facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

«Ναι» από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες

«Ναι» από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο νομοσχέδιο για τις τράπεζεςΤη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξασφαλίζει κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για την εποπτεία και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά την πρώτη εξέτασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.



Ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την αυριανή ακρόαση των φορέων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δήλωσαν πως το καταψηφίζουν.


Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο δύο κοινοτικές Οδηγίες και η Σύμβαση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Η πλέον βασική παράμετρός του, ωστόσο, είναι πιθανότατα η παραχώρηση αυξημένων εποπτικών αρμοδιοτήτων στην Τράπεζα της Ελλάδος «προκειμένου να αντιμετωπισθεί έγκαιρα η μη συμμόρφωση, ή ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης πιστωτικών ιδρυμάτων, με τις απαιτήσεις του νόμου και των σχετικών αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος. Διευρύνονται επίσης οι περιπτώσεις διορισμού Επιτρόπου σε πιστωτικό ίδρυμα, καθώς και οι αρμοδιότητές του», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.


«Στήνεται ένα σύγχρονο και περίπλοκο δίκτυ θωράκισης των καταθετών και της οικονομίας μας απέναντι στις επιθέσεις. Είναι απαραίτητο, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να διοχετεύσουν επαρκή ρευστότητα, απαραίτητη για την πραγματική οικονομία και ανάπτυξη», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς.


Ο Χρήστος Σταϊκούρας, εκ μέρους της ΝΔ δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής – κυρίως λόγω της ανάγκης κύρωσης της Σύμβασης για το Ταμείο για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.


Από κει και πέρα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε επιφυλάξεις για τις «υπερεξουσίες» που διέκρινε να δίνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και προέβη και σε μια συνολικότερη κριτική των οικονομικών πεπραγμένων της κυβέρνησης, αμφισβητώντας ιδιαίτερα την αξία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και υποστηρίζοντας πως εδράζονται σε «πλήθος ασαφειών και εσφαλμένων προϋποθέσεων».


«Το ερώτημα που μπαίνει καθαρά είναι αν αυτή η διαδικασία της εποπτείας, θα δώσει απάντηση στα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας και των αγροτικών νοικοκυριών. Όχι! Δεν θα δώσει καν απάντηση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των τραπεζών», εκτίμησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).


Το νομοσχέδιο «αποτυπώνει την επιθυμία για εξασφάλιση ροής κεφαλαίων στους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους και τον ορισμό κανόνων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία συγχώνευσης και εξαγορών που θα ακολουθήσει», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Διστακτικός στο να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο εμφανίστηκε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, διαπιστώνοντας αποτυχία του κρατικού παρεμβατισμού στο τραπεζικό χώρο:


«Ενώ οι τράπεζες αποτελούν ένα κατ’Α εξοχήν εργαλείο του καπιταλιστικού συστήματος, όταν σφίγγονται «ανακαλύπτουν» τον κοινωνικό τους ρόλο και λένε «καταρρέουμε και παρακαλούμε για βοήθεια», η οποία έρχεται από τα χρήματα των φορολογουμένων – μετρητά και εγγυήσεις», διαπίστωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.


«Καταργούμε τον επιχειρηματικό κίνδυνο και ενισχύουμε την αίσθηση πως ό,τι και να συμβεί δεν έχει σημασία και πως το κράτος θα προστρέξει προς υποστήριξη των μηχανισμών. Η βασική ασφάλεια, όμως, είναι στην πραγματικότητα οι εγγυήσεις από την ΕΚΤ. Αυτό καθησυχάζει τους έλληνες καταθέτες και όχι η παρέμβαση του κράτους», σημείωσε ο βουλευτής.


Αντίστοιχες παρατηρήσεις διατύπωσε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): «Φοβόμαστε πως με τους κανόνες που θεσπίζουμε και τις αρμοδιότητες που δίνουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί οι αναδιαρθρώσεις να επιτείνουν ένα υπαρκτό πρόβλημα αφελληνισμού των τραπεζών - και να μην έχει το Δημόσιο εκείνον τον πυλώνα για να εξασφαλίσει την ευστάθεια και την ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία. Δεν εξασφαλίζεται το κοινωνικό δίκτυ που χρειάζεται, θα έχουμε μεγάλη θυσία θέσεων εργασίας», προέβλεψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο υπουργός Οικονομικών, στην αρχή της συνεδρίασης, απέσυρε το άρθρο 48 του νομοσχεδίου, με το οποίο μειώνονταν οι αποζημιώσεις του επικουρικού κεφαλαίου ασφάλισης ευθύνης στα θύματα αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως η αντιπολίτευση είχε αναφερθεί απαξιωτικά στο εν λόγω άρθρο, το οποίο, ωστόσο πρόκειται, όπως διευκρίνισε ο κος Βενιζέλος, να συμπεριληφθεί τροποποιημένο σε μελλοντικό σχέδιο νόμου.


Από κει και πέρα, «το κρίσιμο ζήτημα της ημέρας δεν είναι το νομοσχέδιο, αλλά το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε από τη Βουλή, πως με συνέπεια εφαρμόζουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των εταίρων μας, οι οποίες είναι σωστικές για τη χώρα και η μόνη οδός για την ενίσχυση της εθνικής μας ανταγωνιστικότητας».


«Σηκώνουμε πολύ ψηλά σήμερα τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Από τον τρέχοντα μήνα, θα υπάρξει «πάρα πολύ γρήγορη» προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί – είτε στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, είτε σε εκείνο των εργασιακών, με πρώτο την εφαρμογή της λεγόμενης «εργασιακής εφεδρείας». Όσον αφορά δε, την ουσία του νομοσχεδίου, «τώρα είναι η ευκαιρία για το κράτος να στηρίξει τις τράπεζες, όχι για να αποκτήσει τον έλεγχό τους, αλλά για να βγει ο ελληνικός λαός, όσο το δυνατόν πιο ωφελημένος απ’Α αυτήν την στήριξη. Ακολουθούμε απολύτως την διεθνή πρακτική. Δεν χρειαζόμαστε από αλλού μαθήματα νεοφιλελευθερισμού. Αυτό που κάνουμε, είναι πιο ήπιο και πιο περιεκτικό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news