Σταθερός στη θέση του ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή για τη νέα συμφωνία που θα αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους παραμένει ο πρόεδρος της ΝΔ, επιμένοντας ότι η μοναδική λύση για τον Γ. Παπανδρέου είναι οι εκλογές.
«Παίζουν με τις λέξεις και το Σύνταγμα της χώρας» έλεγαν στη Λ. Συγγρού, όταν ενημερώθηκαν για τις δηλώσεις
Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες, εστιάζοντας σε δυο σημεία των όσων είπε:
- Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε τη φράση «ει δυνατόν» στην προοπτική να περνάνε αυτές οι συμφωνίες από τη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία
- Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι νομικά αναγκαίο αλλά πολιτικά υπεύθυνο, όπως είπε.
Σε αυτό το σημείο εστιάζουν την προσοχή τους στη ΝΔ, καθώς οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι η κυβέρνηση, χωρίς ακόμη να έχει σαφή εικόνα για τις αποφάσεις των Βρυξελλών, ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων τους «180», παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει από το καλοκαίρι ο Ηλίας Μόσιαλος ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, σε μία προσπάθεια να ακυρώσει τις ενστάσεις που ήδη έχουν διατυπωθεί από κορυφαίους συνταγματολόγους περί παραβίασης του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 28.
Ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία συμφωνία που θα φωτογραφίζει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τουλάχιστον προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο στην παράγραφο 2 όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα»...
Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει το θέμα, εάν χρειαστεί ανάλογα με τις αποφάσεις της Τετάρτης, σε μία βάση πολιτική και όχι Συνταγματική. Ωστόσο, επιμένουν ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει την πρόφαση για τις πρόωρες εκλογές και υπενθυμίζουν:
- Ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία στην πρώτη δανειακή σύμβαση και εξετάζει να το κάνει σήμερα, για να δημιουργήσει «συνενόχους» στην πολιτική της.
- Για τη ΝΔ δεν τίθεται θέμα αυξημένης ή μη πλειοψηφίας, εάν η όποια συμφωνία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και υπηρετεί μία διαφορετική πολιτική «συνταγή».
- Δεν μπορεί η κυβέρνηση να καθορίζει κατά τη δική της θέληση τις πλειοψηφίες, με τις οποίες ψηφίζονται νόμοι στη βουλή.
- Η κυβέρνηση, κατά τον κ. Σαμαρά, θα πρέπει να εξηγήσει σε τι συνίσταται η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ζητεί αυξημένη πλειοψηφία.
Σε κάθε περίπτωση, από χθες το βράδυ στη ΝΔ έχει ηχήσει συναγερμός, καθώς το ενδεχόμενο των εκλογών, παρά την αντίθετη θέση Παπανδρέου, είναι και πάλι ορατό, αφού θεωρούν βέβαιο πως ακόμη και στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα δυσκολευτούν να ψηφίσουν μία τέτοια συμφωνία που θα αφορά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
real.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου