Έντονες αναμένονται οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, μετά τις ανακοινώσεις Βενιζέλου για τις σαρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα, από τις οποίες θίγονται με δραματικό τρόπο οι εργαζόμενοι με μέσες και υψηλότερες αποδοχές.
Η προσωπική διαφορά ήταν …όνειρο και πέρασε, αφού ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι θα ισχύσει η αρχή «ίση αμοιβή, για ίδια προσόντα και ίδια εργασία» επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η Τρόικα άσκησε βέτο σε οποιοδήποτε τέχνασμα παρέκκλινε από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Αυτό σημαίνει δραματική μείωση των συνολικών αποδοχών ειδικά για περιπτώσεις όπως λ.χ. οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του υπ. Μεταφορών, οι εργαζόμενοι της ΟΣΥΠΑ κα. Για παράδειγμα, υπάλληλος με βασικό μισθό 1.000 ευρώ και επίδομα 900 ευρώ, ήτοι συνολικές σημερινές αποδοχές 1900 ευρώ, αν με το νέο μισθολόγιο εντασσόταν σε κλιμάκιο 1.600 ευρώ, η κυβέρνηση προωθούσε ρύθμιση με την οποία θα είχε προσωπική διαφορά 300 ευρώ, δηλαδή το ποσό μεταξύ παλαιών και νέων αποδοχών, την οποία θα λάμβανε με κάποιο επίδομα.
Τώρα, αυτή η διαφορά δεν υφίσταται, ενώ η Τρόικα δεν έκανε δεκτή ούτε τη μεταβατική περίοδο των εννέα μηνών που θα ακολουθούσε μετά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών.
Έτσι, μετά τις αλλαγές που θα συντελεστούν στους οργανισμούς, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όσοι έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου θα περάσουν άμεσα σε «εργασιακή εφεδρεία» και θα τεθούν στην κρίση του ΑΣΕΠ. Αν δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα προσόντα για να μεταταγούν – ή να επιλέξουν την εθελούσια έξοδο αν βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση – τότε απειλούνται με απόλυση.
Ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε επίσης ότι θα θεσπιστεί επίδομα παραγωγικότητας όχι μόνο για προϊσταμένους και διευθυντές αλλά και για κατώτερους υπαλλήλους το οποίο θα είναι «μετρήσιμο» και θα χορηγείται όταν ο υπάλληλος «πιάσει» κάποιους στόχους της υπηρεσίας.
Πάντως, με βάση τις ανακοινώσεις, πάμε … πρόσω ολοταχώς για την κατάργηση της έννοιας του «υπουργικού υπαλλήλου» και την αντικατάστασή της από αυτή του «κρατικού υπαλλήλου». Μαζί με την έννοια θα αλλάξει και ο τρόπος πληρωμής και μετακίνησης των υπαλλήλων όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μισθολογικές καταστάσεις των υπαλλήλων που ανήκουν στον κλειστό δημόσιο τομέα να συγκεντρωθούν στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρχει μια κεντρική διαχείριση των αποδοχών. Έτσι θα επιχειρηθεί να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν κοινό αντικείμενο σε διαφορετικά υπουργεία και να απολαμβάνουν τους ίδιους μισθούς και επιδόματα, εφ’ όσον επιτυγχάνουν τους στόχους που τους τίθενται.
Μια επιπλέον «διευκόλυνση» από αυτή την εξέλιξη θα αφορά στις μετακινήσεις. Μέχρι σήμερα, όταν «χήρευε» μια θέση σε ένα υπουργείο προκηρυσσόταν διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, την στιγμή που σε ένα άλλο υπουργείο μπορεί να υπήρχε πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει την συγκεκριμένη θέση.
Μετά την αλλαγή, θα είναι εφικτό χωρίς τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με μια απλή υπουργική απόφαση, να μετακινείται ένας υπάλληλος από ένα υπουργείο σε ένα άλλο.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με αυτή την μέθοδο θα μπορέσει να συγκρατήσει την αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και να αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας τους.
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
-Iδιωτικοποιησεις αμεσα μέσα στο 2011: ΟΠΑΠ νέες άδειες και επέκταση της υφιστάμενης. ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Ελ. Βενιζέλος, Ακίνητα του Δημοσίου.
-Πραγματικό μισθολόγιο με ενιαίο μισθό σε όλα τα υπουργεία και πριμ παραγωγικότητας. Δεν θα εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά.
-Κρατικοί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θα μεταφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία.
-Εργασιακή εφεδρεία σε όλο το Δημόσιο και καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων μέσα στο φετινό χρόνο.
-Επανεξέταση όλων των κλειστών επαγγελμάτων για άμεσο άνοιγμα.
-Ασφαλιστικές εισφορές δύο ταχυτήτων. Θα ευνοούνται οι εταιρίες που δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας
-Νομοσχέδιο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Θα παρουσιαστεί σε 3 εβδομάδες και θα προβλέπει νέους συντελεστές και αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και της σύνταξης νέου καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου