facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Υπέρ της συνέχισης της κρατικής χρηματοδότησης τα κόμματα

Υπέρ της διατήρησης της χρηματοδότησης των κομμάτων από τα κράτος, τάχθηκαν οι οικονομικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, καταθέτοντας ο καθένας τις προτάσεις του για αναπροσαρμογή ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προτείνουν τραπεζική ρύθμιση για τα δάνεια των κομμάτων.

Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής που μελετά το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και της υπερχρέωσης των δύο μεγάλων κομμάτων στις τράπεζες, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος πρότεινε σε ό,τι αφορά στην κρατική χρηματοδότηση η οποία συναρτάται από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους «να μείνει στο υφιστάμενο ποσοστό, αλλά να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα έσοδα». Πρότεινε επίσης τα κόμματα να μην χρηματοδοτούνται από νομικά πρόσωπα, αλλά από φυσικά, με όριο για τις ανώνυμες εταιρίες και τις επώνυμες προσφορές.

Αναφερόμενος στον υπερδανεισμό των κομμάτων ο κ. Σπυρόπουλος πρότεινε να καταρτιστεί νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότηση τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης. Χωρίς εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αλλά ως ενδιάμεσος να βεβαιώσει την τράπεζα πως για όσα χρόνια χρειαστεί να παίρνει τα χρήματα τους».

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Θανάσης Σκορδάς ο οποίος σημείωσε ότι από το τέλος του 2010 και μετά το χρέος των κομμάτων στις τράπεζες κατέστη μη διαχωρίσιμο λόγω της εκτόξευσης των επιτοκίων από το 2% από το καλοκαίρι του '10 στο 8,65%. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ μιας σχετικής ρύθμισης για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης και δήλωσε ότι συμφωνεί με προτάσεις του κυρίου Σπυρόπουλου.

Για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι είναι ο μόνος ο μόνος τρόπος διασφάλισης λειτουργίας κομμάτων προσθέτοντας ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη τρία κριτήρια, την πανελλήνια έκφραση των κομματικών σχηματισμών , την ιστορικότητα και την απήχηση τους, την διαφάνεια και τον έλεγχο των λογαριασμών. Πρόσθεσε επίσης ότι η χρηματοδότηση μπορεί να λειτουργεί σε τρία επίπεδα, ένα ποσό για κάθε μονάδα εκλογικής επιρροής, ένα επιπλέον για κάθε ψήφο να συνδέεται με τη συμμετοχή του εκλογικούς σώματος και το τρίτο, να συνδέεται με την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σχολιάζοντας τη συνάρτηση της χρηματοδότησης με τα δημόσια έσοδα δήλωσε ότι είναι ένα κριτήριο που μπορεί να επανεξετασθεί, όμως εκτίμησε ότι το 1 τοις χιλίοις δεν επηρεάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Πρότεινε δε, να υπάρχει κινητροδότηση δωρεών και χορηγιών προς τα κόμματα, κάτι που θεωρείται ότι θα επηρεάσει και την ανεπίσημη χρηματοδότηση, ενώ αναγκαίο έκρινε να μπούνε κάποιοι περιορισμοί για να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάρτηση από δωρητές.

Ο οικονομικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής δήλωσε ότι το κόμμα του θα αρνηθεί έλεγχο στη λειτουργία του με ό,τι αυτό συνεπάγεται υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ δέχτηκε επισκέψεις μηχανισμών κράτους και βρέθηκε κανένα ψεγάδι. Σημείωσε δε, ότι τα έσοδα του ΚΚΕ προέρχονται από συνδρομές μελών που είναι υποχρεωτικές και ενισχύσεις φίλων και οπαδών και πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα του «δεν έδωσε ποτέ και δεν θα δώσει ποτέ ονόματα κομματικών μελών, φίλων, οπαδών που ενισχύουν κόμμα. «Ονόματα στις υπηρεσίες ασφαλείας δεν θα δώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο οικονομικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλάκης δήλωσε διατεθειμένος - εκ μέρους του κόμματός του- να συζητήσει αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης, ενώ, παράλληλα αναφερόμενος στην υπερχρέωση των κομμάτων στις τράπεζες, διευκρίνισε ότι ο ΛΑΟΣ δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.

Ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτητρης Βίτσας δήλωσε έτοιμος για μείωση της χρηματοδότησης, τονίζοντας όμως ότι η μείωση δεν θα πρέπει να πάει στα ελλείμματα, αλλά για κοινωνικούς σκοπούς, ενώ σε ό,τι αφορά στην ιδιωτική χρηματοδότηση πρότεινε να τεθούν αυστηροί κανόνες. Για τη δανειοδότηση των κομμάτων ο κ. Βίτσας πρότεινε να υπάρξει συνάντηση των κομμάτων με τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθεί για να πληρώσουν τα κόμματα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας ζήτησε να τεθεί από μηδενική βάση το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ διατύπωσε επιφυλάξεις για ενδεχόμενη αποκλειστική χρηματοδότηση από ιδιώτες, γιατί όπως είπε δημιουργούν θέμα εξαρτήσεων των κομμάτων από αφανείς ιδιώτες.

Η Ντορά Μπακογιάννη ζήτησε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων «ως ελάχιστο δείγμα για την αποκατάσταση της σχέσης κομμάτων - πολιτών». Αναφερόμενη στην υπερχρέωση των κομμάτων στις τράπεζες η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τη χαρακτήρισε ως «το πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής, όταν οι διορισμένες διοικήσεις δανείζουν αυτούς που τους διορίζουν σε βάρος των μετόχων και των εργαζομένων» όπως είπε χαρακτηριστικά.

skai.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news