facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Το παλιό μνημόνιο του 1843 - ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ;

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.


Έχουμε και λέμε:
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. ∆υστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδοµές που θα βοηθούσαν την κατεστραµένη ελληνική οικονοµία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εµφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συµβούλων του στέµµατος. (Σας θυµίζει τίποτα;) Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατοµµύρια δραχµές και ισοδυναµούσαν µε το µισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν µετά βίας τα 14 εκατοµµύρια ετησίως. Στην πραγµατικότητα, µε την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό µήπως;)
Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει µέτρα λιτότητας, τα οποία όµως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούµενα για την ετήσια δόση χρήµατα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενηµερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις µεγάλες δυνάµεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηµατικά.
(Βρε κάτι συµπτώσεις...)
Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών µεγάλων δυνάµεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν µια διάσκεψη στο

Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των µεγάλων δυνάµεων µε το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στα δύο µέρη και µετά από έναν µήνα υπογράφουν µνηµόνιο (!), σύµφωνα µε το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει µέτρα ώστε να εξοικονοµήσει µέσα στους επόµενους µήνες το αστρονοµικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατοµµυρίων δραχµών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάµε πάλι απ' την αρχή. Σας θυµίζει τίποτα;)


Για να είναι σίγουροι ότι το µνηµόνιο θα εφαρµοστεί κατά γράµµα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συµβουλίου που θα εγκρίνει τα
µέτρα και να παίρνουν ανά µήνα λεπτοµερή κατάσταση της πορείας εφαρµογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι µου θυµίζει, τι µου θυµίζει...)


Για να µην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά µέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση µέσα στο 1843 σε εφαρµογή του τότε
µνηµονίου. Κάθε οµοιότητα µε την εποχή µας είναι εντελώς
τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των ∆ηµοσίων υπαλλήλων και
µειώθηκαν 20% οι µισθοί όσων παρέµειναν.
2. Σταµάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσµού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, µειώθηκε δραστικά ο αριθµός των ενστόλων και αντί για µισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήµατος και της “δεκάτης”, που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασµοί και οι φόροι χαρτοσήµου.
6. Απολύθηκαν όλοι οι µηχανικοί του ∆ηµοσίου και σταµάτησαν όλα τα δηµόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονοµικές υπηρεσίες του

κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόµοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι µισοί καθηγητές πανεπιστηµίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωµατικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νοµιµοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσµατα και οι καταπατηµένες “εθνικές γαίες” µε την πληρωµή προστίµων νοµιµοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεµείς φορολογικές υποθέσεις µε την καταβολή εφάπαξ ποσού.
∆εν είναι ανατριχιαστικά όµοια µε την εποχή µας; Είδατε που οι οικονοµικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε “τι πέτυχαν µε όλα αυτά;”, σας απαντώ: Ο κόσµος εξαθλιώθηκε για
µεγάλο διάστηµα, οι ξένοι πήραν ένα µέρος των χρηµάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά µετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, µε το “Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαµεν” του Χαριλάου Τρικούπη το 1893. Πάντως, το συγκεκριµένο µνηµόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται µία από τις σοβαρότερες αφορµές για το ξέσπασµα της επανάστασης της 3ης Σεπτέµβρη 1843, που έφερε Σύνταγµα στη χώρα.

hellasxg.blogspot.com

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news