Σύνηθες πλέον τείνει να γίνει το φαινόμενο της υπερχείλισης του ποταμού Έβρου. Θα περίμενε κανείς πως οι καιρικές συνθήκες θα αποτελούσαν το βασικό πρόβλημα της περιοχής και πως αναπόφευκτα οι κάτοικοι και οι φορείς θα ήταν καταδικασμένοι. Όμως τα … φαινόμενα απατούν και η πολιτεία έχει και πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
Αποτέλεσμα της κρατικής αδιαφορίας ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ιώαννη Τέντε, για να διερευνηθούν οι ευθύνες και η αποτελεσματικότητα των οργάνων της Πολιτείας στο ζήτημα των πλημμυρών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης είχε συσταθεί ειδική υπηρεσία για την αντιμετώπιση της υπερχείλισης των νερών του Έβρου από το καλοκαίρι, όμως μετά από επτά μήνες δεν λειτουργεί καμία υπηρεσία και ο κίνδυνος καταστροφής της περιοχής να είναι πλέον ορατός.
Το προεδρικό διάταγμα που δεν εφαρμόζεται
Πώς θα σας φαινόταν αν γνωρίζατε πως για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών έχει συσταθεί ή καλύτερα έχει οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα να συσταθεί ειδική υπηρεσία Δημοσίων έργων για την Αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του η οποία όμως έχει μείνει … στα χαρτιά;
Το Π.Δ 54/2011 (ΦΕΚ 135Α’/01-06-2011) ορίζει την σύσταση της ειδικής υπηρεσίας Δημοσίων έργων για την Αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του με διάρκεια ζωής 8 ετών και με έδρα το Σουφλί.
Η υπηρεσία θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά από τον Ιούνιο, από τη στιγμή δηλαδή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και πολύ πριν ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα ούτε έχει στελεχωθεί και κατά συνέπεια ούτε έχει λειτουργήσει.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να την χαρακτηρίσουμε ως μία υπηρεσία-φάντασμα στην οποία θα έπρεπε να απασχολούνται συνολικά 25 άτομα, επιστημονικό προσωπικό, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα θα προλάμβανε και απέτρεπε τις καταστροφές στην κοιλάδα του Έβρου.
Αξίζει να αναφερθεί πως στο άρθρο 5 του Π.Δ αναφέρεται πως μεταβατικά και μέχρι να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ειδική υπηρεσία αρμόδια για την περίπτωση ανάγκης και όχι μόνο, είναι υπηρεσία της Διεύθυνσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Φυσικά ούτε το συγκεκριμένο τμήμα έχει κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.
Τα γεγονότα αυτά αναγκάζουν τους τοπικούς φορείς ουσιαστικά να παρανομούν, κάνοντας παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
Οι πολιτικές αντιδράσεις
Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς δεν έχουν παρά να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία και σε μία έσχατη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος να αποστείλουν επιστολή στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη.
Την επιστολή συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης Α. Μακεδονίας Θράκης Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς, στην οποία ζητούν από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της δίνοντας το πράσινο φως για να λειτουργήσει η αρμόδια υπηρεσία.Για το θέμα της υπηρεσίας ΕΥΔΕ Έβρου αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Σοφίας Καλαντίδου και τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η υπηρεσία προβλέπεται να στελεχωθεί από 25 άτομα με μετακίνηση μονίμων ή με σύμβαση υπαλλήλων, που υπηρετούν στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ή με αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.
Έγκαιρα, είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και προσκλήσεις προς φορείς του Δημοσίου για εκδήλωση ενδιαφέροντος για στελέχωση της νέας Ειδικής Υπηρεσίας. Όμως όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες (ακόμη και αυτές που εκδηλώθηκαν στον ίδιο τον Νομό Έβρου), πλην τριών μόνον περιπτώσεων που δεν ήταν δυνατόν ωστόσο να συγκροτήσουν ικανή ομάδα έστω για υποτυπώδη λειτουργία της Υπηρεσίας. Ως βασική αιτία θεωρήθηκε η έδρα στο Σουφλί. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τους φορείς της περιοχής να μας προτείνουν που θέλουν να βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας αυτής».
Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μαγκριώτη
«Το πρόβλημα στο Νομό Έβρου με τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τον ποταμό Έβρο και τους παραποτάμους του, είναι πολύ μεγάλο και διαχρονικό.
Τα αντιπλημμυρικά έργα στον π. Έβρο ανέκαθεν ήταν πρώτης προτεραιότητας για την πολιτεία. Όμως η έκτασή τους και η αποτελεσματικότητά τους ήταν συνάρτηση των διακρατικών σχέσεων επειδή ο π. Έβρος διαρρέει τις τρεις όμορες χώρες Βουλγαρία – Ελλάδα - Τουρκία.
Η Ελλάδα πάντοτε ήταν επισπεύδουσα στη διαχείριση των υδάτων του Έβρου και στη διευθέτηση των προβλημάτων που προκαλούνταν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων έχει θέσει στη Βουλγαρική πλευρά μετ΄ επιτάσεως ζήτημα συνεργασίας με βάση τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.
Δυστυχώς από τις άλλες δύο χώρες δεν υπήρχε πάντοτε η ανταπόκριση για την επίλυση των προβλημάτων.
Η πρώτη ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος επιτεύχθηκε με τη συνεργασία του Βενιζέλου με τον Ατατούρκ όταν υπήρξε βούληση και από τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η επόμενη έγινε στη δεκαετία του ’50, οπότε διαμορφώθηκε ένα κοινό πρόγραμμα που δημιούργησε σημαντικές υποδομές (κατασκευάστηκαν τα κύρια αναχώματα περιοχής Ορεστιάδας Σουφλίου, Λαγηνών, Τυχερού, Πέπλου- Φερρών).
Ωστόσο, τα αναχώματα αυτά που κατασκευάστηκαν προ 50ετίας στις περιοχές του Έβρου από Ελληνικής και Τουρκικής πλευράς, τροποποιήθηκαν και υψώθηκαν τις επόμενες δεκαετίες, για την προστασία των παρόχθιων καλλιεργειών, με υλικά κακής ποιότητας με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλή και στερεά.
Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ως Υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία 1980 είχε συμφωνήσει πλαίσιο συνεργασίας με τη Βουλγαρική πλευρά για τα θέματα αυτά.
Επίσης, το Νοέμβριο 2009 κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων του κ. Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΕΞ με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ στην Αθήνα δόθηκε Υπόμνημα σχετικά με την από κοινού διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων και τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός το 2010 είχε συναντήσεις με τους ομόλογούς του της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για την επίλυση των θεμάτων αυτών.Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά μόνο με διακρατική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.
Η συνεργασία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο συντονισμένων ενεργειών των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια, τα οποία έκαναν αμέσως τις παρεμβάσεις τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία των όμορων χωρών Βουλγαρίας και Τουρκίας και για το λόγο αυτό κρατήθηκαν τα νερά από τη Βουλγαρική πλευρά και δεν είχαμε σοβαρές ζημιές, όπως σημειώσατε και εσείς ,αγαπητή συναδέλφισσα.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και τις παρεμβάσεις μας προς τη Βουλγαρική πλευρά για να διευθετηθεί το ζήτημα.
Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία από εκπροσώπους των τοπικών φορέων με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη και μετά από συνεννόηση του ειδικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των υδάτων κ.Ανδρεαδακη με τον ομόλογο της βουλγάρικης πλευράς, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ιβαηλογκρατ της Βουλγαρίας όπου ετέθησαν τα θέματα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων του τοπικού φράγματος.
Εμείς, ως Υπουργείο Υποδομών στείλαμε αμέσως στις περιοχές που επλήγησαν, κλιμάκιο της ΥΑΣΒΕ με επικεφαλής τη Διευθύντρια της υπηρεσίας για επιτόπιους ελέγχους και αξιολόγηση των δεδομένων. Από τις αυτοψίες που έγιναν διαπιστώθηκαν περιορισμένης έκτασης ζημιές σε κτίρια, για την αποκατάσταση των οποίων θα ληφθούν από το ΥΠΥΜΕΔΙ τα απαιτούμενα μέτρα, παρά την οικονομική κρίση.
Επιπλέον κλιμάκια του ΕΛΓΑ διενεργούν αυτοψίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μόλις σταματήσουν οι πλημμύρες και αποκατασταθεί η πρόσβαση στις πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες.
Χθές πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΥΜΕΔΙ με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη και συνεργατών του για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων.
Αύριο το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στον Έβρο στην οποία θα συμμετάσχει από πλευράς ΥΠΥΜΕΔΙ ο Γ.Γ. κ. Γιάννης Οικονομίδης, για την επιτόπια αξιολόγηση και οργάνωση προληπτικών δράσεων.
Υπεγράφη μετά από αίτημα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προγραμματική σύμβαση για ορισμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ύψους 150.000 ευρώ. Έχει ετοιμαστεί και τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί και νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υποστήριξη έκτακτων δράσεων εάν προκύψουν προβλήματα στο επόμενο διάστημα . Για τη χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων αυτών το ΥΠΥΜΕΔΙ έχει ήδη ζητήσει από το ΥΠΑΝΑΝ τη διάθεση πιστώσεων στο έργο «Επείγοντα αντιπλημμυρικά στον Έβρο» για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός 1 εκατ. Ευρώ.
Θα εξακολουθήσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης και νέων πλημμυρικών φαινομένων στη περιοχή, μολονότι έχουμε τις διαβεβαιώσεις από τη Βουλγαρική πλευρά ότι μείωσε τη παροχή υδάτων στο ποταμό Άρδα από τα φράγματα που βρίσκονται στο έδαφός της , ανταποκρινόμενη στα διαβήματα της Ελληνικής πλευράς.
Υπενθυμίζω ότι στις προηγούμενες πλημμύρες του 2010 η ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ήταν άμεση και μέσα σε 24 ώρες η αρμόδια Υπηρεσία διαμόρφωσε και υπεγράφη από τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών και Οικονομικών η με αριθμό 1084/132/19.2.2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών, για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2010 και συγκεκριμένα στους Δήμους Τραϊανούπολης (παρέβρια ζώνη), Φερών, Τυχερού, Σουφλίου, Ορφέα, Διδυμότειχου, Ορεστιάδος, Κυπρίνου, Βύσσας, Μεταξάδων, Τριγώνου. Η ΥΑΣΒΕ που ορίσθηκε αρμόδια υπηρεσία , μετά από αυτοψίες παρείχε Δωρεάν Κρατική Αρωγή στους πληγέντες για την επισκευή των ζημιών.
Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί από το ΥΠΥΜΕΔΙ το ποσό των 470.000 ευρώ σε πλημμυρόπληκτους κατοίκους του Ν. Έβρου, ενώ υπάρχουν μικρές ανεξόφλητες υποχρεώσεις για τις οποίες έχουν γίνει οι ενέργειες προς το ΥΠΑΝΑΝ για την εξόφλησή τους.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην ένταξη και υλοποίηση έργων αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ περίπου και βρίσκεται στη φάση προτάσεων για πρόσθετα έργα 4,3 εκατ. ευρώ .
Τέλος, αναφερόμενος στη σύσταση και λειτουργία της ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ, ο Υφυπουργός δήλωσε:
«Τον Φεβρουάριο του 2011 συστάθηκε η ειδική υπηρεσία αντιπλημμυρικής προστασίας ΕΒΡΟΥ ( ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ) με έδρα το Σουφλί , μετά από πρόταση των φορέων του νομού και της περιφέρειας , με στόχο να αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό της διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων της κοιλάδας του Έβρου.
Στις αρμοδιότητες της ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ περιλαμβάνονται ενδεικτικά η προετοιμασία προτάσεων της Ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο του ενιαίου διακρατικού φορέα, ο σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου, η εκπόνηση αναγκαίων μελετών για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας και τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας των δήμων κατά μήκος του ποταμού, ο σχεδιασμός και εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου.
Η υπηρεσία προβλέπεται να στελεχωθεί από 25 άτομα με μετακίνηση μονίμων ή με σύμβαση υπαλλήλων, που υπηρετούν στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ή με αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.
Έγκαιρα, είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και προσκλήσεις προς φορείς του Δημοσίου για εκδήλωση ενδιαφέροντος για στελέχωση της νέας Ειδικής Υπηρεσίας. Όμως όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες (ακόμη και αυτές που εκδηλώθηκαν στον ίδιο τον Νομό Έβρου), πλην τριών μόνον περιπτώσεων που δεν ήταν δυνατόν ωστόσο να συγκροτήσουν ικανή ομάδα έστω για υποτυπώδη λειτουργία της Υπηρεσίας. Ως βασική αιτία θεωρήθηκε η έδρα στο Σουφλί.»
Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τους φορείς της περιοχής να μας προτείνουν που θέλουν να βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας αυτής.
zougla.gr
Αποτέλεσμα της κρατικής αδιαφορίας ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ιώαννη Τέντε, για να διερευνηθούν οι ευθύνες και η αποτελεσματικότητα των οργάνων της Πολιτείας στο ζήτημα των πλημμυρών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης είχε συσταθεί ειδική υπηρεσία για την αντιμετώπιση της υπερχείλισης των νερών του Έβρου από το καλοκαίρι, όμως μετά από επτά μήνες δεν λειτουργεί καμία υπηρεσία και ο κίνδυνος καταστροφής της περιοχής να είναι πλέον ορατός.
Το προεδρικό διάταγμα που δεν εφαρμόζεται
Πώς θα σας φαινόταν αν γνωρίζατε πως για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών έχει συσταθεί ή καλύτερα έχει οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα να συσταθεί ειδική υπηρεσία Δημοσίων έργων για την Αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του η οποία όμως έχει μείνει … στα χαρτιά;
Το Π.Δ 54/2011 (ΦΕΚ 135Α’/01-06-2011) ορίζει την σύσταση της ειδικής υπηρεσίας Δημοσίων έργων για την Αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του με διάρκεια ζωής 8 ετών και με έδρα το Σουφλί.
Η υπηρεσία θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά από τον Ιούνιο, από τη στιγμή δηλαδή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και πολύ πριν ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα ούτε έχει στελεχωθεί και κατά συνέπεια ούτε έχει λειτουργήσει.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να την χαρακτηρίσουμε ως μία υπηρεσία-φάντασμα στην οποία θα έπρεπε να απασχολούνται συνολικά 25 άτομα, επιστημονικό προσωπικό, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα θα προλάμβανε και απέτρεπε τις καταστροφές στην κοιλάδα του Έβρου.
Αξίζει να αναφερθεί πως στο άρθρο 5 του Π.Δ αναφέρεται πως μεταβατικά και μέχρι να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ειδική υπηρεσία αρμόδια για την περίπτωση ανάγκης και όχι μόνο, είναι υπηρεσία της Διεύθυνσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Φυσικά ούτε το συγκεκριμένο τμήμα έχει κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.
Τα γεγονότα αυτά αναγκάζουν τους τοπικούς φορείς ουσιαστικά να παρανομούν, κάνοντας παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς δεν έχουν παρά να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία και σε μία έσχατη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος να αποστείλουν επιστολή στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη.
Την επιστολή συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης Α. Μακεδονίας Θράκης Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς, στην οποία ζητούν από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της δίνοντας το πράσινο φως για να λειτουργήσει η αρμόδια υπηρεσία.Για το θέμα της υπηρεσίας ΕΥΔΕ Έβρου αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Σοφίας Καλαντίδου και τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η υπηρεσία προβλέπεται να στελεχωθεί από 25 άτομα με μετακίνηση μονίμων ή με σύμβαση υπαλλήλων, που υπηρετούν στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ή με αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.
Έγκαιρα, είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και προσκλήσεις προς φορείς του Δημοσίου για εκδήλωση ενδιαφέροντος για στελέχωση της νέας Ειδικής Υπηρεσίας. Όμως όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες (ακόμη και αυτές που εκδηλώθηκαν στον ίδιο τον Νομό Έβρου), πλην τριών μόνον περιπτώσεων που δεν ήταν δυνατόν ωστόσο να συγκροτήσουν ικανή ομάδα έστω για υποτυπώδη λειτουργία της Υπηρεσίας. Ως βασική αιτία θεωρήθηκε η έδρα στο Σουφλί. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τους φορείς της περιοχής να μας προτείνουν που θέλουν να βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας αυτής».
Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μαγκριώτη
«Το πρόβλημα στο Νομό Έβρου με τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τον ποταμό Έβρο και τους παραποτάμους του, είναι πολύ μεγάλο και διαχρονικό.
Τα αντιπλημμυρικά έργα στον π. Έβρο ανέκαθεν ήταν πρώτης προτεραιότητας για την πολιτεία. Όμως η έκτασή τους και η αποτελεσματικότητά τους ήταν συνάρτηση των διακρατικών σχέσεων επειδή ο π. Έβρος διαρρέει τις τρεις όμορες χώρες Βουλγαρία – Ελλάδα - Τουρκία.
Η Ελλάδα πάντοτε ήταν επισπεύδουσα στη διαχείριση των υδάτων του Έβρου και στη διευθέτηση των προβλημάτων που προκαλούνταν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων έχει θέσει στη Βουλγαρική πλευρά μετ΄ επιτάσεως ζήτημα συνεργασίας με βάση τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.
Δυστυχώς από τις άλλες δύο χώρες δεν υπήρχε πάντοτε η ανταπόκριση για την επίλυση των προβλημάτων.
Η πρώτη ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος επιτεύχθηκε με τη συνεργασία του Βενιζέλου με τον Ατατούρκ όταν υπήρξε βούληση και από τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η επόμενη έγινε στη δεκαετία του ’50, οπότε διαμορφώθηκε ένα κοινό πρόγραμμα που δημιούργησε σημαντικές υποδομές (κατασκευάστηκαν τα κύρια αναχώματα περιοχής Ορεστιάδας Σουφλίου, Λαγηνών, Τυχερού, Πέπλου- Φερρών).
Ωστόσο, τα αναχώματα αυτά που κατασκευάστηκαν προ 50ετίας στις περιοχές του Έβρου από Ελληνικής και Τουρκικής πλευράς, τροποποιήθηκαν και υψώθηκαν τις επόμενες δεκαετίες, για την προστασία των παρόχθιων καλλιεργειών, με υλικά κακής ποιότητας με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλή και στερεά.
Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ως Υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία 1980 είχε συμφωνήσει πλαίσιο συνεργασίας με τη Βουλγαρική πλευρά για τα θέματα αυτά.
Επίσης, το Νοέμβριο 2009 κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων του κ. Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΕΞ με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ στην Αθήνα δόθηκε Υπόμνημα σχετικά με την από κοινού διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων και τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός το 2010 είχε συναντήσεις με τους ομόλογούς του της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για την επίλυση των θεμάτων αυτών.Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά μόνο με διακρατική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.
Η συνεργασία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο συντονισμένων ενεργειών των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια, τα οποία έκαναν αμέσως τις παρεμβάσεις τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία των όμορων χωρών Βουλγαρίας και Τουρκίας και για το λόγο αυτό κρατήθηκαν τα νερά από τη Βουλγαρική πλευρά και δεν είχαμε σοβαρές ζημιές, όπως σημειώσατε και εσείς ,αγαπητή συναδέλφισσα.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και τις παρεμβάσεις μας προς τη Βουλγαρική πλευρά για να διευθετηθεί το ζήτημα.
Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία από εκπροσώπους των τοπικών φορέων με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη και μετά από συνεννόηση του ειδικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των υδάτων κ.Ανδρεαδακη με τον ομόλογο της βουλγάρικης πλευράς, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ιβαηλογκρατ της Βουλγαρίας όπου ετέθησαν τα θέματα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων του τοπικού φράγματος.
Εμείς, ως Υπουργείο Υποδομών στείλαμε αμέσως στις περιοχές που επλήγησαν, κλιμάκιο της ΥΑΣΒΕ με επικεφαλής τη Διευθύντρια της υπηρεσίας για επιτόπιους ελέγχους και αξιολόγηση των δεδομένων. Από τις αυτοψίες που έγιναν διαπιστώθηκαν περιορισμένης έκτασης ζημιές σε κτίρια, για την αποκατάσταση των οποίων θα ληφθούν από το ΥΠΥΜΕΔΙ τα απαιτούμενα μέτρα, παρά την οικονομική κρίση.
Επιπλέον κλιμάκια του ΕΛΓΑ διενεργούν αυτοψίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μόλις σταματήσουν οι πλημμύρες και αποκατασταθεί η πρόσβαση στις πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες.
Χθές πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΥΜΕΔΙ με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη και συνεργατών του για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων.
Αύριο το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στον Έβρο στην οποία θα συμμετάσχει από πλευράς ΥΠΥΜΕΔΙ ο Γ.Γ. κ. Γιάννης Οικονομίδης, για την επιτόπια αξιολόγηση και οργάνωση προληπτικών δράσεων.
Υπεγράφη μετά από αίτημα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προγραμματική σύμβαση για ορισμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ύψους 150.000 ευρώ. Έχει ετοιμαστεί και τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί και νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υποστήριξη έκτακτων δράσεων εάν προκύψουν προβλήματα στο επόμενο διάστημα . Για τη χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων αυτών το ΥΠΥΜΕΔΙ έχει ήδη ζητήσει από το ΥΠΑΝΑΝ τη διάθεση πιστώσεων στο έργο «Επείγοντα αντιπλημμυρικά στον Έβρο» για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός 1 εκατ. Ευρώ.
Θα εξακολουθήσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης και νέων πλημμυρικών φαινομένων στη περιοχή, μολονότι έχουμε τις διαβεβαιώσεις από τη Βουλγαρική πλευρά ότι μείωσε τη παροχή υδάτων στο ποταμό Άρδα από τα φράγματα που βρίσκονται στο έδαφός της , ανταποκρινόμενη στα διαβήματα της Ελληνικής πλευράς.
Υπενθυμίζω ότι στις προηγούμενες πλημμύρες του 2010 η ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ήταν άμεση και μέσα σε 24 ώρες η αρμόδια Υπηρεσία διαμόρφωσε και υπεγράφη από τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών και Οικονομικών η με αριθμό 1084/132/19.2.2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών, για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2010 και συγκεκριμένα στους Δήμους Τραϊανούπολης (παρέβρια ζώνη), Φερών, Τυχερού, Σουφλίου, Ορφέα, Διδυμότειχου, Ορεστιάδος, Κυπρίνου, Βύσσας, Μεταξάδων, Τριγώνου. Η ΥΑΣΒΕ που ορίσθηκε αρμόδια υπηρεσία , μετά από αυτοψίες παρείχε Δωρεάν Κρατική Αρωγή στους πληγέντες για την επισκευή των ζημιών.
Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί από το ΥΠΥΜΕΔΙ το ποσό των 470.000 ευρώ σε πλημμυρόπληκτους κατοίκους του Ν. Έβρου, ενώ υπάρχουν μικρές ανεξόφλητες υποχρεώσεις για τις οποίες έχουν γίνει οι ενέργειες προς το ΥΠΑΝΑΝ για την εξόφλησή τους.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην ένταξη και υλοποίηση έργων αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ περίπου και βρίσκεται στη φάση προτάσεων για πρόσθετα έργα 4,3 εκατ. ευρώ .
Τέλος, αναφερόμενος στη σύσταση και λειτουργία της ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ, ο Υφυπουργός δήλωσε:
«Τον Φεβρουάριο του 2011 συστάθηκε η ειδική υπηρεσία αντιπλημμυρικής προστασίας ΕΒΡΟΥ ( ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ) με έδρα το Σουφλί , μετά από πρόταση των φορέων του νομού και της περιφέρειας , με στόχο να αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό της διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων της κοιλάδας του Έβρου.
Στις αρμοδιότητες της ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ περιλαμβάνονται ενδεικτικά η προετοιμασία προτάσεων της Ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο του ενιαίου διακρατικού φορέα, ο σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου, η εκπόνηση αναγκαίων μελετών για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας και τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας των δήμων κατά μήκος του ποταμού, ο σχεδιασμός και εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου.
Η υπηρεσία προβλέπεται να στελεχωθεί από 25 άτομα με μετακίνηση μονίμων ή με σύμβαση υπαλλήλων, που υπηρετούν στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ή με αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.
Έγκαιρα, είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και προσκλήσεις προς φορείς του Δημοσίου για εκδήλωση ενδιαφέροντος για στελέχωση της νέας Ειδικής Υπηρεσίας. Όμως όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες (ακόμη και αυτές που εκδηλώθηκαν στον ίδιο τον Νομό Έβρου), πλην τριών μόνον περιπτώσεων που δεν ήταν δυνατόν ωστόσο να συγκροτήσουν ικανή ομάδα έστω για υποτυπώδη λειτουργία της Υπηρεσίας. Ως βασική αιτία θεωρήθηκε η έδρα στο Σουφλί.»
Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τους φορείς της περιοχής να μας προτείνουν που θέλουν να βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας αυτής.
zougla.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου