήνες αναμονής έχουν ως εξής:

• ΙΚΑ: 8-12 μήνες για σύνταξη, 18 μήνες σε περίπτωση διαδοχικής
• ΟΑΕΕ: 7-9 μήνες για σύνταξη και 18 μήνες για διαδοχική
• Δημόσιο: 8 με 9 μήνες και 12 για διαδοχική
• ΟΓΑ: 1 χρόνος και 15-20 μήνες για διαδοχική
• ΕΤΕΑΜ: 3-15 μήνες
• ΤΕΑΔΥ: 2-3 χρόνια
• ΤΕΑΙΤ και ΤΕΑΑΠΑΕ (ασφαλιστικές εταιρίες): 2-3 μήνες
• ΤΕΑΥΦΕ (φαρμακευτικές εταιρίες): 18 μήνες
• Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: 2 χρόνια για όσους έχουν υποβάλει ήδη αίτηση και 7 χρόνια για αυτούς που θα υποβάλουν.

express

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news