facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης "Περιμένουμε μεγάλο σεισμό..."!

Θέμα χρόνου θεωρεί ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης την εκδήλωση ενός σεισμού με επιπτώσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Τσελέντης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

«Είναι θέμα χρόνου να βιώσουμε ένα σεισμό με επιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο και αυτό γιατί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί ως μη επιλέξιμη δαπάνη, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και τους παρατρεχάμενους, οι οποίοι νομιμοποιούν τα αυθαίρετα που δεν έχουν κανέναν αντισεισμικό έλεγχο. Πρόκειται για παγίδες θανάτου συν τα εκατοντάδες, χιλιάδες σχολεία και δημόσια κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους», λέει χαρακτηριστικά.

"Να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς"
"Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, αφού διαμένουμε σε μία σεισμογενή περιοχή. Δεν είμαστε Αφρική, ζούμε στην Ελλάδα» λέει κατ' επανάληψη για να συμπληρώσει: «Ασφαλής και ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Στο ζήτημα των σεισμών, η ενημέρωση είναι το κυριότερο και αποτελεσματικότερο όπλο προστασίας. Οι Ιάπωνες κατάφεραν και ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητά τους την πολιτική προστασία από τους σεισμούς».

Η ομάδα Τσελέντη

Είναι άλλωστε γνωστό πως η ομάδα του, το Σεισμολογικό Εργαστήριο της Πάτρας θα υπολειτουργούσε, ενώ οι σεισμογράφοι του δεν θα είχαν καν εγκατασταθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Δυτικής Ελλάδος, πραγματοποιώντας σημαντικές έρευνες για το σεισμολογικό πεδίο της περιοχής, αν δεν υπήρχε η προσωπική επιμέλειά τους. Αναξιοποίητα τα επιτεύγματα Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Πολιτεία δεν έχει αξιοποιήσει καν τα επιτεύγματα της ομάδας Τσελέντη.

Όπως το σύστημα άμεσης ειδοποίησης, για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Μέσα σε 40 - 50 δευτερόλεπτα - χρόνο αρκετό για να τρέξει κανείς σε ασφαλές μέρος και να σωθεί! Αν μάλιστα το επίκεντρο είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά, τότε εξασφαλίζεται περισσότερος χρόνος, καθώς η διαφορά άφιξης των κυμάτων είναι περίπου ένα δευτερόλεπτο, για κάθε χιλιόμετρο που διατρέχουν. Η ομάδα Τσελέντη, εκτός από την παρακολούθηση της σεισμικότητας της Δυτικής Ελλάδος, είχε προχωρήσει και σε άλλες πρακτικές εφαρμογές, των μελετών της όπως η κατασκευή αντισεισμικής βαλβίδας, που ενεργοποιείται και κλείνει διακόπτες αερίου, νερού, ρεύματος κλπ. Κατασκεύασε επίσης τον πρώτο ελληνικό σεισμογράφο!
Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσφατα και ο σεισμολόγος Π. Βαρώτσος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του πως η Πολιτεία δεν επιχορηγεί με το ποσό των 8000 ευρώ ανά μηχάνημα τη μελέτη καταγραφής σεισμών. Κι αυτό για να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες.


Η σεισμική έξαρση στην Ελλάδα

Θεωρείται πως η χώρα μας αυτή την περίοδο και γενικότερα από τον Φεβρουάριο, βρίσκεται σε έντονη σεισμική διέγερση. Αρχικά μπορούμε να σταθούμε στον σεισμό των 5,1R στον Άγιο Όρος, τον Φεβρουάριο, ο οποίος... ως και σήμερα 3 μήνες μετά καταφέρνει και επηρεάζει με μικρές μετασεισμικές δονήσεις την περιοχή της Χαλκιδικής.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που σημειώθηκε είχε μέγεθος 5,0 R, στις αρχές Μαρτίου. Ένα ρήγμα λοιπόν που αποτελεί φόβο...για εκδήλωση μεγάλου σεισμού είναι αυτό της Ανατολίας, το οποίο ξεκινάει από τα βάθη της ανατολικής Τουρκίας και καταλήγει νότια των 3 ποδιών της Χαλκιδικής.Έντονη ανησυχία προκάλεσαν πριν λίγους μήνες οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στον Πατραϊκό κόλπο και ταρακούνησαν την Πάτρα, την Ναύπακτο και γενικότερα την δυτική και νότια Στερεά Ελλάδα, καθώς και την βόρεια Πελοπόννησο.

Προβληματισμό επίσης προκάλεσε το μικρό εστιακό βάθος των σεισμών που ήταν πολύ μικρό. Ένα ακόμη γεγονός που προβλημάτισε πρόσφατα αρκετούς Έλληνες, ήταν οι φήμες ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης ξαναξυπνάει. Όντως γεωλόγοι και σεισμολόγοι συμφώνησαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο ηφαίστειο, εγκατέστησαν ειδικά μηχανήματα και τελικά κατάφεραν να καταλάβουν ότι ναι μεν η λάβα του ηφαιστείου ανεβαίνει, ωστόσο δεν εξέφραζε μεγάλη ανησυχία το γεγονός. Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή ανάμεσα της Σαντορίνης και της Κρήτης που κούνησαν αρκετά τα 2 αυτά νησιά.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news