facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Συγκροτείται επιτροπή για την αξιολόγηση των υπαλλήλων στο Δημόσιο

Συγκροτείται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τριμελής Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή προκειμένου να συντάξει το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση του προσωπικού.


Η Επιτροπή αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας και ένα Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.


Σημειώνεται, ότι μετά την αξιολόγηση, επίκειται κατάργηση των φορέων και μετατάξεις ή απολύσεις των εργαζομένων, που θα κριθούν μη αποδοτικοί.
Τα 7 κριτήρια, με τα οποία θα αξιολογηθούν οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί του Δημοσίου, είναι τα εξής:
1) Εξυπηρέτηση του κοινού
Η μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών από την εξυπηρέτηση που θα έχουν στις διάφορες υπηρεσίες, θα πραγματοποιηθεί με ερωτηματολόγια, που θα δοθούν στο κοινό, με καταγραφή του αριθμού παραπόνων, καθώς με το χρόνο ανταπόκρισης των υπηρεσιών σε αιτήματα.
2) Προσόντα στελεχών
Η αξιολόγηση του συγκεκριμένου τομέα αφορά στην ικανότητα των ανώτερων στελεχών της διοικητική ιεραρχίας των οργανισμών, ως προς την ικανότητα τους να οργανώνουν, να διαχειρίζονται, αλλά και να συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες και το προσωπικό τους.
3) Συντονισμός, χρόνοι, προγραμματισμός
Ο προγραμματισμός, δηλαδή η διαδικασία μέσω της οποίας διαμορφώνεται το όραμα και η αποστολή των δημόσιων οργανισμών, οι σκοποί, οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη αυτών, είναι ένα από τα πλέον αδύνατα σημεία της δημόσια διοίκησης στην Ελλάδα.
Με την αξιολόγηση θα διαπιστωθεί ποιες δομές διαθέτουν προγραμματισμό και με ποιες μεθόδους διαμορφώνεται το σχέδιο δράσης των υπηρεσιών΄.
4) Αξιοποίηση δυνατοτήτων
Ένας ακόμα τομέας, στον οποίον θα κριθούν οι ικανότητες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, που διαθέτουν ανώτερα στελέχη και πολιτική ηγεσία στο Δημόσιο.
Πρόκειται για την αξιοποίηση των υπαλλήλων όχι μόνο βάσει των αλλά και των ουσιαστικών προσόντων τους. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι μία παράμετρος που απουσιάζει από τη δημόσια διοίκηση.
5) Συντονισμός υπηρεσιών
Στο συγκεκριμένο κριτήριο θα μετρηθεί η ετοιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών, σε επίπεδο σχεδιασμού, να απορροφήσουν κοινοτικά κονδύλια για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες που ακολουθούν.
Ουσιαστικά, το δημόσιο θα βαθμολογηθεί για την δυνατότητά του να απορροφά πόρους του ΕΣΠΑ κυρίως στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
6) Νέες τεχνολογίες
Οι επιτροπές θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των οργανωτικών δομών του κράτους. Η μέτρηση των αποτελεσμάτων έχει σχεση με το αρχικό κριτήριο, που αφορά στον προγραμματισμό.
Θα αναλυθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, με βάση την αρχική στοχοθεσία στον βαθμό βέβαια που αυτή υφίσταται.
7) Κρατικές δομές
Θα μετρηθούν οι κοινές συσκέψεις, που πραγματοποιούνται μεταξύ υπηρεσιών υπουργείων, η συχνότητά τους και η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών.   

Σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση θα έχουν και οι πολίτες που θα βαθμολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε βάθος πενταετίας, ενώ θα καταγράφονται και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κακοδιοίκησης, διαφθοράς και γραφειοκρατίας, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.


Επίσης, θα αξιολογηθεί και θα διερευνηθεί η δυνατότητα εάν κάποια αρμοδιότητα ή πολιτική που ασκείται από φορέα μπορεί να μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, ένα θέμα που έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός.


Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι και η ΑΔΕΔΥ, ειδικά πάνω σε αυτό το θέμα, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση κρατικών αρμοδιοτήτων και η μεταφορά τους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.


Πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του με τη διατήρηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αποτέλεσμα όλων αυτών των διαδικασιών θα είναι η μετακίνηση χιλιάδων υπαλλήλων, που θα φέρει επιπλέον η μείωση στις δομές των υπουργείων κατά 30%, μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news