facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Άνθρακες ο θησαυρός με τους φοροφυγάδες

Και 10% να εισπράξει το υπουργείο θα είναι «ευτύχημα»

Οι οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου πέρα από την όποια «επικοινωνιακή» προσέγγιση τείνουν να καταστούν πλέον κοινωνικό πρόβλημα καθώς σε μια καταχρεωμένη Ελλάδα, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η δημοσιοποίηση μάλιστα της λίστας των μεγαλοοφειλετών περισσότερο προβληματισμό δημιούργησε, παρά είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άνθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός. Κι αυτό γιατί απλά από τα 15 δισεκατομμύρια που χρωστούν οι 4.151 οφειλέτες του δημοσίου θα είναι ευτύχημα εάν τελικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το δημόσιο καταφέρει να εισπράξει ένα ποσό του 10% των οφειλών, δηλαδή μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το «κοινωνικό πρόβλημα» που δημιουργείται καθώς καθίσταται σαφές πως δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με περιπτώσεις φοροφυγάδων αλλά και με αδυναμίες πληρωμών, αυτό γιγαντώνεται καθώς πριν λίγο καιρό είχε δοθεί στη δημοσιότητα και η λίστα με τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο, ενώ τώρα έρχονται νέα ονόματα.

Πρόκειται για τους οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ. Ο Οικονομικός Εισαγγελέας ζήτησε από τις 30 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας τα στοιχεία των φοροφυγάδων και ήδη έχουν αποστείλει:

• Η ΦΑΕ Πειραιά (λίστα με 1.200 οφειλέτες).

• Η Α' Αθηνών (λίστα με 258 οφειλέτες).

• Η Δ' Αθηνών (λίστα με 132 οφειλέτες).

• Η ΔΟΥ Πλοίων (λίστα με 220 οφειλέτες).

Όπως εκτιμάται και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία περισσότεροι από 10.000 φορολογούμενοι οφείλουν 100.000 ευρώ.

Τόσο στον κατάλογο των φυσικών προσώπων, όσο και σ' αυτόν των επιχειρήσεων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρατηρείται πως περιλαμβάνονται περιπτώσεις που είτε έχουν κηρύξει πτώχευση, είτε βρίσκονται στη φυλακή, είτε οι επιχειρήσεις τους έχουν βάλει λουκέτο, είτε έχουν μεταβιβάσει ήδη τα περιουσιακά τους στοιχεία σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι λίστες λίγο πολύ «θυμίζουν» εκείνες της περασμένης δεκαετίας που έβγαιναν κάθε χρόνο στη δημοσιότητα και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Μ' αυτή τη λίστα μάλιστα, αν υπολογίσει κανείς ότι συμπεριλαμβάνονται ονόματα και πεθαμένων ενώ υπάρχουν και πολλοί που ήδη έχουν τακτοποιήσει μέρος των οφειλών τους το συμπέρασμα ότι η δημοσιοποίηση της πως πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων δεν είναι άτοπη. Όσο κι αν έχουν «σκληρύνει» τα πράγματα, όσο επιτακτική κι αν είναι η ανάγκη να παταχθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Άλλο η φοροδιαφυγή όμως κι άλλο ο «κατεστραμμένος» που δεν έχει να πληρώσει.

Οι κινήσεις

Πώς όμως σκοπεύει να κινηθεί το υπουργείο προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους οφειλέτες.

Για τους συγκεκριμένους ο σχεδιασμός είναι να ελέγχουν τα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα κ.λπ. Να γίνουν ενέργειες με κατασχέσεις και δεσμεύσεις καταθέσεων.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (42 δισ. είναι συνολικά) με τη νέα ρύθμιση για πληρωμές έως και 60 δόσεις. Προχωρημένες συζητήσεις υπάρχουν ακόμα και για την πρόσληψη δικηγορικών εταιριών, συμβούλων αλλά και εισπρακτικών εταιριών, οι οποίες θα έχουν ένα σύνθετο ρόλο. Από την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων ως την είσπραξη με οποιονδήποτε τρόπο των οφειλομένων.

Η λίστα

Στην πρώτη θέση της λίστας υπάρχει ο λογιστής Νίκος Κασιμάτης που οφείλει 952 εκατομμύρια και ήδη έχει 66 καταδικατσικές αποφάσεις σε βάρος του με 223 χρόνια φυλακή. Ο συγκεκριμένος, πρώην συνεργάτης του Π. Ψωμιάδη, «γνωστός» από το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ βρίσκεται στη φυλακή.

Διαθέτει τα ποσά και πως θα πληρώσει;

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι Μπατατούδης, Π. Ψωμιάδης με 2,5 και 1,15 εκατ. ευρώ αλλά και ο Γ. και Σ. Κοσκωτάς με 2,4 εκατ. ευρώ ο καθένας, πρόσωπα από τα οποία το δημόσιο δεν μπορεί να προσδοκά πολλά.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος από τα 5 εκατ. που χρωστούσε έχει τώρα χρέη 515.000 ευρώ, ενώ τα χρέη του Σάμι Φάις (1,8 εκατομμύρια), του Ευάγγελου Σιέμπου (320 εκατ.), της Ελένης Καρυδοπούλου (230 εκατ. ευρώ) και τους Ραπτόπουλου της Express Service παρουσιάζουν ένα «ενδιαφέρον».

Για τη συγκεκριμένη λίστα που τελικά δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς να προκαλέσει την αναμενόμενη αίσθηση μετά από τις... προσδοκίες που δημιουργήθηκαν υπήρχε έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στο υπουργείο και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που ζητούσαν να την παραλάβουν. Το ερώτημα που προκαλεί η δημοσίευση της συγκεκριμένης λίστας. «Αυτοί είναι οι φοροφυγάδες ή εν πάση περιπτώσει είναι οι μεγάλοι φοροφυγάδες»;

Οι Ελεγκτές Αναγκαστικής Είσπραξης

Έρχονται οι 994 Ελεγκτές Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του κράτους. Ήδη η προκήρυξη για την πρόσληψη των «ειδικών» που θα αναλάβουν να αυξήσουν τα δημόσιο έσοδα έχει υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών και έχουν κληθεί οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να προσληφθούν και να τοποθετηθούν στις εφορίες και στα ελεγκτικά κέντρα του νομού Αττικής, πλην του ΣΔΟΕ.

Θεωρείται βέβαιο ότι και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταχθούν οι συλλήψεις εκείνων που έχουν χρέη προς το δημόσιο αλλά ένα «αγκάθι» που παραμένει άλυτο είναι οι διαφορές που προκύπτουν από τις οφειλές του δημοσίου προς τους οφειλέτες είτε αυτά είναι φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις και εάν τα ποσά θα πρέπει να συμψηφίζονται ή όχι. Οι περιπτώσεις των μεγάλων φοροφυγάδων με τα χρέη του ενός και των 2 εκατομμυρίων, δεν είναι ίδια με εκείνες στις οποίες οι φορολογούμενοι χρωστούν π.χ. 100,000 ευρώ τη στιγμή που το ίδιο το κράτος μπορεί να τους οφείλει πολλά περισσότερα.

dealnews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news